10 tvorivých letných aktivít

Pozrite si desať aktivít na von, pri ktorých deti vedia stráviť celé hodiny. Vám ich príprava nemusí trvať dlhšie než pár minút a zvládnete ju s vecami, ktoré už máte doma, alebo ich nakúpite za pár centov. Autorkou textu je Dagmar Vinterová, mama dvoch detí, ktorá verí v kreativitu a bloguje o tvorení s deťmi. Jej nápady, rady, tipy a triky nájdete na stránke Farebneprsty.sk.

blog

Leto je obdobie, keď sa deti môžu zašpiniť od hlavy po päty, premáčať si oblečenie a vonku narobiť neporiadok. Po kreatívnom výbuchu z nich stačí zmyť špinu hadicou. Treba to využiť a pripraviť sa na leto. Tu je pár tipov, ktoré zamestnájú všetky zmysly vašich detí. Nachystajte pre ne prostredie, kde sa môžu hrať celé hodiny bez toho, aby ste ich museli kontrolovať a napomínať. 

1. Blatová kuchynka

Postavte deťom v záhrade minikuchynku. Stačí vám stabilný pracovný povrch, ktorý na deti nespadne: vyradený stolík, alebo hoci aj doska pripevnená na dvoch pníkoch, lavór namiesto drezu, pár nádob a vyradené kuchynské náradie.

Deti budú potrebovať ešte zdroj vody (môže to byť vedro s plastovým pohárom na naberanie) a dobrý prístup k hline, prachu a piesku, aby si mohli variť z blatka. Začnite v malom a ak ich to zaujme, môžete im kuchynku ozdobiť a zariadiť podľa ich potrieb. Ak deti nezaujíma varenie, môžete im namiesto kuchynky postaviť tajné labratórium, továreň na kozmetiku či kaviareň.

ObrázokObrázokObrázok

2. Mini dopravné ihrisko

Pre deti, ktoré sa radi hrajú s autíčkami môžete vytvoriť vonku mesto alebo závodný okruh. Cestu môžete jednoducho nakresliť kriedou. Ak nemáte na to vhodný povrch, môžete si cestu poskladať. Napríklad z tehlových okrajov trávnika, alebo z dlhých dosiek namaľovaných na čierno. Ak to myslíte naozaj vážne, môžete si vyliať do trávnika cestu z nafarbeného betónu. Nezabudnite pridať rampy a podjazdy. 

ObrázokObrázokObrázok

3. Hry s vodou

Deti milujú vodu. Na kúpanie nie je vždy vhodné počasie, a tak deťom môžete pripraviť aj stôl s vodou. Nemôže to byť jednoduchšie: položíte na detský stolík veľkú nádobu a nalejte do nej vodu.

Spôsobov, ako sa hrať, je milión: pridajte náradie a nádobky na prelievanie, pipetku či kvapkátko, špongiu a riad, plastové vodné zvieratká, lodičku, predmety na testovanie ponárania a nadnášania… Neprežeňte to a zoznamujte deti vždy len s jednou možnosťou naraz. Úspech zaručený.

ObrázokObrázokObrázok

4. Hry s bublinkami

Obyčajný bublifuk je fajn, ale ešte lepšie je vedro s bublinkovým roztokom. Ak ho už budete mať na dvore, môžete experimentovať s rôznymi paličkami alebo skúsiť vyfúknuť obrovské bubliny. Recept na roztok z jari, vody a cukru aj návod na výrobu jednoduchých paličiek nájdete TU.

Obrázok ObrázokObrázok

5. Kopa hliny

Všimli ste si, že čerstvá hlina deti priťahuje ako magnet? Využite to a nafúrikujte im kopu hliny. Pieskovisko je tiež fajn, aj kopa štrku, ale hlina má navyše úžasnú vlastnosť, že sa z nej dá vyrobiť blato alebo hustejšia stavebná hmota.

Nechajte na deti, čo s hlinou vymyslia. Keď ich to omrzí, oživte hru, pridajte lopaty a sitá, zahrabte do hliny kamene a iné poklady, pridajte vodu a nechajte deti vyrobiť si rieky a blatové jazierka, 
pristavte hračkárske buldozéry a nákladiaky.  

ObrázokObrázokObrázok
6. Maľovanie vodou

V jednoduchosti je krása. Maľovanie vodou je pre mňa top letná aktivita. Je to super ekonomické, nie je z toho žiadny neporiadok a deti si to úžasne užívajú. Stačí vám vedierko s vodou a pár starých štetcov. Najlepšie je, že voda postupom času obschne a tak hneď po domaľovaní môžete začať znova.

ObrázokObrázokObrázok

7. Zmyslový materiál

Ak už deti majú dosť hier s vodou (nikdy nemajú), môžete im to spestriť a dať im do nádoby zmyslový materiál. Môžete vyskúšať napríklad ľad, brečku z kukuričného škrobu, vodné perly, suchú ryžu, kinetický piesok či penu na holenie.

Pridajte plastové zvieratká, kamienky, poklady, nástroje na prelievanie alebo presýpanie. Deti budú mať stimulovaný mozgový výoj so zapojením viacerých zmyslov naraz a vy budete mať čas na pokojnú kávu. My sme vyskúšali vodné perly aj výrobu hmoty pripoménajúcej jednoducho povedané "brečku".  
 

ObrázokObrázokObrázok

8. Maľovanie na plátno

Stačí tak málo na to, aby deti mohli maľovať na veľké plátno. Jednoducho to plátno kúpte, vo vhodnú chvíľu ho vyložte na dvor, pridajte k nemu umývateľné farby, nejakú jednoduchú paletu, pár štetcov a pohár vody. Nechajte deti objaviť si to po svojom.

ObrázokObrázok Obrázok

9. Kempovanie v záhrade

Postavte si stan a dajte doň deťom voľný prístup. Nemusia v ňom ani spať, stačí ho vytiahnuť cez deň. Dokonca ani nepotrebujete kúpený stan, stačí vám šnúra natiahnutá medzi dvoma stromami, veľký kus látky a na ukotvenie pár drobností, ktoré nájdete doma.

ObrázokObrázokObrázok


10. Vylepšené chodníkové kriedy

Kriedy sú super, ale po čase deti omrzia. Oživte im kreslenie s kriedami a pridajte im k nim vodu. Stačí vedierko s vodou a pár štetcov. Výborne poslúži aj jednoduchý rozprašovač na kvety. Kriedy sa vo vode rozpúšťajú, zlievajú, rozmývajú, vytvárajú sa nové vzory. Túto aktivitu si spolu užijú deti rôzneho veku.

ObrázokObrázokObrázokObrázok

Ak vám pri tvorení s deťmi ide viac o to, aby sa zabavili než o to aby bol výsledok "pekný ", ste srdečne vítaní aj na facebookovej stránke Farebných prstov.

 

Odporúčame

detské oslavy

Rozprávkový Gašparko

Bábkové a činoherné predstavenia pre rodiny s deťmi, interaktívne predstavenia, otvorená scéna pre malé divadlá, rôzne workshopy...Viac
blog

Top 10 kaviarní s detským kútikom

Hľadáte kaviareň, kde si budete môcť kávu aj vychutnať a v pohode dopiť? A kde sa vaše deti budú cítiť tiež dobre? Pripravili sme...Viac
14.02.2016
odporúčame!
detské centrum

HappyBee

Centrum pre deti od bábatiek až po predškolákov, pohybová príprava už od 6 mesiacov, unikátny detský kútik. Nechýba kávička a...Viac
múzeum

Múzeum dopravy

Múzeum sa nachádza v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice 19.storočia. Cestnú dopravu...Viac