Kam s deťmi do Maďarska 

Ak radi poznávate nové kúty sveta v spoločnosti svojich detí, pozývame vás na výlet do Maďarska. Zozbierali sme pre vás pár rôznorodých tipov, ktoré sme odskúšali aj s deťmi a môžeme ich odporučiť.

blog

1. Čárda Šári v Dunakiliti
Len 25 kilometrov od Bratislavy nájdete miesto, kde sa výborne najete. Spoznajte čaro maďarskej kuchyne a uvidíte, že sa sem ešte radi vrátite. Autor jedálnička myslel samozrejme aj na deti, ktoré sem radi chodia aj preto, že vonku je malá farma. Celé rodiny sem prichádzajú aj na bicykloch a v lete si pochutnávajú na špecialitách z grilu priamo na terase tejto čárdy. Blízko sa nachádza jazero aj veľká lúka s ihriskom.  

ObrázokObrázokObrázok

2. Futura - rodinný park v Mosonmagyaróvári 
Voda, Zem, Vzduch, Oheň, Hviezdy a obloha. To je 5 častí stálej expozície, ktoré môžete vidieť v tomto centre. Zaujmú každé dieťa aj dospelého, kto chce pochopiť ako "funguje tento svet". Deti tu nielne uvidia javy, ktoré sa dejú  aj okolo nás, ale ich aj pochopia.

Vyskúšať si tu môžete aj simulátore lietadla. Technické vybavenie simulátora zodpovedá lietadlu Boeing 737 NG. Vo štvorici v ňom môžete zažiť let mestom, v hmle, daždi aj za slnenčého počasia.   

ObrázokObrázokObrázok

3. Pannonhalma 
Nie je veľké mesto počtom obyvateľov ale svojou históriou určite. Odporúčame vám navštíviť historickú budovu, v ktorej sa nachádza benediktínsky kláštor aj bazilika, no aj prenádherná knižnica. Cesta je príjemná, trošku do kopca, ale dá sa vyjsť takmer hore až autom a odtiaľ si spraviť príjemnú prechádzku aj s kočíkmi či buginami.

Potešia vás nielen výhľady ale nazrite aj dnu. Zostanete príjemne prekvapený aké bohatstvo sa tu skrýva. S históriou vás v rôznych jazykoch - vrátane slovenčiny, oboznámi elektornický sprievoodca. Okrem iného sa tu nachádza výberová škola, gymnázium pre chlapcov. 

ObrázokObrázokObrázok

Hlad určite zažente v tunajšej reštaurácii Viator. Možno by ste v malom maďarskom meste čakali všeličo len nie exkluzívnu reštauráciu, kde zažijete dokonalý gurmánsky zážitok. Priamo v reštaurácii (súčasťou ktorej je aj terasa) je samozrejme aj detský kútik a toaleta s prebaľovacím pultom. 

ObrázokObrázokObrázok

Ak máte radi flóru a zvlášť levanduľu, ste v Pannonhalme na správnom mieste. Z tejto voňavej rastliny, ktorá sfarbuje polia nafialovo, sa dnes vyrába všeličo. Od mydielok, parfumov, masážnych olejov a krémov až po čokoládu, lízanky, sviečky, voňavé vankúšiky na odháňannie molí a podobne.

Rôzne ručne vyrobené výrobky z tunajšej levandule kúpite aj tu a ak ste milovníkom tejto rastlinky, príďte vtedy, keď sa tu konajú levanduľové slávnosti.  Milovníci flóry, zastavte sa aj v tunajšom arboréte. Uvidíte stovky stromov, niektoré z nich su typické práve pre túto oblasť. Vďaka pestrosti tunajšej flóry tu žije aj veľa druhov vtákov.

Arborétum v tomto opátstve a bylinkové záhrady môžete počas roka navštíviť od mája do septembra od 9.00 do 20.00 hod. a od októbra do apríla v čase od 10.00 do 17.00 hod. 

ObrázokObrázokObrázok

4. Győr - ZOO
O dosť väčší je asi 130 tisícový Győr - starobylé no pulzujúce mesto, kde sa pokocháte architektúrou aj kultúrnymi pamiatkami. Deti však viac zaujme asi miestna ZOO. V tejto sympatickej zoologickej záhrade uvidíte tigre, levy aj jaguáre, ale aj rôznych iných exotických predátorov.

