Ako priviesť deti k futbalu

Ako a kedy začať s futbalom? Ako deti správne motivovať? Koľko to stojí a kde môžu v Bratislave hrať klubovo futbal aj dievčatá? To všetko aj omnoho viac zo sveta malých futbalistov nám v rozhovore prezradil pedagóg a futbalový tréner Richard Tóth. Vo svojej praxi sa sústredí na deti v školskom aj predškoslkom veku. Na jeho tréningoch sa deti nielen zahrajú ale si aj pocvičia angličtinu.  

blog

Okrem iného ste futbalový tréner - venujete sa malým deťom. Prečo je podľa Vás futbal vhodným športom pre deti?

Každá športová aktivita je vhodná pre deti. Závisí od skúseností trénera ako dokáže deti zaťažovať úmerne veku. Futbal je kolektívna hra, ale vo veku detí ktorým sa venujem, rozvíjame hlavne individuálne herné zručnosti s loptou a základnú motoriku. Vyžívame pri tom veľa pohybových hier s loptami rôznych veľkostí, pomôcky, žinienky, trénujeme koordináciu a pod. Oni ešte nevedia hrať futbal, oni majú len radi loptu a ja im dávam priestor. 

V akom veku odporúčate začať u detí s futbalom a prečo?

To je veľmi individuálne. V kluboch sa začína vekovou kategóriou U7 (menej ako 7 roční), ale myslím si, že v Trnave už majú kategóriu U6. Asi to súvisí aj s tým, že Miroslav Karhan začal kvôli svojmu synovi tiež ešte s menšími deťmi vo svojej futbalovej škôlke. Potom plynule pokračovali už vo farbách Spartaka. Najnovšie aj na Interi pracujú s deťmi mladšími ako 6 rokov (U6). Môj syn má 2 a pol roka, má rád loptu, tak si kopeme pred domom už od minulého leta. Predsa mu v tom nebudem brániť keď ho to baví. Treba len vybrať správnu loptu, obuv (najlepšie v lete naboso na trávičke s gumennou loptou). To ešte nie je futbal, ale je to rozvíjanie koordinácie, odhadu letu lopty, učenie sa padať a hlavne veľa zábavy.

Ako to na Vašom tréningu vyzerá? Platí to známe "škola hrou"? - teda nie tvrdý dril ale rozvíjanie schopností rôznymi hrami?

Na začiatku tréningu sa venujeme pohybovým hrám, ako sú naháňačky, rôzne štafety s pomôckami, zlepšujeme obratnosť. Dbám na dodržiavanie krátkych prestávok na osvieženie. Ja ten čas využívam na zmenu cvičení, premiestnenie pomôcok a komunikáciu s nimi v angličtine. Po rozdýchaní, keď sa trošku unavia a upokoja sa venujeme herným cvičeniam jednotlivca. Chlapci sa učia viesť lopty, trénujú prihrávky, streľbu. Veď futbal sa hrá pre ten pocit keď dáte gól. A na záver hráme futbal na zmenšené ihriská s malým počtom hráčov. Najradšej hrajú miniturnaje, sú prirodzene súťaživí. Ale je jedno či vyhrajú "Reds" alebo "Yellows", snažím sa pochvaliť každého. Vždy sa nejaký dovôd nájde.

Rodičia by si nemali naivne myslieť, že prihlásením do futbalového krúžku budú mať automaticky doma Messiho. Ak aj ale nevychovávate malého futbalistu, čo môžu takéto tréningy deťom dať? Čo sa na nich naučia?

O tom čo prináša kolektívny šport sa popísalo veľa. Ak si pozriete video Futbalovej škôlky na facebooku, bude vám to jasné. Veľmi prínosný môže byť aj letný kemp, ten náš bude od 11. do 15.7.2016.   

Každé dieťa sa občas vzbúri a nechce spolupracovať. Ako motivujete deti? 

