Na toto pred dovolenkou nezabudnite

Chystáte sa na dovolenku a nechcete na nič dôležité zabudnúť? Pripravili sme pre vás letný dovolenkový ťahák. Tu je.  

blog

1. Ako vybaviť pasy

Leto sa blíži a s ním aj letné dovolenky. Nezabudnite sebe aj deťom skontrolovať pasy. Ak sú náhodou už neplatné, alebo krátko pred vypršaním platnosti, rýchlo začnite vybavovať nové, aby ste svoju tohtoročnú dovolenku nemuseli rušiť.

Koľko stojí pas a čo všetko treba na jeho vybavenie? V akej lehote ho dostanete a kto je oprávnený vybaviť dieťaťu pas ak sú rodičia rozvedení? To všetko ale aj ďalšie odpovede nájdete v našom blogu o vydávaní pasov pre deti TU. Nezabudnite, vlastný pas potrebuje dieťa aj ak cestuje napr. do Maďarska alebo Rakúska.  

ObrázokObrázokObrázok

2. Očkovania

O očkovaní sa poraďte so svojím pediatrom, niekedy treba vakcín viac a musia sa dávkovať podľa presne stanoveného časového plánu. Vždy záleží aj od toho kam sa chystáte cestovať. Čím exotickejšia destinácia, tým budete mať viac čo zvažovať.

Našinci často cestujú do Stredomoria, kde sa napr. vyskytujú vírusy spôsobujúce žltačku, meningokokové a pneumokokové infekcie. Očkovať sa dá napr. proti kliešťovej ecefalitíde, žltačke typu A a B či meningokokovému zápalu mozgových blán.

3. Hmyz a ochrana proti nemu

Komáre  

Nepríjemnosti na cestách vám môže spôsobiť aj bodavý hmyz. Najmä komáre. Vyskytujú sa aj pri mori, takže nič nepodceňujte a zabaľte si so sebou repelenty, aj elektrické. Napr. Zakyntos je známy tým, že sa tam bez týchto pomôcok nedá existovať. 

Kliešte

Kliešte nežijú len v našich zemepisných šírkach, môžete ich nachytať aj na gréckom Rodose. Keď už sa kliešť prisaje, treba ho rýchlo (ale pokojne a s rozvahou odstrániť). Skúste nevystresovať dieťa aby sa vyťahovania nebálo. 

Ako na to? Najprv musíte cudzpasníka "odlepiť" - okolo miesta kde sa prisal je totiž akoby prilepený tekutinou, ktorú pri prisatí vypustil. Uchopíte ho pinzetou na kliešte (predáva sa v lekárňach). Chytíte ho za hlavičku čo najbližšie pri koži. Musíte urobiť 1 - 2 otočky počas ktorých musí kliešť ostať v jednej rovine - kolmo ku koži. Smer nie je rozhodujúci. Vďaka tomuto kroku sa kliešť "odlepí". Následne potiahnete - zasa kolmo ku koži a klišť je vonku.

Ak je kliešť prisatý v oblasti hlavy a je možné vyhľadať lekársku pomoc, radšej nechate vyťahovanie na odborníka. Takto nám to poradili na detskej pohotovosti na Kramároch. Miesto treba vždy poriadne - aj niekoľkokrát vydenzifikovať. Potom ho sledujte.

Určite kliešťa ničím nepotierajte, ani krémom ani roztokom ani nekvapkajte naňho olej. Takto iba upcháte jeho dýchacie otvory a výsledkom je jeho únik. Problém je v tom, že do tela vypustí sliny v ktorých sú zárodky chorôb ktoré prenáša.  

Ak by sa objavil červený flak, prípadne horúčka a podobné symptómy, môže ísť o zákernú boreliózu. Vtedy bezodkladne vyhľadajte lekára a nenechávajte to na neskôr.

ObrázokObrázokObrázok

4. Lekárnička vždy po ruke

Zoberte si so sebou určite: dezinfekčný prostriedok, leukoplast/náplasť, servítky, Fenistil gél alebo iný vhodný gél/krém na štípance, fenistilové kvapky (sú na predpis), nejaký liek od bolesti a na zníženie horúčky, očné kvapky (roztok na prečistenie - vhodný najmä po kúpaní), lieky podľa potreby (na alergiu, diabetes, epilepsiu, vysoký krvný tlak, antikoncepciu - to, čo isto máte aj doma ak trpíte nejakým vážnejším zdravotným problémom), balzám na pery, vlhčené vreckovky, pinzetu na kliešte, repelent. Ak hrozí, že dieťaťu pôjdu von zúbky, zoberte Viburcol (homeopatikum na stiahnutie teploty) alebo gél na zúbky (napr. Calgel, Dentinox, Kamistad),  Viac TU

ObrázokObrázokObrázok

5. Slnko a ochrana 

Kvalitné okuliare a kvalitné krémy. Tie musia byť v lete samozrejmosťou.