Stretnete tu ovce, ťavy, stepné antilopy, kone, lamy, poníkov a najrôznejšiu štvornohú vysokú zver. Opice, aj plazy, to všetko tu žije pokope.  Pol hodinu cestou z Győru sa nachádza aj našincami vyhľadávané kúpalisko Lipót. 

ObrázokObrázokObrázok

5. Lipót
Šmyknúť sa do bazéna, alebo sa vyblázniť na tobogáne. Aj tak sa dá zabaviť na kúpalisku v Lipóte. Deti milujú vodu, ale oddýchnu si tu aj tí skr narodení - v termálnej - teplej, liečivej vode. Kto má rád loprové hry, stolný tenis, či bicyklovanie alebo jazdu na koni, príde si tu na svoje.

Ak by vás príliš večer boleli nohy, oddýchnuť si môžete v saune a hlavu zložiť v miestnom, 4-hviezdičkovom kempe. 

ObrázokObrázokObrázok

6. Balatón a okolie
Balatón je legendárne maďarské jazero, ktorého názov je odvodený od slovanského slova "blato". Tým kedysi naši predkovia označovali močiar, rašelinisko alebo mokraď. Jeho latinský názov je Lacus Pelso čo v preklade znamená plytké jazero. 

Vďaka jeho plytkosti sa voda ľahko zohrieva a v lete dosahuje teplotu 28 až 29 stupňov Celzia.  Toto najväčšie jazero v strednej Európe je obľúbenou destináciou. Rozprestiera sa na ploche 591 km², v najhlbšom mieste je hlboké 11 metrov. Sezóna začína zvyčajne v polovičke júna.

Okrem plávania tu môžete športovať. Balatón je vhodný aj na plachtenie, rybolov, surfovanie a obľube sa teší aj člnkovanie. Tiež si tu môžete požičať vodné lyže. Okolie Balatónu je lákadlom aj pre peších turistov či vínkarov. Každoročne sa tu konajú aj Medzinárodné Preteky Plachetníc – Modrá Stuha.

ObrázokObrázokObrázok

7. Aquapark a Wellnesspark Annagora - Balatón
Zábavný vodný svet a wellesspark Annagora je obľúbeným miestom pre rekreáciu. Nachádza sa na západnom brehu jazera Balatón v Maďarsku, presnejšie 500 metrov od jeho brehov. Vodná plocha tohto parku zaberá rozlohu 3,2 hektára.

Nachádza sa tu 12 rôznych šmykľaviek, bazén s vlnobitím, rodiny s malými deťmi ocenia najmä detský bazén. Zabavíte sa aj na "divokej vode". Vo wellness zóne sa nachádza fínska sauna aj bio sauny, ľadová jaskyňa, tapidárium, gejzír a ďalšie oddychové priestory. 

Nebojte ani chladného počasia, vnútorný bazén vedia vyhriať. Ak sa vám zunuje voda, zahráte sa na detskom ihrisku a iných športoviskách. Občerstvíte sa v miestnych baroch či reštauráciach. Nájdete tu pizzeriu, palacinkáreň, piváreň a tradične dobrú maďarskú kávu vám radi naservírujú v jednej z kaviarní. 

ObrázokObrázokObrázok

Odporúčame

vyhliadka

Rozhľadna na Veľkej Homoli

Ak máte radi krásne výhľady spojené s príjemnou turistikou, odporúčame výlet k rozhľadni na Veľkej Homoli. Rozhľadňa Alexandra...Viac
divadlo

Bibiana dom umenia pre deti

Bibiana, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Orientuje sa na umeleckú tvorbu...Viac
iná akcia

Rodinná nedeľa: Zbierka

Vylepšený formát spoločnej nedele pre celú rodinu. Počas dvojhodinového stretnutia navštívime aktuálne výstavy či iné zaujímavé...Viac
Ne 28.4.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!
materské centrum

Rodinné centrum Kramárik

Rodinné centrum Kramárik je centrum pre rodiny s deťmi nielen z Kramárov. Vzniklo z iniciatívy mamičiek ako odozva na potrebu...Viac