Dobrá otázka. Každý má niečo rád. A na to čo máme radi predsa nepotrebujeme motiváciu. Deti sú schopné spať v nových kopačkách, viete o čom hovorím? Na fakulte nás učili, že športový výkon sa rovná športová príprava krát motivácia. Ale to platí len pre tých top športovcov, ktorí majú približne rovnakú výkonnosť, podmienky na trénovanie a vtedy rozhodne motivácia.  Hovorí sa, že ukázali väčšiu túžbu vyhrať. Vráťme sa ale k maličkým deťom, ktoré len majú radi loptu a chceli by s ňou niečo robiť. Základným predpokladom asi bude talent. Ak vám ide niečo ľahšie ako iným, je predpoklad že budete v tom lepší a budete odmenený. Veľmi dôležitá je ale aj pracovitosť a cieľavedomosť. Môžu prísť aj prehry ale len tí cieľavedomí a talentovaní to zvládnu.

V akom veku sa dá rozpoznať u malých detí, že niekto je skutočný talent? 

V každom. Minimálne v porovnaní s rovesníkmi

Kam potom s takýmito talentmi? Ako fungujú futbalové kluby pre deti a mládež? 

Ak má niekto talent cestu si nájde. Treba len začať, najlepšie v klube mieste bydliska. Stačí prísť na futbalové ihrisko a opýtať sa.  

Futbal sa v porovnaní s tenisom alebo hokejom považuje za relatívne lacný šport. Koľko si ale majú asi rodičia pripraviť peňazí ak chcú svoje dieťa prihlásiť na krúžok? S akými výdavkami a za čo treba rátať?

V mládežníckych kategóriách rodičia platia od 20 do 35€ mesačne, v každom klube to majú nastavené inak. Závisí to od možností klubu, počtu tréningov.

K futbalu čoraz viac inklinujú aj dievčatá. Správajú sa na ihrisku inak ako chlapci, resp. vedia sa od nich chlapci niečo naučiť?

V našich končinách je to stále ešte rarita, ale do žiackeho veku môžu dievčatá hrávať spolu s chlapcami, ak na to majú. Sú kluby, ktoré sa ale venujú aj samostatným dievčenským družstvám. V Bratislave je to v Slovane, v Karlovej Vsi a v Dúbravke. V našej futbalovej škôlke sme mali aj dievčatá. Vo svete je dievčenský futbal oveľa viac podporovaný, propagovaný a tým pádom aj oblúbenejší. Deti potrebujú vzory, u nás také zatiaľ ešte nemáme. 

Na čo treba dávať pozor? Teda čo sa týka rastu a športového preťaženia, alebo aj prílišných ambícií rodičov, atď.?

V našom futbale pracuje už veľa dobrých trénerov. Tvrdím že napriek tomu v akých podmienkach pracujú, ešte stále dokážu vychovať dobrých futbalistov. Vždy keď talentovaný chlapec ale dosiahne maximum v daných podmienkach, alebo lepšie povedané prevyšuje ostatných, treba mu vytvoriť nové podmienky s vyššími kritériami. Napr. zaradiť ho do vyššej vekovej kategórie. Čo ale treba voliť veľmi citlivo, aby nevyhorel. Alebo odísť do lepšieho klubu, aj do zahraničia. Ale to má tiež svoje špecifiká, hlavne v mladom veku. Nie každý to zvládne, lebo to nie je len o futbale. Podpora rodičov je dôležitá, ale v prvom rade musí chcieť to dieťa. Závisí to od výkonnostnej úrovne o akej sa bavíme. Je pravdepodobné, že s rastúcou výkonnosťou začne talent stretávať tých správnych ľudí, ktorí mu môžu pomôcť ďalej sa rozvíjať. Úloha rodiča by mala byť vždy len podporná, nie určujúca...

Odporúčame

cukráreň

Elezi - Vajnory

Rodinná cukráreň, ručná výroba, tradičné receptúry, klasické prírodné suroviny, bez pridania chemických konzervačných látok...Viac
blog

Kam s deťmi za vodou aj v zime

Chcete sa zohriať, vyblázniť a zároveň si oddýchnuť v termálnych prameňoch? Tu je niekoľko tipov z okolia Bratislavy.Viac
05.11.2016
odporúčame!
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 21.4.2024 / DPOH
odporúčame!
divadlo

Bibiana dom umenia pre deti

Bibiana, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Orientuje sa na umeleckú tvorbu...Viac