Ako prežiť vysvedčenie aj keď nie je “čisté”

Už zajtra možno aj vaše deti prinesú domov svoju “celoročnú výplatu”. Vysvedčenie ako približný obraz toho, čo vedia alebo nevedia alebo skôr v čom sa im darí a kde majú rezervy.

Ruka v ruke s vysvedčením ale kráča aj strach alebo obavy z reakcie rodičov. Ako to zvládnuť? Prečítajte si naše desatoro toho, ako prežiť “vysvedčenie” aj keď nie je “čisté”.

blog
  1. Deň pred odovzdávaním vysvedčenia uistite dieťa, že aj keď “nebudú samé jednotky”, máte ho radi. Lásku nikdy nepodmieňujte úspechmi v škole.
     
  2. Zaujímajte sa o výsledky detí celý rok. Vyhnete sa neželanému prekvapeniu.
    Krik, výčitky a bitka nič neriešia, všetko len zhoršia. V budúcnosti by mohli viesť k tomu, že dieťa vás bude klamať alebo chodiť poza školu.
     
  3. Ak vami bude lomcovať zlosť, spýtajte sa sami seba, či ste sa dieťaťu venovali celý rok tak, že vy sami môžete byť so sebou spokojný. Jeho známky sú totiž aj vašim výsledkom.

    Známka je len číslo. Dobrá známka automaticky neznamená, že vaše dieťa bude v živote úspešné a zlá známka automaticky neznamená, že vaše dieťa je hlúpe. Medzi nami je kopec úspešných a šikovných ľudí, ktorí nemajú ukončené vzdelanie alebo diplom z vysokej školy. Napríklad fenomenálna česká herečka Aňa Geislerová alebo podnikateľ, filandrop a miliardár Bill Gates.
     
  4. O vysvedčení a možných zlepšeniach alebo problémoch v škole sa v pokoji porozprávajte. Dozviete sa tak oveľa viac ako pri plači.

    Dobré výsledky chváľte, deti so zlými výsledkami povzbuďte. Odmena sa ráta vždy, napríklad si naplánujte spoločný výlet.
     
  5. Dajte si sami zaväzok, že budúci rok budete aj vy sami dôslednejší a nápomocnejší. Že budete viac počúvať potreby vášho dieťaťa. Hlavne aby sa školy nebálo: varovnými signálmi sú napríklad studené ruky pred odchodom z domu, kŕče v bruchu, bolesti hlavy, nechutenstvo, plačlivosť, uzatváranie sa do seba a podobne. Ak to tak je, je čas to riešiť, niekedy aj odborne. Ak dieťaťu nejaký predmet nejde, môžete sa dohodnúť na doučovaní. Foriem a možností je dnes veľa.
     
  6. Áno, škola je dôležitá. Nie: vzdelanie je dôležité. Ale zdravie, radosť a pohoda tiež. Myslite na to, keď vaše dieťa otvorí dvere a podá vám do ruky vysvedčenie.
     
  7. A teraz už krásne a pohodové leto nech sa vaše dieťa vráti 5. septembra do školy v zdraví a šťastné.  

Odporúčame

výstava

Výstava Kocky, zbierky LEGO®

Interkatívna výstava Kocky spoločnosti Lego podporuje kreativitu a je zložená z viac ako 500 setov. Návštevníci majú možnosť...Viac
5.4.2024 - 7.4.2024 / DK Zrkadlový háj
CITYLIFE odporúčame!
cvičenie a plávanie

Jump aréna v Bratislave

Viete, kde si môžete v Bratislave zaskákať tak, že sa vam až zatočí hlava? Objavili sme veľkorysý priestor určený práve na...Viac
detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 21.4.2024 / DPOH
odporúčame!