Filmový kabinet deťom pozýva na online workshop o animácii

Čo znamená pojem animácia? Kto a akými technikami ju vlastne vytvára? Na tieto otázky odpovedá obľúbený vzdelávací projekt Filmový kabinet deťom (FKD), ktorý sa už od roku 2014 zameriava na hravú edukáciu mladých divákov. 

blog

Po nástupne pandémie FKD otvoril brány širšej verejnosti a v spolupráci s kinom Lumière a SFÚ prináša tento interaktívny projekt online. Zapojiť sa môžu aj jednotlivci, ktorých čaká program plný zaujímavých obrazov a informácií. Ďalší workshop kabinetu sa uskutoční v sobotu 24. apríla o 18.00 na online platforme Kino doma. Hosťom bude animátorka Mária Kralovič, ktorá sa po premietaní filmov predstaví deťom v streamovanej diskusii.

Program kina Lumiére (Kino doma)

FKD sa už siedmy rok venuje téme „animácia“. Deti oboznamuje s jej významom a učí ich rozpoznať animovaný film. Dozvedia sa tiež o rôznych druhoch animačnej techniky, o tom, kto a akými postupmi animovaný film vytvára a ako jednotliví tvorcovia filmu spolupracujú. Súčasťou edukácie sú ukážky rôznych zaujímavých rekvizít. Hravý online výklad vedú skúsení lektori, ktorí v streamovanej diskusii odpovedia na otázky, ktoré môžu diváci písať do chatu. Projekt je vhodný pre deti vo veku 6 až 10 rokov.

Aké filmy deti uvidia?
Pásmo animovaných filmov pre tento školský rok je zložené zo súčasnej tvorby úspešného slovenského animátora Martina Snopeka (Monštrum), z ocenenej práce študentky Natálie Zabákovej (Nešťastník) a populárneho seriálu Veroniky Kocourkovej (Tresky plesky). Všetko sú to príbehy, ktoré v sebe sústreďujú zaujímavé témy na rozhovor, ako napríklad šikana, moc, dodržiavanie pravidiel, či správanie sa.  

Ďalší blok filmov prezentuje tému rozmanitosti prírodných javov, z ktorej sa deti môžu naučiť, čo všetko má pre ľudstvo pripravené mocná príroda. Druhá časť pásma je venovaná cenami ovenčenému animovanému filmu slovenského režiséra Martina Smatanu Šarkan spolu s filmom o filme Making of. Okrem pôsobivej bábkovej animácie príbeh deťom láskavým spôsobom sprostredkuje chvíle, keď zo života každého z nás niekto musí odísť.

Deťom o tvorbe rozprávok porozpráva animátorka Mária Kralovič (Mimi a Líza)

Hlavnou ideou projektu je zamerať sa na malého diváka a vyjsť v ústrety jeho požiadavkám a vnímaniu. Po nástupe pandémie sa ASFK rozhodla pre verziu online, do ktorej sa môžu prihlasovať skupiny, teda jednotlivé triedy. Zároveň sa Filmový kabinet deťom stáva súčasťou verejného programu virtuálnej kinosály Kina Lumière a do workshopu sa môžu zapojiť aj jednotlivci, teda rodičia s deťmi.

„Chápeme, že situácia s domácim vzdelávaním je  náročná pre deti, učiteľov aj rodičov. Rozhodli sme sa preto byť dostupnejší pre malých divákov aj počas víkendov a touto hravou edukáciou spestriť deťom čas v izolácii a vniesť do rodín víkendovú pohodu a potešenie.“  uvádza Martina Mlichová, koordinátorka projektu FKD, Asociácia slovenských filmových klubov. Hosťom na najbližšom workshope bude animátorka Mária Kralovič, ktorá spolupracovala na obľúbenom televíznom seriáli Mimi a Líza. 

Program kina Lumiére (Kino doma)

Darček zdarma!

Deti, ktoré zašlú fotografie z výroby domácej animácie, získajú od Asociácie slovenských filmových klubov zaujímavý Metodický materiál, vďaka ktorému môžu s rodičmi s témou animácie pracovať aj ďalej. Fotografie ukážok môžu rodičia posielať na e-mail mlichova@asfk.sk spolu s údajmi na zaslanie materiálu poštou. (Na rovnakú adresu môžu učitelia zasielať aj požiadavky – prihlášky na FKD online v rámci školského vyučovania. V tejto verzii projektu je online premietanie a prednáška zdarma). Vybrané fotografie budú premietané aj vo virtuálnej kinosále pred začiatkom workshopu. 

Vstupenky na podujatie, ktoré sa uskutoční v sobotu 24. apríla, sa dajú kúpiť na weboch partnerských kín platformy Kino doma (Lumière Bratislava, Fontána Piešťany, Tatran Poprad, Iskra Kežmarok, Úsmev Košice), virtuálnu kinosálu diváci nájdu na kino-doma.sk
 

Odporúčame

ihriská a parky

Vodárenská záhrada

Oddýchnite si vo Vodárenskej záhrade, ktorá je pre vás otvorená každý deň. Nachádza sa v areáli múzea, v tesnej blízkosti...Viac
blog

Kam s deťmi za vodou aj v zime

Chcete sa zohriať, vyblázniť a zároveň si oddýchnuť v termálnych prameňoch? Tu je niekoľko tipov z okolia Bratislavy.Viac
05.11.2016
odporúčame!
divadlo

Divadlo na hojdačke: Žabí kráľ

So 27.4.2024 / Galéria Nedbalka
odporúčame!
materské centrum

Rodinné centrum Kramárik

Rodinné centrum Kramárik je centrum pre rodiny s deťmi nielen z Kramárov. Vzniklo z iniciatívy mamičiek ako odozva na potrebu...Viac