Kam s deťmi na rozhľadňu

Kedy ste sa na svet pozreli z vtáčej perspektívy? Ak máte chuť na takéto dobrodružstvo, máme pre vás zopár dobrých tipov. 

blog

Televízna veža na Kamzíku

Táto rozhľadňa je najvyššou na Slovensku. Vyhliadka je súčasťou televíznej veže. Pomenovaanie dostala podľa vrchu Kamzík, ktorý sa týči vo výške 439 metrov nad morom. Veža sa nachádza v Bratislavskom lesoparku. 

Televízna veža Kamzík je viditeľná z veľkej diaľky, je jedným zo symbolov hlavného mesta. Vysoká je 70 metrov.  Návštevu vyhliadky môžete spojiť s obedom v reštaurácii Alitude (bývalá reštaurácia Veža). Stoly pre hostí sú umiestnené na točni, ktorá sa pomaly točí a poskytuje panoramatický výhľad. 

ObrázokObrázokObrázok

foto: WIKIPEDIA, EPHOTO.SK

Rozhľadňa na Kukle 

Vyraziť treba z Bratislavy smerom na Pezinok a Modru. Za Modrou odbočte na Harmóniu a auto nechajte nad Hotelom pod Lipou pri autobusovej zastávke. Cesta vedie najskôr okolo domov a penziónov, Harmóniu opustíte po poľnej ceste, ktorá sa čoskoro ponára do lesa. V miernom stúpaní postupujete ku sedlu Tri kopce, kde sa križujú hneď tri turistické značky – zelená, modrá – ktorou budete pokračovať na Kuklu a žltá na Fúgelku resp. Komárku.

Keď sa vydáte po modrej, po vašej ľavej strane sa objavia prvé skalky a najzaujímavejšou je tá s menom Čertove zuby s cvičnými lezeckými cestami rôznej obtiažnosti. 

Za Čertovými zubmi sa dostanete na hrebeň Kukly a po chvíli sa pred vami otvorí vrcholová rovinka s rozhľadňou. Tá je síce skromnejšia, no v každom prípade poskytuje výborný výhľad do širokého okolia – napr. na neďaleký hrad Červený Kameň či na Veľkú Homoľu.

Tu váš výlet skončiť nemusí, viac informácii nájdete na našej stránke TU

ObrázokObrázokObrázok

Vyhliadka na Veľkej Homole

Veľká Homola sa nachádza vo výške 709 metrov nad morom. Leží v Malých Karpatoch a dostanete sa sem napríklad zo Zochovej chaty za Modrou. Tam je najlepšie prísť autom, parkovanie nie je spoplatnené. Z Modry sa ale k Zochovej chate dostanete aj autobusom. Druhou možnosťou je ísť autom až k hvezdárni. Odtiaľ trvá prechádzka asi o 20 až 30 minút menej.

Ak vyšlapete na Veľkú Homolu, nájdete tu rozhľadňu z ktorej uvidíte do široka ďaleka. Skúsení turisti tvrdia, že ak je dobré počasie, vidno odtiaľto aj Vtáčnik alebo alpský Klosterwappen.

Rozhľadňa má 20 metrov, stojí tu od roku 2001. Prvá rozhľadňa tu ale stála vďaka modranským turistom už v roku 1894. Hoci tá nová je pomerne mladá, trošku sa pri výstupe kymáca. Nič sa ale nebojte, len hore po drevených schodoch stúpajte pomaly a po jednom. Na vyhliadkovej plošine by nemalo byť viac ako 10 turistov. 

ObrázokObrázokObrázok

Drevená rozhľadňa nad Bratislavou

Pozrite sa z výšky 15-tich metrov na Bratislavu. Nová rozhľadňa na Kamzíku vám ponúkne jedinečný výhľad.
Vybrať sa sem môžete z Koliby alebo aj z Partizánskej lúky.

Prvá trasa je nenáročná - dlhá asi 1,2 km, stačí vám na ňu 30 minút. Druhá je náročnejšia, viac sa tam stúpa smerom nahor. Dlhá je asi 1,6 km, s prevýšením 150 m na ňu budete potrebovať asi 40 minút.   

Ak sa rozhodnete ísť po prvej trase, z Koliby sa vydajte po červenej turistickej značke, ktorá vás dovedie na asfaltovú cestu. Prejdete okolo parkoviska a televíznej veže. Za televíznou vežou nájdete koniec asfaltky, tu sa dostanete do lesa. Nebojte sa, cesta je správna a pokračujte po červených značkách. Lesná cesta je dobre značená, asi po 10-15 minútach uvidíte lúku s rozhľadňou. 

Ak si vyberiete druhú trasu, pri Červenom moste nájdete červenú turistickú značku - ňou sa vydáte smer Kamzík. Pôjdete lesom až prídete k lúke až uvidíte rozhľadňu. 

ObrázokObrázokObrázok

Výlet na rozhľadňu Königswarte

Rozhľadňa vo výške 344 metrov nad morom vám ponúkne krásny výhľad na okolie. Nájdete ju kúsok od Bratislavy, ale za hranicami - neďaleko obce Berg, takže deťom nezabudnite pribaliť vlastné pasy.  

