Problém so sykavkami odstráni trpaslík Goldy

Majú vaše deti zlú alebo nezrozuiteľnú výslovnosť? Ak im chcete pomôcť, vyhľadajte logopéda. No veľmi dobrou pomôckou sú moderné hry, vďaka ktorým môže dieťa cvičiť svoj jazyk kdekoľvek. Práve hravá forma deti zaujme a ochotne spolupracujú. Viac o tejto metóde nám prezradila vyštudovaná informatička Veronika Štrbáková zo spoločnosti Speekle.  

blog

Váš projekt Speekle.sk je o rečových cvičeniach. Pre koho je určený? 

Program Speekle je určený predovšetkým pre deti predškolského veku od 3 do 6 rokov. V súčasnosti sa zameriavame na problémy s výslovnosťou a s nimi spojené problémy so sluchovou diferenciáciou, kedy dieťa má problém rozoznať, či vyslovené 2 slová sú rovnaké alebo rôzne, alebo či sa vo vyslovenom slove hladaná hláska nachádza alebo nie.

Ako to funguje? 

Každá hra je zameraná na špecifický druh cvičenia, ktoré dieťa musí denno-denne s rodičom robiť. Hry navrhujeme tak, aby to boli skutočné hry, dávali dieťaťu zmysel a bavili ho. Napríklad v hre Goldy dieťa uspáva draka strážiaceho poklad. Robí to vyslovovaním sykaviek “s” a “š” v správnych momentoch hry. Tieto sykavky evokujú dieťaťu zvuk uspávania “Pssst” a preto v hre nepôsobí ich použitie neprirodzene. Hra dieťaťu poskytuje automatickú spätnú väzbu, takže dieťa okamžite vie, či cvičí správne.

Čo všetko ponúkate, okrem "uspávania draka"?  

V súčasnosti máme 3 existujúce hry - trpaslík Goldy na fixáciu sykaviek “s” a “š”, papagáj Squak na nácvik sluchovej diferenciácie na úrovni, či sú 2 vyslovené slová rovnáké alebo rôzne a hra TailTrails zameraná na sluchovú diferenciáciu na úrovni, či sa daná hláska v slove nachádza alebo nie. 

Koľko takáto "hra"čka stojí?

Tieto 3 hry sa dajú zakúpiť dokopy v 1 balíku pre OS Windows za 33€, alebo samostatne na Android zariadenia v cene 4,90€ za Squaka a 9,40€ za hry TailTrails a Goldy. Verzie pre iOS mobilné zariadenia práve pripravujeme.

Je to celkom moderný systém cvičenia reči. Môže deti zaujať viac tým, že sa cvičenia uskutočňujú pomocou tabletov alebo mobilov?

To je v podstate základ našej myšlienky - robiť rečové cvičenia príjemnejšími. Pre deti je zaujímavé už iba to, že môžu použiť samotný tablet. Odmalička ich láka všetko, čo má displej a dá sa to ovládať dotykom. To, že klasické papierové cvičenia nie sú príliš motivujúce vedia aj samotní logopédi a preto sa snažia to cvičenie ozvláštniť buď nejakou hrou alebo výrobou vlastných pomôcok. Takto môžeme pomôcť nielen logopédom, ale aj rodičom trénujúcim denno-denne s deťmi doma.

Skúste nám 1 takè cvičenie opísať.

Predstavte si, že už máte s dieťaťom zvládnutú a zafixovanú správnu výslovnosť hlásky “r”, ale dieťa ju v slovách nepoužíva. Napríklad namiesto “korytnačka” vyslovuje “kolytnačka”. Je to pretože dieťa nepočuje, že v slove “korytnačka” sa nachádza hláska “r”, a preto ju tam ani nepoužíva. Vtedy nastupuje na rad tréning sluchovej diferenciácie, ktorú môžete trénovať pomocou našej hry TailTrails. Hra spočíva v tom, že si na začiatku vyberiete, akú hlásku chcete trénovať. Na výber máte hlásky “s”, “š”, “b”, “m”, “ch”, “h”, “t”, “r”. Každú hláska má svojho hadíka, napríklad pre “š” si volíte vláčik, pre “s” si volíte hadíka, pre “m” si volíte mačičku a tak ďalej. Cieľom hry je ovládať hadíka tak, aby ste nazbierali čo najviac bodov a uržali hadíka sýteho zbieraním magických bobuliek a nenarazili ste do seba a ani do stien. Ale pozor! Hoci všetky bobuľky vyzerajú na prvý pohľad rovnako, niektoré z nich sú jedovaté! Našťastie, dobré bobuľky vieme od jedovatých odlíšiť podľa toho, aké slovíčka povedia. Dobré bobuľky vždy hovoria slovíčka, ktoré obsahujú obľúbenú hlásku vašej postavičky - “r” pre autíčko,”s” pre hadíka a podobne. Pomocou našej hry TailTrails je dieťa motivované počúvať rôzne výslovnosti slov a rozhodnúť, či sa v slove hľadaná hláska nachádza, alebo nie.

Znie to dosť zložito ale asi to treba len vyskúšať. Aj keď každé dieťa je iné, po akom dlhom čase a akej intenzívnej snahe možno očakávať prvé úspechy?

Naše hry sú predovšetkým motivačné a to, že motivujú deti do cvičenia v ambulanciách a v domácnostiach je náš veľký úspech. Čo sa týka správnej výslovnosti, pri samotnom testovaní hry Goldy sa nám stalo, že dieťa pod dohľadom logopéda si už počas prvej hry zlepšilo svoju výslovnosť. V hre sa mu zo začiatku nedarilo, ale postupne aj vďaka neustálemu upozorňovaniu logopedičky začalo klásť jazyk na správne miesto tak, aby sa mu podarilo uspať draka.

Zaujíma Vás ako by vyzeral svet bez logopédie? Logopedizátor si môžete tu stiahnuť aj vy. Zvoľte Vašu vybranú rečovú poruchu, a sledujte, čo sa stane. 

 

 

Odporúčame

divadlo

Divadlo na hojdačke: Žabí kráľ

So 27.4.2024 / Galéria Nedbalka
odporúčame!
detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac
blog

Kam s deťmi do reštaurácie? Top tipy v Bratislave

Hľadáte miesto, kde zorganizovať rodinnú oslavu a obávate sa ako to zvládnu deti? Alebo máte chuť len tak večer zájsť s priateľmi...Viac
25.07.2016
odporúčame!
blog

Kam s deťmi za vodou aj v zime

Chcete sa zohriať, vyblázniť a zároveň si oddýchnuť v termálnych prameňoch? Tu je niekoľko tipov z okolia Bratislavy.Viac
05.11.2016
odporúčame!