Cudzí jazyk. Kedy a ako na to?

Spolu s manželom Edom, ktorý pochádza z Holandska, vedie Lili Wienková anglickú školu Class. Chodia do nej deti, dospelí, aj mamičky s deťmi a seniori. My sme sa zhovárali o tom, kedy a ako je ideálne začať s cudzím jazykom, ale aj o špeciálnych kurzoch na ktorých cibria svoju angličtinu aj mamy, zatiaľ čo deti sa spolu hrajú.   

blog

V akom veku je ideálne začať s výukou anglického alebo iného cudzieho jazyka a prečo? 

Najlepšie čím skôr, spolu s materinským jazykom. Deti vnímajú všetky zvuky, aj keď sa ich naučia rozpoznávať až neskôr. Štúdie hovoria, že čokoľvek sa naučíme do 7. roka života, je prirodzené, získané, a teda aj výslovnosť a gramatika jazyka. Po 7. roku si už deti uvedomujú, že sa učia a môžu sa angličtine venovať viac systematicky. Koľko sa však deti do 7. roka z tej angličtiny aj reálne naučia, závisí tak trocha od našej trpezlivosti, vytrvalosti a možno aj obsahu peňaženky. 

Čo by ste odporučili? Ako deti v tomto veku učiť tak aby ich cudzí jazyk bavil a zároveň si ho osvojili? 

Pri malých deťoch to s intenzitou nemusíme preháňať. A už vôbec nie s drilovaním. Máme skúsenosť, že približne do 4 rokov stačí, keď sa budete dieťaťu venovať vy sami doma zábavnou formou. Ak máte anglicky hovoriaceho partnera, je to určite jednoduchšie. Ale ak nie a nie ste si istí ani svojou angličtinou, stačí pozerať krátke rozprávky, či čítať jednoduché knižky a najlepšie aspoň 10x tie isté za sebou.

Pozorujte dieťa a sami rozpoznáte, či rozumie, o čom sa hovorí. Pomôžte si zopár kontrolnými otázkami. Uvidíte, ako rýchlo sa budete učiť obidvaja. S výslovnosťou pomôže starý dobrý google prekladač. Hrať sa môžete jednoduché hry, presne také, aké hrávate v slovenčine. Používajte len tú slovnú zásobu a gramatiku, ktorú dieťa v tom veku samo používa a chápe v slovenskom jazyku. Zopár tipov ako na to a ukážky hier nájdete v týchto videách

Nie každé dieťa má v škôlke možnosť učiť sa po anglicky formou krúžku alebo dokonca chodiť do bilinguálnej škôlky. Čo by ste odporučili rodičom takýchto detí, ktorí chcú aby ich deti získali základy okrem učenia sa doma?  

Možností je dnes už celkom dosť. Niektoré jazykové školy ponúkajú kurzy angličtiny pre deti vo vlastných priestoroch, ale občas aj uľahčujú rodičom život a lektori chodia učiť do škôlok a škôl. Tieto kurzy nie sú celkom doplnkom školského učiva, majú vlastné osnovy. Z našej skúsenosti môžem povedať, že dávajú deťom hovorovú angličtinu, frázy a slová dennej potreby. 

Ďalšou možnosťou sú súkromné školy, ktoré načrú do nášho vrecka hlbšie, avšak kvalita výučby je vyššia. Angličtinu tu väčšinou dostaneme v podaní skúsených Slovákov často po pobyte v zahraničí alebo priamo od "native speakrov".

Cez prázdniny si deti môžu cibriť jazyk aj v anglických táboroch. Ideálne v takých, kde sú aj zahraniční lektori, či vedúci, pretože takto sú deti prirodzene motivované rozprávať anglicky a neprepínať do slovenčiny. Ak posielate svojho tínedžera na pobyt do zahraničia, odporúčam uistiť sa, či tam nie je ďalších 10 Slovákov v skupine, aby ste naozaj peniažky investovali rozumne. 

Aj keď každé dieťa je iné, všetky sa učia celkom rýchlo. Ako intenzívne sa treba venovať výuke cudzieho jazyka tak aby to malo nejaký efekt? 

Čo sa týka intenzity, deti by mali mať pocit, že ich to baví a nie sú preťažené. Takže možno organizovane 2x týždenne cez školský rok je fajn, v lete intenzívny tábor alebo pobyt v zahraničí na 2 - 3 týždne. No doma sa dá kedykoľvek pozrieť rozprávka, či film, občas sa zahrať hru s kamošmi alebo na tablete. 

U dospelých to funguje tak, že sa niečo naučíme ale pokiaľ ten jazyk reálne nevyužívame v praxi, rýchlo aj zabúdame. Ako to funguje u detí, ktorých mozog vie ešte ďaleko viac absorbovať a rýchlo sa učia? 

Čiastočne je to tak aj s deťmi. Ak nemajú kontakt s jazykom, tiež zabúdajú, len pomalšie a oprášia si ho rýchlejšie. Výhodou je, že hneď absorbujú informácie a "neriešia" prečo je to tak ako dospeláci. Máme sa od nich čo učiť. 

My dospelí cítime niekedy ostych prehovoriť v cudzom jazyku. Bojujú s tým aj deti alebo sa nehanbia lebo sú celkovo bezprostrednejšie? 

