Jesenné tvorivé dielne

Je tu jeseň a Kidstown pre Vás pripravil jesenný balíček, ktorý otvorte vždy, keď sa počasie vzbúri a Vám dôjdu nápady. Nájdete v ňom námety, čo robiť s deťmi menšími aj väčšími a možno sa niečo nové naučíte aj vy. A hlavne: všetko je nami odskúšané! Veľa zábavy!

blog

1. Farby - tvary 



 

 

 

Vek: 2 roky a viac

Pripravte si: Výkres, lep na papier, nožničky, farebný papier a fixku.
Postup: Je to taká naša rozcvička. Nič zložité, no pre deti vhodné. Na výkres deťom predkreslite rôzne geometrické tvary. Môžete si pomôcť tým, čo nájdete v domácnosti, napríklad kruh - vrchnák od detskej fľašky, trojuholník - z detskej skladačky, ako štvorec Vám môže pslúžiť kocka z lega. Jednoducho obkreslite tvary na výkres, ale aj na farebný papier. Tie z farebného papiera vystrihnite, alebo ak je dieťa staršie, môže si ich vystrihnúť samo.
Úloha: Dieťa má farebné kusy vybrať a nalepiť do okienok kam patria. Zábavnou formou si precvičí jemnú motoriku a pocvičí sa vo farbách a tvaroch.

2. Gaštankovci



 

 

 

 

Vek: 1,5 roka a viac

Pripravte si: Plody pagaštana, plastelinu, špáratká, alebo zápalky.
Postup: Ten snáď ani nie je treba písať! Možno ho ešte všetci máme v živej pamäti zo škôlkarských a školských čias. My vám ale poradíme... pomôžte deťom vymyslieť, čo majú vyrábať.
Úloha: Naše zadanie bolo: lesné zvieratká. A tak vznikol slimák, ježko aj srnka.

3. Vyrobte si venček



 

 

 

 

Vek: 3 roky a viac (deti ho sami asi nevyrobia, ale veľmi radi pomáhajú)

Pripravte si: Podklad (kúpite v obchode), sekundové alebo iné lepidlo na rôzne povrchy, môžete použiť nazbierané plody ako sú škrupiny z orechov, lieskové orechy, žalude, doma usušené kvety, alebo si materiál kúpite. Na jeseň odporúčame použiť zemité farby: žltú, oranžovú, hnedú, horčicovú a pod., nožnice.
Postup: Všetky veci si pripravíte a najskôr si ich skúste len tak poukladať na venček. Vymýšľajte a skúšajte bez lepenia, čo by sa Vám páčilo.
Úloha: Spravte si venček, ktorý ozdobí Vaše vchodové dvere alebo domácnosť.

4. Farebný kvetináč



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vek: 8 rokov a viac

Pripravte si: flis v rôznych farbách, ihlu a niť, nožnice, gombíky, gorálky, drôtik, lepidlo, špajdla alebo my sme napr. použili čínsku paličku na stravovanie.
Postup: Vymyslite si zvieratko. Ak potrebujete, predkreslite si na papier šablónu, ktorú potom prekreslíte na flis. Flisový podklad budete potrebovať v počte 2 kusy. Tie zošijete po obvode jednoduchým stehom. Na kúsku musí byť steh širší tak aby ste tam vedeli vopchať špajdlu. Následne už iba dolepíte alebo došijete ozdoby podľa vlastného vkusu.    
Úloha: Vyrobiť ozdobu, ktorá Vám rozveselý kvetináč aj vtedy, keď v ňom nič nekvitne.  

5. Malá šperkárka



 

 

 

 

Vek: 4 - 5 rokov a viac

Pripravte si: Modurit alebo inú farebnú hmotu, ktorá po vyvarení alebo upečení drží tvar. Tiež si môžete kúpiť nejaké ďalšie dekoračné prvky, alebo rozobrať starú a nepoužívanú bižutériu. Uvidíte, deti sa potešia, najmä malé slečny. Zídu sa Vám aj rôzne (bezpečné a tupé vyrezávadlá), špajdla na dierkovanie.
Postup: Šúľajte, gúľajte, tvarujte, vyrezávajte, modelujte. Gorálky na náhrdelníky, náramky, prstene, prívesky..hocičo. Babky, starké, tety, sesternice, kamarátky, pani učiteľky: skrátka všetky ženy sa potešia takýmto darom.
Úloha: Vytvoriť si originálny šperk.

