Kam s deťmi za vedou a technikou

Deti sa často pýtajú na zdanlivo jednoduché veci, no vedia nás svojimi otázkami pekelne potrápiť. Sú ale miesta, kde sa môžu odpovede dozvedieť, ba čo viac, pochopia mnohé prírodné javy, spoznajú zákony prírody, chémie aj fyziky a mnohé veci si môžu vyskúšať na interaktívnych exponátoch, v laboratóriach, či počas workshopov.    

blog

Futura - rodinný park v Mosonmagyaróvári

Rodinu držia pokope zážitky a je dôležité, aby malí a veľkí spoločne prežili rôzne dobrodružstvá. Futura Interaktívne Prírodovedné Centrum je na to ako stvorené. Malí sa všeličo naučia, dospelí si aspoň oprášia svoje vedomosti. Program je tu pre každého. 

Stála výstava

1. Úroveň vody - predstavuje také prírodné úkazy na rozlohe 20 m2 pre ktoré by sme inokedy museli obísť celú Zem. Uvidíte hory, údolia riek, jazerá, prieplavy a oceán, a to nielen ako peknú prírodnú panorámu, ale ako živú, pulzujúcu, podľa vlastných zákonov pôsobiacu a nezriedka aj neúprosnú prírodnú silu.

2. Zem - výstavené exponáty atraktívnym spôsobom prezentujú najdôležitejšie fyzikálne zákony vzťahujúce sa na zachovanie energie, gravitáciu a zotrvačnú silu.

3. Vzduch - v ríši vzduchu prácu vetra pri tvarovaní prírody predstavuje piesočná púšť, pomocou testu veterného mlynu môžete spozorovať fungovanie veterných elektrární a okrem toho toto zariadenie dokáže aj merať rýchlosť vetra. Na úrovni vzduchu vás čaká ešte výboj diaľkového vedenia vysokého napätia, blesky, zmysel pre rovnováhu, pristávací modul na Mesiaci a Vtáčia stena.

4. Oheň - môžete zažiť prekvapenia v réžii Slnka a viditeľného svetla. Tmavá komora, fosforeskujúca stena, hry súvisiace so zrkadlom, laserová zbraň. To všetko tu nájdete. 

5. Hviezdy a obloha sú k nám najbližšie v podkroví. Kde inde by sa nachádzali prostriedky spojené s astronómiou? Jedným zo zvláštnych prvkov výstavy Futura je Mini Space World na celkovej ploche 40 m2, ktorý modeluje skúmanie vesmíru. 

Simulátor lietadla

Lietadlo Boeing 737 NG je jedným z najpopulárnejších typov súčasnosti. Simulátor je na vzhľad úplne verným zobrazením lietadla a jeho technické vybavenie celkom zodpovedá pôvodnému stroju. V simulátore sa nachádzajú 2 sedadlá pre pilotov a 4 sedadlá pre pasažierov, tým pádom si naraz až piati hostia môžu užívať realistický let a zážitok z riadenia lietadla, keď sa v danom prípade budú striedať aj v sedadle pilota. Hostia si môžu vybrať z viacerých možností letu, napríklad prehliadku mesta, let na určenej trase, atď. a okrem toho sa k letu môžu priradiť aj poveternostné podmienky (sneženie, dážď, prehánka, hmla, atď.).

 

VIDA! - Science centrum v Brne

Odpálit si vodíkovú raketu, stať sa hviezdou spravodajstva o počasí, zmraziť vlastný tieň, zažiť zemetrasenie, rozpútať tornádo a všeličo iné. To všetko môžete zažiť vo VIDA! - vedeckom centre v Brne. 

Na ploche takmer 5000 m2 vás čaká viac ako 170 interaktívnych exponátov. Stála expozícia je rozdelená do 4 tematických celkov: Planéta, Civilizácia, Človek a Mikrosvet. Samostatná časť Detské science centrum je venovaná deťom od 2 do 6 rokov. 

Vždy tu môžete zažiť aj nejakú aktuálnu interaktívnu výstavu vďaka ktorej deti nielen uvidia ale aj pochopia ako fungujú niektoré javy okolo nás. 

Počas návštevy v tomto vedeckom centre môžete vidieť aj šou zábavných pokusov - tzv. Science Show. (Pozor: kapacita predstavenia je 80 ľudí). Navyše každú nedeľu tu organnizujú špeciálny rodinný program. 
 

Virtuálnu prehliadku si môžete pozrieť TU

Aurelium - zážitkové centrum vedy v Bratislave

Centrum vedy je miesto, kde sa prelína zábava s učením v mene hesla Jána Amosa Komenského „Škola hrou“, kedy je vedecký poznatok alebo akékoľvek učivo skryté v zábavnom experimente.

Toto bratislavské centrum vedy používa neformálne metódy, vyvažuje prvky hry a vzdelávania. Idea centra vedy vychádza z názoru, že najlepšie sa každý učí pomocou vlastných skúseností a zážitkov. Preto sa snaží všetkým návštevníkom dať príležitosť všetko vyskúšať a prísť na mechanizmus, akým daná vec funguje. Je to koncept, ktorý v sebe spája  školu, múzeum i zábavný park.

Nájdete tu exponáty z rôznych oblastí vedeckého poznávania a ľudského myslenia. Rozdelené sú do týchto kategórií: 1. Človek, obnoviteľné zdroje, ekológia, 2. Elektrina, magnetizmus, komunikačné technológie, 3. Chémia a materiály, 4. Matematika a základné fyzikálne javy, 5. Mechanika, termika, strojárstvo, 6. Robotika, automatizácia, 7. Svetelná technika, vlnenie, svetlo, optika.

Pevnosť poznania v Olomouci

Táto stavba z roku 1857 slúžila kedysi ako delostrelecký sklad. Od roku 2015 v jej útrobách ale nájdete moderné zariadenie lebo v budove dnes sídli interaktívne múzeum vedy pri Univerzite Palackého v Olomouci. Je to miesto, kde poučenie a zábavu nájde cela rodina.

Čakajú tu na vás originálne exponáty a od sprievodcov sa dozviete všetko, na čo ste si možno ani nevedeli sami odpovedať.

Zistíte tak to najzaujímavejšie z histórie Olomouca, pochopíte život v tejto pevnosti a budete si vedieť predsatviť ako vyzerala, kým nebola útočiskom zanietených vedcov ale vojenských jednotiek. Dominantou je vtipný komiksový príbeh umiestnený na 12 veľkoformátových paneloch. 

Múzeum pohltí aj iných návštevníkov, nielen milovníkov dejepisu. Napríklad pochopíte ako funguje nervová sústava v celej svojej kráse. 

Odskočte si aj do digitálneho planetária. Tam môžete ponoriť svoju hlavu do hlbín oceánu, vidieť veľký tresk, rovnako ako Neil Armstrong, prejsť sa po mesiaci. 

Počas týždňa tu premietajú od 10:00 do 16:00 každú celú hodinu. Cez víkend od 9:30 do 17:00 každú pol hodinu. Kapacita miest je 20. Miesto sa vopred rezervovať nedá. 

IQlandia v Liberci

Ide o prvé vedecko-zábavné centrum v Česku - nachádza sa v Liberci. V skratke: inteligentná zábava pre malých aj veľkých, všetkých ktorí radi bádajú, hrajú sa a milujú hokusy pokusy.   

Na 4 poschodiach tu nájdete stovky interaktívnych exponátov, vďaka ktorým si osvojíte základy chémie či fyziky. Miesto je vhodné pre deti od 2, 3 rokov. 

Ako funguje potrubná pošta? Samozrejme, tu sa to dozviete, rovnako ako si budete môcť vytvoriť vlastnú skladbu v tzv. bubnovarhanoch. Netradičné koše na basketbal pobavia najmä športovcov. Odrazové dosky košov sú rôzne zaoblené, inak vypuklé a poprehýňané. Budete sa vedieť trafiť? To je len krátky výber z najnovších exponátov.    

Skvelý je aj nadrozmerný ľudský chrup, na ktorom sa vaše deti isto vybláznia. Veľkosť je ohromujúca: 1,5 x 1,5 x 1,9 metra. Znamená to, že chrup je 25krát väčší ako v skutočnosti. Na čistenie je pripravená obria kefka a tak žiadne kazy a povlak nemajú šancu. 

V iQlandii sa konajú aj rôzne programy a workshopy - aj pre školy, pred Vianocami sa tu napríklad varia vianočné dobroty vedeckou - makromelekulárnou metódou. 

Planetárium

Planetárium ponúka obľúbenú projekciu aj komentovanie naživo o aktuálnom dianí na nočnej oblohe. Projekčný software obsahuje tisícky astronomických objektov vďaka čomu sa prenesiete prakticky kamkoľvek. V ponuke sú aj filmy s pozemskou tématikou v najlepšej kvalite. 

 

Techmania Science Center v Plzni

Stovky interaktívnych exponátov, gyroskop, 3D planetárium, programy v dielňach, workshopy pre školy, práca v laboratóriach, filmy premietané na gigantický glóbus, zábavné vedecké šou to je Techmania Science Center v Plzni.

Prírodné javy, zákony a zákonitosti prírody hravo a vtipne - také je toto jedinečné miesto. Deti aj dospelí ľahko pochopia mnohé vedecké a technologické súvislosti. A môžu dosýtosti experimentovať. 

Toto centrum nájdete v historických priestoroch plzeňskej Škodovky. Prestavba sa vydarila a dnes slúži celým rodinám pre lepšie pochopenie fungovania sveta. Zapájať budete všetky zmysly a nebude sa vám chcieť odísť. 

Expozícia je rozdelená do viacerých sekcií: Top Secret, Chemistři, Vzhůru dolů, Budoucnosť na talíři, Expozice vesmír, Člověk a zvíře, MáToHáček. Vodní svět, Edutorium, Malá věda, Entropa, 150 průmyslu v Plzni.   

3D planetárium

2D a 3D projekcie technológiou 4K pre 90 návštevníkov naraz. To sú podmienky za akých sa tu môžete zoznámiť s oblohou. Počas premietania budete môcť navštíviť až 140 000 hviezd. Okrem astronomických objektov sa zoznámite aj s DNA, porovnáte napr. atómovú štruktúru uhlíka vo forme grafitu a diamantu. A to všetko je len malý kúsok z toho, čo vás tu čaká. 

Možností aký program tu zažiť je veľa, stačí si vybrať: Sen o létaní, Jsme vetřelci, Sám ve vesmírné dáli, Hluboký vesmír atď.  

   

 

Astronomické observatórium v Modre

Pozorovať oblohu tu síce nie je možné, ale dozviete sa tu všeličo nové.  Či už o asteroidoch, planétach alebo najdôležitejších míľnikoch histórie vesmíru a jeho skúmania. A to len kúsok za Bratislavou - v Modre.  

Astronomické observatórium nájdete v hlavnej budove s najväčšou kupolou (treba zazvoniť na zvonček pri dverách). Otvorené je v nedeľu, v popoludňajších hodinách, v prípade dohody je možná návšteva aj v inom čase.

Pred návštevou odporúčame kontaktovať pracovisko telefonicky. Pracovníci observatória zostavili aj peknú brožúrku o histórii a súčasnosti zariadenia. Brožúrka je nepredajná ale návštevníci ju obdržia zdarma. 

Cestou sem sa môžete aj príjemne prejsť - ak sa vyberiete turistickým chodníkom po červenej (od zastávky autobusov Modra, Piesok, Zochova chata smerom na Veľkú Homolu, kde stojí drevená rozhľadňa. Cesta trvá približne 15 - 20 minút. Vchod do areálu je bránička vedľa vjazdu pre autá.
 

Technické múzeum vo Viedni 

Na štyroch podlažiach sú stálé expozície rozdelené do okruhov: Príroda a poznanie, Energia, Doprava,
Svet médií, Všedný deň. 

Nájdete tu vlaky, lietadlá, autá, motory a dokonca si tu môžete vyskúšať, ako fungujú rôzne druhy elektrární. Vystavené modely totiž naozaj fungujú.

Deti sa môžu vyblázniť v detskom kútiku Mini a vyskúšať si tu rôzne profesie alebo sa povoziť na hybridnom smarte. Priamo v múzeu sa nachádza aj reštaurácia. 

 

Želáme vám super zážitky. 

Odporúčame

detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac
ihriská a parky

Vodárenská záhrada

Oddýchnite si vo Vodárenskej záhrade, ktorá je pre vás otvorená každý deň. Nachádza sa v areáli múzea, v tesnej blízkosti...Viac
film

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo

Jedenásťročný Tonko prináša svoje kúzelné svetlo, aby pred Vianocami rozžiaril srdcia malých i veľkých divákov. Spolu s tajuplnou...Viac
29.3.2024 - 29.3.2024 / Kino Lumière
odporúčame!
ihriská a parky

Športové ihrisko Páričková

Zrekonštruované detské ihrisko vo vnútrobloku na Páričkovej ulici ponúka deťom úplné nové hracie prvky a vynovené hokejbalové...Viac