Chcete aby vaše dieťa hralo tenis? Ujasnite si, čo očakávate.

Alexandra Sabolová sa ako 14-ročná stala majsterkou Slovenska v tenise. Je držiteľkou trénerskej licencie B, deti a dospelých - začiatočníkov trénuje 26 rokov. V lete organizuje tenisové tábory pre verejnosť a tiež žiacke turnaje detí z tenisovej školy, ktorú vedie. Zhovárali sme sa o talente, cenách aj úlohe rodiča, ktorý musí ostať mimo dvorca a dieťa podporovať, nie mentorovať.    

blog

Kedy je vhodné začínať s tenisom?

Na otázku, kedy začať s tenisom, existuje jednoduchá odpoveď. Vždy, keď dieťa dostane na tenis "chuť". Pri deťoch táto chuť prichádza spravidla medzi 7. až 9. rokom života.

Väčšina odborníkov odporúča na začiatok pravidelnej športovej prípravy vek 5 - 6 rokov, keď sú deti schopné učiť sa aj koordinačne náročnejšie činnosti, ku ktorým patria aj tenisové údery. To ale neznamená, že s tenisovou prípravou nemožno začať už skôr, alebo neskôr.

Záleží hlavne od zrelosti, ako sa vie dieťa sústrediť a vnímať. Dôležité je pri týchto tenisových lekciách udržať pozornosť detí počas celej tréningovej hodiny.

Majú o tento šport záujem skôr dievčatá alebo chlapci a je cítiť zvýšený záujem napr. po väčších úspechoch našich tenistov?

V našej tenisovej škole máme dlhoročne približne rovnaký počet dievčat aj chlapcov, či sa jedná o škôlkársky vek alebo vek školopovinných detí. Nepozorujem súvislosť medzi aktuálnym úspechom našich tenistov a zvýšeným záujmom detí o tenis.

Často sa ale stáva, že po skončení celostvetovo známeho turnaja vo Wimbledone, sa prihlásia noví dospelí žiaci.

Skoordinovať celé telo, ovládať raketu a mať pod kontrolou loptičku, to je celá veda. Pre dieťa to musí byť dosť náročné, čiže tenisové tréningy asi začínajú veľmi pozvoľna. Aký priebeh majú?

Mladšie deti sa hravou formou zoznamujú s tenisovou raketou a loptičkou. Prvoradým cieľom tejto počiatočnej etapy je dosiahnuť, aby deti chodili na tréningy s radosťou.

Pre malých začiatočníkov by mal byť tenis aj zábavou. V skupinke viacerých detí by nemali chýbať rôzne hry, pri ktorých sa v deťoch rozvíja súťaživosť.

Deti by mali získavať čo najviac základných pohybových skúseností, ku ktorým patria behanie, skákanie, hádzanie, chytanie, triafanie.

Pre mladšie deti by tenis nemal byť hlavnou a jedinou športovou aktivitou. Dôležitý je všestranný pohybový rozvoj. Je výborné ak robia deti aj iné športy, veľmi vhodné sú napr. gymnastika, futbal, plávanie, atletika. 

Zažila som tréning 5 - 6 ročných detí vo Wimbledone. Rozdelené boli do skupín pričom cvičenie, ktoré robili bolo veľmi rôznorodé, rozvíjali svoje schopnosti a trénovali vytrvalosť. Prekonávali rôzne prekážky a až na konci sa dostali na kurty a možno posledných 15 minút trénovali podanie a hru. Ako vyzerá tréning pod vašim vedením? Trénujete deti skupinovo alebo individuálne?

Hoci sa tenis samozrejme považuje za vysoko individuálny šport, takisto môže byť v mladšom veku aj kolektívnym športom. Toto platí hlavne v ranom veku, keď dieťa trénuje v skupinkách s inými deťmi.

Je preň dôležité, aby nebolo na kurte samo, potrebuje byť súčasťou v skupine, aby získalo schopnosť porovnávať sa.