6. Veľká šperkárka

 

 

 

 

 

 

 

Vek: 12 rokov a viac

Pripravte si: Malú korkovú nástenku alebo inú drevenú/korkovú... plochu, kúsok peknej látky, sekundové lepidlo alebo pripínačky, ihlu, niť, staré gombíky a špendlíky.
Postup: Plochu (my sme použili kus korku do kuchyne) obalíte látkou, ktorú zo zadnej strany buď prilepíte alebo napevno pripevníte pripínačkami. Potom prišívate gombíky dookola tak aby ste orámovali plochu. keď to je hotové, na vrch napicháte špendlíky na ktoré môžete potom vešať svoje gorálky.
Úloha: Výroba závesnej šperkovnice. 

7. Veselá plechovka


Vek: 9 rokov a viac

Pripravte si: Plechovku s vrchnákom, akrylové farby, stužku, ozdobu podľa vlastného výberu, sekundové lepidlo.
Postup: Pohľadajte doma nejakú starú plechovku. Napríklad sa v takých predávajú aj cukrovinky. Plechovku pomaľujeme farbou podľa vlastného výberu. Niekedy je treba naniesť aj tri vrstvy. Vždy počkajte kým tá predošlá zaschne. Potom nalepíme dekoráciu. My sme použili stužku a drobnosti, ktoré sme našli doma z darčekov.
Úloha: Výroba plechovky, do ktorej si deti môžu skrývať svoje poklady.

 

8. Veselá škatuľka



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vek: 10 rokov a viac

Pripravte si: Drevenú škatuľku, servítky, lepidlo určené na decoupage, štetec, akrylové farby.
Postup: Škatuľku najprv pomaľujeme farbami (pri výbere myslite na to, aké servítky budete nanášať, aby ste nezničili výsledný farebný efekt). Odporúčame svetlé farby. Potom si vystrihnite zo servítky tú časť, ktorú chcete nalepovať. Veľmi jemne odstráňte všetky spodné vrstvy servítky, ponechajte si len tú najvyššiu. Tú potom priložte na miesto škatuľky, kde má byť a veľmi opatrnými ťahmy nanášajte lepidlo. To po zaschnutí vytvorí priesvitný lak, ktorý má aj ochrannú vrstvu. (kupujte lepidlo a "lak" v jednom).
Úloha: Vyrobiť si škatuľku na darček pre kamaráta, alebo svoje cennosti.

9. Pozdrav priateľovi



 

 

 

 

Vek: 2 roky a viac

Pripravte si: Výkres, fixky, pero, farbičky, voskovky, ... čo len chcete.
Postup: Deťom treba vystrihnúť pozdrav v tvare pohľadnice alebo karty, aká nás zvyke potešiť na napríklad na narodeniny.
Úloha: Vyrábajte spolu pohľadnice, ďakovné kartičky, blahoželania. Isto máte v svojom okruhu niekoho, kto práve niečo oslavuje a poteší sa.

10. Halloweenska paráda



 

 

 

 

 

 
Vek: 4 roky a viac

Pripravte si: vŕtačku, tekvicu, nožík, polievkovú lyžica, misu na odpad, fixku, kahanec.
Postup: Deťom pri tomto treba samozrejme asistovať, ako pri väčšine tvorivých aktivít. Tekvicu najprv zhora nakrojíte tak aby ste sa dostali dnu. Potom vyberiete dužinu a jadrá. Ak chcú deti vyrobiť tekvici nejakú tvár, môžu si ju predkresliť fixkou. Vy im ju potom vyrežte. Zaujímavé tekvičky s ornamentmi ale vyrobíte deťom aj s pomocou malej vŕtačky. Nechajte ich aby Vám predkresľovali a potom spolu tekvicu v tme slávnostne zapáľte.
Úloha: Výroba tekvičnej hlavy.

 

Odporúčame

film

Šepot srdca (dabing)

Štrnásťročné dievča Šizuku má síce práve napilno v škole, pretože výsledky záverečných skúšok už budú zohľadňované pri...Viac
So 27.4.2024 / SĽUK
odporúčame!
výstava

Laboratórium farieb

Interaktívna výstava je venovaná fenoménu farieb. Jednotlivé miestnosti Bibiany zmenili základné farby – žltá, červená, modrá...Viac
25.1.2024 - 8.9.2024 / Bibiana dom umenia pre deti
odporúčame!
festival

Urban Market 2024 (Spring Edition)

31.5.2024 - 2.6.2024 / Fakulta architektúry a dizajnu STU
CITYLIFE odporúčame!
detské oslavy

Rozprávkový Gašparko

Bábkové a činoherné predstavenia pre rodiny s deťmi, interaktívne predstavenia, otvorená scéna pre malé divadlá, rôzne workshopy...Viac