Februárové novinky v SNG

Slovenská národná galéria ponúka množstvo aktivít aj vo februári. Na svoje si prídu rovnako dospelí, ako aj deti. Kreatívne workshopy, rozhovory o umení, aktivity pre deti, či plno umenia na Webe umenia. Nechajte sa obklopiť aurou umenia s SNG.

blog

Novinky #offline #online 
Napriek tomu, že naše budovy sú stále pre verejnosť zatvorené, v SNG neprestávame pracovať. Opäť vám prinášame zaujímavé čítanie, cez ktoré spoznáte zbierky SNG. Naši galerijní pedagógovia vytvorili kreatívne workshopy pre rodiny s deťmi, ktoré si môžete urobiť sami doma. 
A čo sa deje Esterházyho paláci? Práve teraz v ňom pripravujeme novú samostatnú výstavu Erika Bindera (1974), ktorá nadväzuje na projekty umelcov a umelkýň strednej generácie pre SNG. Veríme, že výstavu otvoríme hneď ako to bude možné a zatiaľ budeme experimentovať s online programom. 

“Sedem vecí o…” domácej izolácii, alebo kde trávime najviac času?
Pomaly uplynie rok, čo sa náš život čoraz viac začal orientovať na domáce prostredie. V kontexte pandemickej situácie sme sa uzavreli na niekoľko týždňov a mesiacov do našich bytov, domov, prenájmov, chát a chalúp. Sedem pojmov vyjadruje základné priestory a činnosti, s ktorými sme sa konfrontovali (čo i naďalej pokračuje). Ich vizuálnu podobu vybrala pre vás kurátorka Katarína Beňová z bohatého fondu slovenských galérií, dostupného na Web umenia.
Prečítam si viac



Ó, šaty! / Andrea Pojezdálová
Výstava Ó, šaty! už síce skončila, ale online stále žije. Prinášame vám rozhovor s mladou odevnou a kostýmovou dizajnérkou Andreou Pojezdálovou, ktorá nemá o móde prehnané ilúzie. Pokladá ju za vyčerpanú a máločo z nej ju dokáže nadchnúť. Bavia ju staré textilné techniky aj lokálne remeselné príbehy. Etická a ekologická tvorba odevu pre ňu nie sú otázkou voľby, ale nevyhnutnosťou. 
Prečítam si viac



Zima - aktivita pre deti
Vonku nám opäť sneží a tak kolegyne z Galéria Ľudovíta Fullu pripravili online workshop určený pre deti vo veku 7–12 rokov, ale aj pre všetkých duchom mladých a tvorivých jedincov, ktorí obľubujú zimu. Výtvarné aktivity majú medzipredmetový charakter a navzájom prepájajú oblasti vizuálneho umenia, fyziky a chémie.
Prečítam si viac

   

Tajomstvo farieb II. / farebné experimenty
Niekedy aj tie najbežnejšie veci v sebe skrývajú tie najväčšie tajomstvá. Farby sa nachádzajú všade vôkol nás, väčšina z nás ich berie ako prirodzenú súčasť života. Skúste farby preskúmať dôkladnejšie a objavte ich zákonitosti cez rôzne aktivity. Galerijné pedagogičky zo SNG - Michaela Kováčová a Magdaléna Kuchtová, pre vás pripravili skvelé aktivity na hľadanie farieb okolo nás a v digitálnom postredí cez prácu s dielami. 
Prečítam si viac

“Sedem vecí o…” zobrazovaní času
Miroslava Maurery, asistentka zbierok starého umenia SNG, sa vo svojom texte pozrela na to, ako sa zobrazoval čas v starom umení pred tým, než sa jeho znázorňovanie radikálne odklonilo od konceptov pretrvávajúcich v umení po mnohé stáročia.
Prečítam si viac

Čierne diery na Webe umenia
Lásku k technickým a kultúrnym pamiatkam Slovenska ukazuje séria grafík z dielne združenia Čierne diery. Pre svoju mimoriadnu kvalitu a rozpoznateľnú tému sa diela veľmi rýchlo zaradili medzi najobľúbenejšie zberateľské poklady posledných rokov. Vďaka darovaniu grafík do zbierky SNG si ich môžete pozrieť v plnom detaile a žiarivej farebnosti už aj na Webe umenia.
Prečítam si viac

„Sedem vecí o …“ Zvolenskom zámku v dobe uhorsko-osmanských bojov
Zvolenský zámok bol vybudovaný ako komfortná kráľovská rezidencia. Zmeny jeho funkcií i podôb v priebehu storočí podliehali spoločensko-politickej situácii v Uhorsku. Prelomovým v jeho dejinách sa stalo obdobie po porážke uhorského vojska pri Moháči v roku 1526. Následné osmanské ťaženie do severných častí krajiny spôsobilo, že pôvodný kráľovský dom sa stal dôležitým strategickým miestom na prístupe do stredoslovenskej banskej oblasti, čo vyústilo v jeho adaptáciu na protitureckú pevnosť. Prečítajte si viac o tejto časti histórie Zvolenského zámku.
Prečítam si viac


 

Odporúčame

blog

Lyžovačka na Pezinskej Babe

Lyžiarske stredisko Baba nájdete len kúsok od Bratislavy, 12 km od mesta Pezinok. Nachádza sa na hrebeni Malých Karpát vo výške...Viac
10.01.2016
odporúčame!
detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac
festival

Urban Market 2024 (Spring Edition)

31.5.2024 - 2.6.2024 / Fakulta architektúry a dizajnu STU
CITYLIFE odporúčame!
ihriská a parky

Športové ihrisko Páričková

Zrekonštruované detské ihrisko vo vnútrobloku na Páričkovej ulici ponúka deťom úplné nové hracie prvky a vynovené hokejbalové...Viac