Staršie deti trénujeme individuálne. Individuálny tréning je dôležitý najmä v čase, keď je nutné vycibriť techniku úderov. Je síce drahší, ale pokrok je po ňom viditeľný, pretože tréner sa venuje iba jednému žiakovi.

Každé dieťa je iné. Kedy sa ale dá povedať, že nám rastie nový talent a je predpoklad, že "toto" dieťa môže čakať svetlá tenisová budúcnosť?

Talent - to je slovo, ktoré treba vyslovovať veľmi opatrne a to preto, lebo v kategórii 7-, 8-, 9-ročných začiatočníkov, má toto slovo stále iba prognostický charakter.

Pri mladých začiatočníkoch býva východisková úroveň vysoká, ale tempo rastu veľmi rozdielne. Moja trénerská prax to plne potvrdzuje. Napríklad: trénovala som súčasne dve 8-ročné dievčatá, kde jedno bolo od začiatku mimoriadne pohybovo nadané a úderovo zdatné, druhé dievča bolo výrazne menej šikovné, ale veľmi snaživé, húževnaté, s chuťou učiť sa nové veci.

Po šiestich mesiacoch pravidelného trénovania to "menej šikovné" dievča predbehlo svoju mimoriadne nadanú rovesníčku.

Čo je to talent?

Talent je súhrn viacerých faktorov, kam patrí telesná zdatnosť, pohyblivosť, vytrvalosť, koncentrácia, húževnatosť, bojovnosť.

Dôležité je aj dobré rodinné prostredie, ochota rodičov rozumne podporovať záujem dieťaťa o tenis. Veľa rodičov sa hneď v úvode trénovania pýta, či bude z jeho ratolesti "niečo". Vtedy mi v ušiach zarezonuje myšlienka, ktorú často opakoval môj otec. Citoval svetových trénerov, ktorí sa zhodli v názore, že "nie je dôležité, čo hrá vaše dieťa ako 9-, 10-ročné, ale čo dokáže hrať ako 16-, 17-ročné."

Známy sú napríklad citát Jana Kodeša, ktorý povedal: "Úspech - to je 30% talentu, 50% tenisovej práce a 20% šťastia." Boris Becker zasa hovorí, že "Talent môže ľahšie dosiahnuť určitú športovú úroveň. Ale o jeho ďaľšom napredovaní rozhoduje jedine tvrdá práca."

Ak chce prihlásiť rodič dieťa na nejaký krúžok či šport, zaujíma sa aj o cenu. Koľko stojí taká 1 tenisová hodina/lekcia a ako často by malo dieťa hrať ak by sme chceli uvažovať o nejakej tenisovej kariére?

Najmladší tenisti trénujú podľa veku raz či dva razy do týždňa. Najprv sa začína so skupinovým tréningom a postupne sa prechádza k individuálnym.

Ak to rodičia myslia s tenisom vážne, mali by s deťmi chodiť na tréningy tri či štyri razy do týždňa. V prípade skupinového tréningu sa cena hodiny delí počtom detí, čo umožňuje dostupnosť tenisu pre všetkých. Cena hodiny tenisu v skupine tak vychádza približne na 5 €.

Neskôr možno trénovať individuálne, kde si zaplatíte tenisového trénera, ktorý sa bude venovať iba jednému dieťaťu. Za trénera zaplatíte od 10 do 20€ – na základe lokality, stupňa trénerskej licencie a popularity medzi hráčmi. K tejto cene treba prirátať ešte cenu za prenájom kurtu. Kurt je drahší v zime, kedy sa trénuje v krytej hale.

Ako to funguje v detskom tenisovom svete pokiaľ ide o turnaje? 

Kompletne všetky náklady na turnaje znášajú rodičia. Orientačná cena štartovného je 12-20€. Riadiacim orgánom súťaží detí je Slovenský tenisový zväz. Súťaží detí sa môžu zúčastniť iba registrované deti. Registračný poplatok na 1 sezónu (príslušného roka) je 5€. Fungujú tenisové kluby a tenisové školy. Rodičia však musia platiť prenájom kurtov, trénera.

Aby sa dieťaťu na kurtoch darilo (aj pokiaľ hrá len pre radosť), musí byť asi nielen fyzicky zdatné, ale musí byť aj v psychickej pohode. Stretávate sa s neúmerným tlakom na deti zo strany rodičov?

Keďže naši žiaci trénujú len pre radosť a majú tenis ako hobby, na našich tréningoch sa nestretávam s neúmerným tlakom na deti zo strany rodičov.

Bola som ale ako nestranný divák na celoslovenskom turnaji detí, kde niektorí rodičia pokrikovali na svoje deti spoza plota a v koži tých detí by som byť nechcela.  

Rodič je neoddeliteľnou súčasťou trojuholníka "hráč-tréner-rodič". Má nenahraditeľnú úlohu. Jeho hlavná úloha však nie je na tenisovom dvorci. Práve naopak. Úlohou rodiča je vytvoriť pre hráča čo najdokonalejšie zázemie pred tréningom, po tréningu a doma, teda mimo kurtu.

Ak bude malý tenista neustále tlačený do tenisu, príde chvíľa, keď sa bude tešiť na cestu domov z tréningov, že to má konečne za sebou. A presne naopak, ak bude tréningy brať ako zábavu, hru a niečo, v čom vyniká, bude sa na tréningy tešiť.

Čo by mal vedieť každý rodič, ktorý chce zapísať svoje dieťa na tenis?

Rodičia by si mali ujasniť či chcú, aby ich dieťa dosiahlo pretekársku úroveň. Ak majú so svojimi ratolesťami vyššie ambície, mali by akceptovať nemalé finančné výdavky a väčší objem času venovaný tréningom a turnajom.

Samozrejme, nájdu sa aj takí rodičia, ktorí chcú, aby ich dieťa hralo len pekný tenis. Nemajú vysoké méty. Tak je to aj v našej tenisovej škole. Fungujeme na báze športového krúžku a deti u nás hrajú pre radosť. Ak chcú hrať pretekársky tenis, prechádzajú do tenisových oddielov. 

V rozhovore ste spomenunli svojho otca. Občas, keď pri tréningu niečo vysvetľujete, spomeniete ho tiež. Asi je vašim veľkým vzorom.    

Otec, Ing. Belo Gosiorovský sa venoval trénovaniu detí 40 rokov. V tenisovej komunite ho poznal takmer každý. Jeho lekciami prešlo veľa detí, z ktorých vyrástli súťažní hráči alebo zostali pri tenise ako rekreanti.
V osemdesiatych rokoch v Ružinove vybudoval tenisový areál a založil tenisovú školu, ktorú dnes vediem. 

Avšak v roku 2006 sa ozval majiteľ pozemku, tenisový areál zničili a dnes tam stojí luxusný panelák. Buldozér nezastavila ani petícia, ktorá sa vtedy spisovala na záchranu športoviska. Preto od roku 2006 trénujem na kurtoch Rapidu a od roku 2012 aj na kurte v Retre. 

Za dlhoročnú činnosť v bratislavskom tenise sa otec v roku 2001 stal členom Klubu tenisovej slávy. Zomrel v roku 2012. 

Odporúčame

blog

Top 10 kaviarní s detským kútikom

Hľadáte kaviareň, kde si budete môcť kávu aj vychutnať a v pohode dopiť? A kde sa vaše deti budú cítiť tiež dobre? Pripravili sme...Viac
14.02.2016
odporúčame!
zvieratá a farmy

Biofarma Príroda

Salaš Biofarma Príroda je ideálne miesto na poldenný výlet. Nájdete tu všetky možné domáce zvieratá, hladkaciu ZOO, ihrisko pre...Viac
múzeum

Múzeum dopravy

Múzeum sa nachádza v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice 19.storočia. Cestnú dopravu...Viac
detské oslavy

Rozprávkový Gašparko

Bábkové a činoherné predstavenia pre rodiny s deťmi, interaktívne predstavenia, otvorená scéna pre malé divadlá, rôzne workshopy...Viac