Čím sú deti menšie, tým menší majú problém ozvať sa. A keď už aj vedia niečo povedať, tak to hneď využijú. Náš syn si napríklad pri cestovaní v zahraničí vie veľmi promptne vypýtať sladké raňajky s džúsom predtým, než sa rozhodneme my, lebo vie, že by sme mu asi vybrali niečo "zdravé". Staršie deti sa najprv ostýchajú, ale správnymi otázkami ich rýchlo rozhovoríte. Vnímame to najmä pri testovaní, kedy za krátky čas potrebujeme zistiť úroveň a prvé odpovede ťaháme ako z "chlpatej deky".

Mnohí rodičia dnes tlačia do jazykov svoje deti už od útleho veku. Niekedy to súvisí s ich ambíciami, inokedy argumentujú "lepšou budúcnosťou". Na čo by si mali dávať pozor aby to povedzme "neprepálili" a neodradili svoje dieťa od cudzieho jazyka? 

Myslím, že tu platí všeobecné pravidlo: Nenútiť. Ak rozprávky v angličtine, kurzy či hry deti bavia, je to práve tá forma, ktorá ich zaujala a nevnímajú proces učenia. Ak však pravidelne protestujú, že nechcú vidieť toto v angličtine a chodiť tam a tam, či drilovať sa s vami doma slovíčka, je lepšie porozmýšľať, či ich chceme trápiť alebo nájsť inú cestu. Lebo tá vždy existuje, len musíme prebádať, ktorá to je.

Vo vašej škole robíte aj kurzy angličtiny pre rodičov. Ako vyzerá taká hodina, resp. kurz a koľko stojí? 

Kurzy organizujeme pre všetkých dospelých vo večerných hodinách, v doobedňajších pre mamičky s detičkami do 3 rokov a seniorov. Kurzy pre mamičky sú určené naozaj pre mamičky, rozdelené podľa úrovne angličtiny mamičiek, nie detičiek.  Stretávame sa každý týždeň na hodinku. Aby sme mohli mať pri drobcoch, ktorí sa tmolia okolo nás, aj plnohodnotnú debatu, pre nich som pripravila aktivity s Montessori prvkami. A čuduj sa svete, funguje to. Deti síce hračky poriadne popremiestňujú a pomiešajú, ale vedia sa s nimi zahrať.

Mamičky majú vždy v zásobe nejaké dobrotky pod zub, prípadne svoje mliečko. Celý 16-hodinový kurz stojí 95€. Pri deťoch však človek potrebuje flexibilitu, občas ochorejú, inokedy sa ide na výlet, a preto je tu možnosť zakúpiť si Class Flexy Pass za 75€ a prídete na tých 12 hodín, ktoré vyhovujú vám. Pochopiteľne, všetky mamičky využili práve túto variantu.

Keďže váš manžel je Holanďan a angličtinu ste si mohli trénovať doma, ako vznikla táto myšlienka? 

Doma už veľmi po anglicky nerozprávame, kvôli deťom sme prešli na slovensko - holandský režim. Pôvodne som chcela tieto kurzy otvoriť, keď boli moje deti do veku 3 rokov. Ja by som sa porozprávala po anglicky a deti by sa zahrali. Kým však prišlo na realizáciu, deti už boli v škôlke a škole. Ale je to lepšie, keďže lekcie vediem ja, je fajn, že sa môžem plne sústrediť. 

Majú u vás mamičky a oteckovia na materskej záujem o takéto vzdelávanie? 

Mamičky záujem majú, niekoľko  ich už čaká na zozname na september, pretože sa nezmestili do súčasných skupiniek. Oteckov na materskej je ako šafranu, túto oblasť som ešte neprebádala. Možno by sa aj nejaký pridal, ale asi len na základe odporúčania. Myslím, že v tomto sú mamičky viac priekopníčky.

Aké témy spolu preberáte? O čom diskutujete? Čo môžu vo vašej jazykovej škole mamičky a oteckovia zažiť a naučiť sa?    

Snažím sa vyberať témy zaujímavé pre danú skupinku. Dohodli sme sa, že sa budeme vyhýbať diskusiám o deťoch, tých má každá mama na ihrisku určite dosť. Preberáme aktuálne dianie, ako napríklad nedávne voľby, vzdelávanie, ale aj cestovanie, či filmy. Na prvej hodine spoznávam mamičky, pýtam sa, o čom sa chcú rozprávať, a potom prispôsobujem hodiny tematicky aj danej úrovni. Cieľom kurzov je opätovne sa rozrozprávať, vedieť vyjadriť svoj názor a ja občas pomôžem alebo opravím chybičky krásy.

Odporúčame

múzeum

Múzeum dopravy

Múzeum sa nachádza v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice 19.storočia. Cestnú dopravu...Viac
detské oslavy

Rozprávkový Gašparko

Bábkové a činoherné predstavenia pre rodiny s deťmi, interaktívne predstavenia, otvorená scéna pre malé divadlá, rôzne workshopy...Viac
materské centrum

Rodinné centrum Kramárik

Rodinné centrum Kramárik je centrum pre rodiny s deťmi nielen z Kramárov. Vzniklo z iniciatívy mamičiek ako odozva na potrebu...Viac
detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac