Máš umelecké črevo? 4. ročník študentskej umeleckej súťaže

Žiaci stredných škôl a gymnázií majú opäť príležitosť zapojiť sa do medzinárodnej umeleckej súťaže Máš umelecké črevo?, v ktorej objavia svet súčasného umenia a galérií, svoje kreatívne schopnosti a chuť experimentovať. Termín podania prihlášok sa končí 15. novembra!

blog

Máš umelecké črevo?
Tak znie názov študentskej súťaže pre žiakov stredných škôl a gymnázií so záujmom o výtvarné umenie. Organizuje ju Slovenská národná galéria v spolupráci s Kunsthalle Bratislava, Východoslovenskou galériou v Košiciach a Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici. Súťaž vznikla v roku 2009 v Českej republike. Od roku 2012 je súčasťou sprievodných podujatí k prestížnej Cene Jindřicha Chalupeckého a počet účastníkov z tamojších škôl, ako aj participujúcich inštitúcií, neustále narastá. Preto sa usporiadatelia rozhodli rozšíriť pole pôsobnosti a od roku 2016 sa jej spoluorganizátormi stali SNG a významné inštitúcie ďalších susedných krajín, čím súťaž nadobúda medzinárodný charakter. Tohto roku na nej participujú Ludwig Múzeum v Budapešti a Staatliche Kunstsammlungen v Drážďanoch.

Prečo a pre koho?
Súťaž je určená všetkým žiakom stredných škôl a gymnázií vo veku od 14 do 19 rokov, ktorí za sebou nemusia mať predchádzajúcu prax v oblasti umeleckej tvorby. „Súťažou chceme podnietiť študentov k prebudeniu kreatívnych schopností a odvahe experimentovať s tvorivými prístupmi v rámci každodenných tém, ponúknuť študentom a ich pedagógom príležitosť hlbšie sa oboznámiť so súčasnou umeleckou scénou a s prostredím galérií doma, ale aj v susedných krajinách. Popri tom tiež poskytnúť priestor pre ich záujmy, diskusiu o vlastných názoroch alebo len možnosť vyskúšať si tímovú prácu na celoročnom projekte,“ hovorí jedna z organizátoriek súťaže za SNG Barbora Tribulová. „Súčasné umenie chceme predstaviť ako prostriedok pre objavovanie nových súvislostí sveta okolo nás a možno aj v nás. Ak si študenti osvoja princíp spôsobu kreatívneho myslenia, môže im to pomôcť aj v každodennom živote,“ dodáva Tribulová.
 

Ocenení finalisti získajú nielen večnú slávu, ale aj dekrét v podobe diplomu od SNG, ktorý môžu neskôr priložiť k prihláške na vysokú školu. Tím, ktorý sa umiestni na prvom mieste, pocestuje na stretnutie všetkých finalistov zo zapojených krajín a vďaka podpore Slovenských elektrární získa smart hodinky Garmin pre každého člena. Navyše oceníme aj prácu pedagógov a jeden z nich získa víkendový pobyt pre dve osoby v historickom kaštieli v Strážkach.



Témou je Butterfly Effect
Súťaž sprevádza každý rok určitá téma, počas ročníku 2019/2020 ňou je Butterfly Effect – efekt motýlích krídel. „Je to aktuálna a pálčivá téma súčasnosti týkajúca sa klimatických zmien, udržateľnosti zdrojov a s tým súvisiacej budúcnosti planéty, ale aj ľudskej spoločnosti. A keďže sa v tejto téme vo veľkej miere angažujú umelci, ako aj mladí ľudia, rozhodli sme sa, že nastávajúci ročník venujeme tomu, ako dokážu i maličkosti spôsobiť radikálne zmeny, ako v negatívnom, tak aj v pozitívnom smere,“ vysvetľuje ďalšia z organizátoriek zo SNG Barbora Danišová.


Zapojte sa aj vy!
Na prvý pohľad možno trochu kurióznou podmienkou je prihlásiť sa ako autorský tím (min. dve osoby, max. 6). Jediným ďalším obmedzením je téma, s ktorou sa ale môže voľne pracovať – spôsobom umeleckého vyjadrenia sa medze nekladú. Pre lepšie uchopenie práce sme pripravili metodické workshopy pre pedagógov, na ktorých sa dozvedia, ako tému zapracovať do plánu, workshopy pre prihlásených študentov či osobné alebo mailové neformálne konzultácie. Výsledné projekty musia vychádzať zo zadanej témy, no ich stvárnenie, voľba umeleckého prístupu alebo média zostáva celkom na súťažiacich. Môžu využívať tradičné postupy ako maľba, socha, grafika, ale aj nové médiá (video, fotografie, počítačová animácia, využitie sociálnych sietí a pod.). Pri celkovom hodnotení bude pre porotu určujúca kvalita a koncepcia samotného diela, splnenie zadania, ako aj posun, ktorým súťažný tím prejde od zapojenia sa do súťaže.

Prihláška do súťaže je k dispozícii na stiahnutie na webovej stránke umeleckecrevo.sng.sk.

Harmonogram súťaže

Október – február

Workshopy pre študentov

15. november
Zasielanie záväzných prihlášok
Marec
Semifinálové kolá v regiónoch – výber max. 20 najzaujímavejších projektov. V prípade, že bude prihlásených menej ako 20 skupín, prebiehajú konzultácie k prihláseným projektom.

Máj
Finále v Bratislave, výstava najzaujímavejších projektov v priestoroch Slovenskej národnej galérie

Jún
Stretnutie víťazných tímov českej, slovenskej, nemeckej a maďarskej súťaže v jednej z usporiadateľských galérií


Kontakt

Barbora Tribulová
Barbora Danišová
+421 907 213 112
umeleckecrevo.sng@gmail.com
umeleckecrevo.sng.sk

Odporúčame

ihriská a parky

Športové ihrisko Páričková

Zrekonštruované detské ihrisko vo vnútrobloku na Páričkovej ulici ponúka deťom úplné nové hracie prvky a vynovené hokejbalové...Viac
iná akcia

Otvorený ateliér: Umenie a jedlo

20.4.2024 - 27.4.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!
vážna hudba

Muflón Ancijáš

Nebojte sa plniť si svoje sny! Pôvodná slovenská opera (nielen) pre deti na motívy knižnej predlohy Braňa Jobusa.Viac
26.4.2024 - 27.4.2024 / Slovenské národné divadlo - Opera
odporúčame!
blog

Kam s deťmi za vodou aj v zime

Chcete sa zohriať, vyblázniť a zároveň si oddýchnuť v termálnych prameňoch? Tu je niekoľko tipov z okolia Bratislavy.Viac
05.11.2016
odporúčame!