Deti natierajte pravidelne - každé 2-3 hodiny, vodou alebo pri sušení uterákom sa krém stiera. Vyberajte faktory nad 30+. Prvý raz dieťa natrite pol hodinu pred tým ako vyjdete na slnko.

Maličké deti do pol roka by sa priamemu slnku nemali vystavovať vôbec. Slnečným lúčom sa dá ale ťažko uniknúť, čiže nezabudnite doma pokrývku hlavy, tienidlo na kočík a pod. Zvážiť pre všetky malé deti môžete aj špeciálne celotelové plavky.  

A samozrejme pribaľte si aj krém po opaľovaní. 

ObrázokObrázokObrázok

6. Poistenie

Ak cestujete s cestovnou kanceláriou, poistenie je zväčša v cene. Nezabudnite ale poistiť sa ak idete na vlastnú päsť. Pár eur čo zaplatíte na poistnom vám môže ušetriť stovky až tisíce eur pri kúpe liekov alebo hospitalizácii v zahraničí. Zoznam komerčných poisťovní nájdete TU.    

ObrázokObrázokObrázok

7. Čo vás čaká na letisku?

Budú sa môcť deti niekde zahrať? Kde prebalím dieťa? Kde mu ohrejem jedlo a môžem prepravovať kočík zdarma?

Toto všetko a mnoho ďalších otázok sa víri hlavou všetkým rodičom, najmä ak absolvujú cestu lietadlom so svojím dieťaťom po prvý raz.

Letecká preprava budúcich mamičiek to je zasa tiež záľudnosť. Všetko čo potrebujete vedieť ak sa chystáte na let z bratislavského Letiska M.R.Štefánika nájdete TU.  

ObrázokObrázokObrázok

8. Ako sa na ceste nezblázniť 

Cesty za oddychom bývajú niekedy dlhé a riadne únavné. Teda pre rodičov. Hlavne ak si malí cestovatelia sediaci za vami vyžadujú pozornosť. Vymyslieť vhodný program, ktorý všetkých zabaví a neunudí "nasmrť" nie je vždy ľahké. 10 hier - 10 tipov do auta nájdete TU

ObrázokObrázokObrázok

9. CD tipy na dlhé cesty

Cestu na dovolenku vám  môžu mimoriadne spríjemniť aj CD-čka v aute. Okrem tých hudobných , zabaľte so sebou aj rozprávky.

Pútavé príbehy deti zaujmú a vy sa aspoň na chvíľku ocitnete tiež v ríši zázrakov. Máme pre vás skvelé tipy, mnohé z ich si isto budete pamätať z vlastných detských čias. Nájdete ich TU

ObrázokObrázokObrázok

10. Čo v lete radšej nejesť

Ak už ste na dovolenke, nezabudnite, že nie všetko je vhodné konzumovať. Aby ste vy alebo vaše deti nestrávili dovolenku v nemocnici alebo v lepšom prípade na toalete, pri nakupovaní ale najmä pri konzumácii dávajte pozor na dátumy expirácie.

Myslite na to, že potraviny sa kazia v teple rýchlejšie, najmä ak ste ich napr. dlhšiu dobu mali v rozhorúčenom aute.

Vyhnite sa deťom zmrzline s obsahom vajec alebo dresingom. Črevné ťažkosti a hnačky (ktoré môžu u detí byť zvlášť nepríjemné a nebezpečné) môže spôsobiť aj zle umyté ovocie, alebo ľad z vodného zdroja, ktorý nie je pre nás vhodný. Poznajú to najmä dovolenkári v Egypte a podobných destináciach. (Domácim nemusí nič spôsobovať, no našincom áno).

Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča vyhýbať sa v takýchto miestach surovej zelenine, šalátom a ovociu, ktoré sa nedá olúpať a teda dať prednosť ovociu a zelenine v šupke, používať na všetky úkony - aj čistennie zubov len pitnú vodu.

A keď piť tak poriadne, lebo detský organizmus sa rýchlejšie prehrieva, ale nie ľadové nápoje.  

ObrázokObrázokObrázok

Odporúčame

materské centrum

Rodinné centrum Kramárik

Rodinné centrum Kramárik je centrum pre rodiny s deťmi nielen z Kramárov. Vzniklo z iniciatívy mamičiek ako odozva na potrebu...Viac
blog

Kam s deťmi za vodou aj v zime

Chcete sa zohriať, vyblázniť a zároveň si oddýchnuť v termálnych prameňoch? Tu je niekoľko tipov z okolia Bratislavy.Viac
05.11.2016
odporúčame!
iná akcia

Rodinná nedeľa: Zbierka

Vylepšený formát spoločnej nedele pre celú rodinu. Počas dvojhodinového stretnutia navštívime aktuálne výstavy či iné zaujímavé...Viac
Ne 28.4.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 21.4.2024 / DPOH
odporúčame!