Postavená je na kopci Königswarte. Sem je najlepšie prísť autom, zaparkovať priamo v Bergu. Do Bergu sa z centra Bratislavy dostanete po starej ceste asi za 15 minút. Odtiaľ sú to asi 2 kilometre, čo vám peši potrvá približne pol hodinku.

Rozhľadňa má 22,7 metra a stojí tu od roku 2001. Na Königswarte sa ale kráľovská rozhľadňa nachádzala už od čias Habsburgovcov, slúžila ako strategická pozorovateľňa kráľovských vojsk. Ak budete mať pekné počasie, uvidíte až do Álp na Schneeberg alebo Rax, alebo aj na Neziderské jazero.

Na cestu z Bergu na rozhľadňu budete s deťmi potrebovať tak pol až maximálne hodinku. Cesta je lesná, ale dostanete sa sem bez problémov aj s kočíkom, ak máte bežný športový typ kočíka. Ak chcete vystúpiť až na rozhľadňu, musíte zdolať 120 schodov.

ObrázokObrázokObrázok

Rozhľadňa na Vápennej

Vápenná je s výškou 752 metrov nad morom tretím najvyšším vrchom Malých Karpát. Vrchol je dostupný zo Sološnice aj Plaveckého Podhradia. Vrcholom prechádza  Štefánikova magistrála, ktorá je značená červenou značkou.  

Rozhľadňa stojí na mieste, kde kedysi stál betónový pylón so signalizačným zariadením, ktorý využívali vojenskí letci dislokovaní na letisku v Kuchyni. Po zavedení radarovej navigácie stratilo zariadenie opodstatnenie a po odstránení ostal len betónový základ, na ktorom sa dnes vypína rozhľadňa.

Dostanete sa na ňu po rebríku so zábradlím. Plošina je vo vyške 4 metrov, výhľad je kruhovitý: za dobrého počasia uvidíte vrchy Bielych Karpát, Tribeč, Považský Inovec aj vzdialené rakúske Alpy. Tešte sa aj na výhľad na vrcholky Pezinských Karpát a Rohožník. 

Vápenná je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Roštún. Aj preto Vápennú niekedy turisti nazývaju práve Roštún. Rezervácia bola založená v roku 1953 a neskôr novelizovaná v roku 1988. 

ObrázokObrázokObrázok 

foto: PLANETSLOVAKIA.SK

Rozhľadňa pri obci Rozbehy

Táto rozhľadňa stojí v severnej časti pohoria, neďaleko obce Cerová – časť Rozbehy od októbra 2009. Nachádza sa vo výške 460 metrov nad morom. Stavba je kamenná s drevenou strechou a meria 7 metrov. Výhľad na okolitý kraj budete mať z výhľadovej plošiny. 

Dostupná je po modrej a žltej značke z rázcestia Rozbehy (smer vodná nádrž Buková - modrá, resp. smer Prievaly - žltá). Ak sa sem vyberiete na výlet, navštívte aj ruinu hradu Korlátka a chatu SNP.

Z rozhľadne uvidíte severnú časť Záhorskej nížiny i najvyšší vrch pohoria – Záruby s hradom Ostrý kameň. Ak sa pozriete severozápadne a západne, uvidíte Chvojnickú pahorkatinu s rozložitým vrchom Zámčisko a vzdialenú moravskú Pálavu. Pri dobrej viditeľnosti uvidíte v diaľke Zobor, Biele Karpaty, vrch Bradlo, ale aj Hlohovec a Senicu. 

ObrázokObrázokObrázok

foto: OBECCEROVA.SK 

Rozhľadňa na vrchu Braunsberg 

Vrch Braunsberg sa nachádza asi 15 km od Bratislavy, pri obci Hainburg an der Donau. Nachádza sa vo výške 346 metrov nad morom. Dostanete sa sem autom aj napešo z tunajšieho prístavu.

S deťmi odporúčame vydať sa po červenej značke. Zvládnu to aj turisti vo veku od 3 rokov. Hore sa dostanete asi za hodinu, stúpanie je mierne. Po ceste nahor sa môžete čosi o miestnej faune a flóre dozvedieť z informačných tabúľ.  

Rozhľadňa, na ktorú vás pozývame sa nachádza cestou k vrcholu. Z nej uvidíte čarovný Hainburg a jeho okolie aj Devínsku kobylu, hrad Devín či zámok Schloss Hof.

ObrázokObrázokObrázok

foto: KAMIM.SK 

Želáme vám krásne zážitky. 

Odporúčame

blog

Kam s deťmi v zlom počasí

Či je leto a či zima, zlé počasie nás dokáže vždy potrápiť. Hlavne našu fantáziu. Najmä ak trvá dlhšie a vymyslieť zaujímavý a...Viac
09.10.2016
odporúčame!
divadlo

Divadlo na hojdačke: Žabí kráľ

So 27.4.2024 / Galéria Nedbalka
odporúčame!
detské centrum

HappyBee

Centrum pre deti od bábatiek až po predškolákov, pohybová príprava už od 6 mesiacov, unikátny detský kútik. Nechýba kávička a...Viac
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 22.4.2024 / DPOH
odporúčame!