Ako sa na ceste nezblázniť

Cesty za oddychom bývajú niekedy dlhé a riadne únavné. Teda pre rodičov. Hlavne ak si malí cestovatelia sediaci za Vami vyžadujú pozornosť. Vymyslieť vhodný program, ktorý všetkých zabaví a neunudí "nasmrť" nie je vždy ľahké.

blog
Ponúkame Vám preto zopár rokmi a cestami overených tipov, ktoré sa Vám môžu hodiť.

1. Hra na farby

Každý hráč si vyberie farbu. Následne sa dohodnete, kedy hra skončí - napr. o 10 minút/pri vstupe do najbližšieho mesta/o 5 km atď.

Hra sa hrá tak, že každý hráč bude nahlas počítať koľko áut "jeho" farby ste stretli. Vyhrá ten, kto bude mať v stanovenom cieli najväčší počet áut.

2. Čo je to a kto je to?

Rodič sa spýta: čo je to...?
Napr. vetroň? (Ako odpoveď ponúkne 3 možnosti...)

A) exotický vták
B) bezmotorové lietadlo
C) vojenský pilot

Kto je to...?
Napr. stomatológ?

A) zubár
B) opravár chladničiek
C) pestovateľ

Správne odpovede môžete zaznamenávať aby ste vedeli, kto vyhral. Ak nechcete hrať na body, aspoň sa Vaše deti niečo nové naučia.

3. Hádaj na čo myslím?

Jeden hráč si vymyslí na koho/čo myslí (vec, zviera, rastlina, osobnosť, atď.) Ostatní hádajú na koho/čo myslí. Musia klásť otázky na ktoré sa dá odpovedať jednoducho "áno" alebo "nie".

4. Meno, mesto, zviera, vec

Jeden hráč si v duchu hovorí abecedu. Iný ho zastaví slovom "stop". Písmenko na ktorom sa zastavil je to, ku ktorému musia hráči hľadať "meno", "mesto", "zviera" a "vec".

5. Známe piesne a melódie

Spomeňte si na šlágre, rozprávkové pesničky, rádiové hity, nezabudnuteľné soundtracky... A zahrajte sa túto hru. Vy môžete spievať pieseň alebo len pospevovať melódiu a Vaše deti budú hádať odkiaľ pesničku poznajú, kto je jej autor a potom si ju môžete zaspievať spolu.

6. Hra so značkami

Sledujte značky áut okolo Vás na ceste a k začiatočným písmenám priraďte vlastné, Vami vymyslené (najlepšie vtipné) slovné spojenia.

Napr.:
BA (Bratislava) - bláznivá Alica
BB (Banská Bystrica) - bodkovaný behúň
NR (Nitra) - neviditeľná ryba

... fantázii sa medze nekladú;)

7. Ako si zbaliť kufor

Prvý hráč povie: "do kufra si zbalím šál." Druhý hráč musí zopakovať celú vetu a pridať ďalšiu vec, ktorú si zbalí. Každý ďalší pokračuje až kým sa niekto pomýli. Víťazom je ten, kto vydrží hrať bez chyby najdlhšie.

8. Autobus

Prvý hráč povie ľubovoľné slovo. Druhý hráč musí vymyslieť slovo začínajúce na posledné písmeno predošlého slova.

Napr. karavan...nebo...oliva...auto...

Jeden hráč vždy odpočítava. Slovo treba vymyslieť do 5-10 sekúnd tak aby sa zachovala dynamika hry.

9. Naopak

Hra spočíva v tom, že sa budete snažiť povedať zrkadlový názov obce/mesta/rieky/pamiatky atď. okolo ktorej prechádzate.

Napr. Trnava - Avanrt

10. Kde je to?

Ak sa chcete hrať túto hru, musíte si doma pripraviť mapy a perá pre deti. Budete im dávať rôzne úlohy. Môžu hľadať pohoria, rieky, dediny atď. Precvičia si tak aj zemepis. O každom mieste im môžete povedať nejakú zaujímavosť.

Nezabudnite doma aj odmeny pre úspešných riešiteľov;)

Veľa šťastných kilometrov, pohodu za volantom a kopec zábavy na cestách Vám praje 

Kidstown

Odporúčame

film

Šepot srdca (dabing)

Štrnásťročné dievča Šizuku má síce práve napilno v škole, pretože výsledky záverečných skúšok už budú zohľadňované pri...Viac
So 27.4.2024 / SĽUK
odporúčame!
detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac
blog

Kam s deťmi do reštaurácie? Top tipy v Bratislave

Hľadáte miesto, kde zorganizovať rodinnú oslavu a obávate sa ako to zvládnu deti? Alebo máte chuť len tak večer zájsť s priateľmi...Viac
25.07.2016
odporúčame!
cukráreň

Elezi - Vajnory

Rodinná cukráreň, ručná výroba, tradičné receptúry, klasické prírodné suroviny, bez pridania chemických konzervačných látok...Viac