Problémové panvové dno ničí ženy aj mužov. Zatočte s ním!

Iste ste aj vy počuli o panvovom dne. Čo to je, prečo je také dôležité aby správne fungovalo a ako sa oň môžeme starať nám v rozhovore prezradila Mgr. Zuzanou Wolekovou z Centra aktívnej fyzioterapie

blog

1. Počas tehotenstva a po pôrode sa veľmi často skloňuje tzv. panvové dno. Čo to je? 

Panvové dno je lokalizované medzi našimi nohami. Je zložené z 3 vrstiev. Povrchová a stredná vrstva tvoria takzvanú "diaphragm urogenitále" a hlboká vrstva je nazývaná "diaphragma pelvis".

Tieto 3 vrstvy sú navzájom veľmi rafinovane uložené tak, aby tvorili pevný ale zároveň flexibilný základ. Odstupujú a upínajú sa od kosti pubickej až ku kostrči a krížovej kosti, sú medzi hrbolmi sedacích kostí a okolo konečníka, vagíny a močovej trubice.

2. Akú funkciu zohráva, teda prečo by sme sa oň mali starať?

Celkovo si môžeme panvové dno predstaviť ako takú trampolínu, ktorá drží orgány malej panvy, aby nevypadli. Trampolínu preto, že je elastické a pôsobí proti gravitácii vo vertikálnych polohách (sed, stoj) a pri zvyšovaní vnútrobrušného tlaku (dýchanie, zdvíhanie bremien, výskoky, beh…).

Skôr ako takýto pohyb vykonáme dôjde k takzvanému feed – forward mechanizmu. Znamená to, že svaly sa stiahnu smerom hore a vytvoria pevnejšiu oporu pre orgány, stabilutu panvy a driekovej chrbtice. Toto by malo nastať automaticky.

Dôležitá je funkcia sfinkterová (zvieračová), ktorá pomáha uzáverovému mechanizmu análneho otvoru a močovej trubilce pri zvýšenom vnútrobrušnom tlaku a naopak dilatačná (uvolňovacia), ktorá je dôležitá pre vyprázdňovanie a pôrod.

Prvým krokom k starostlivosti o panovové dno je jeho nájdenie. Mnoho žien ale aj mužov vôbec netuší, kde je. Ide o intímnu zónu a naša kultúra ju tak trošku zatajuje a zanedbáva. Takže, funkčné je panvové dno, ktoré je schopné pevnej kontrakcie ale zároveň aj relaxácie.

ObrázokObrázokObrázok

2. Ako tehotenstvo, prípadne pôrod ovplyvňujú, resp. menia panvové dno?  

Predstavte si, že na malom hamaku sa štandardne hojdajú traja ľudia. V priebehu 9 mesiacov pristúpia ďalší piati ľudia. Tí tam budú nepretržite deň, noc a budú z času na čas jemne poskakovať. Potom sa rozhodnú, že sa prepchajú malou dieročkou v jeho strede.

Našťastie je hamak z dokonale elastického materiálu a dieročka sa v ideálnom prípade roztiahne tak, že sa všetci piati bezpečne prepchajú. Smola je, keď sa roztiahne až ku konečníku. Vznikne tak veľký otvor a po deviatich mesiacoch neštandardnej záťaže sa elastické vlákna jemne vyťahajú a okrem iného narušia stabilitu rámu (panvy), nožičiek (nohy).

3. Ako sa prejavujú problémy s touto časťou tela?

Začnime od začiatku. U žien, ktoré ešte neboli tehotné alebo nerodili môžeme pozorovať už v detstve problémy s únikom moču, nepravidelnú a bolestivú menštruáciu, silné krvácanie počas menštruácie, bolesti v krížoch.

V úvode sexuálneho života môžeme pozorovať bolestivý pohlavný styk, neschopnosť vyvrcholenia (orgazmu), celkovú nechuť k sexu ako takému a strach pred ním. Problém sa môže prejaviť pri snahe otehotnieť.

Druhou kapitolou sú ženy, ktoré už porodili dieťa. Tu sú časté komplikácie v zmysle natrhnutia alebo nástrihu hrádze pri pôrode, prepadnutá maternica po pôrode, stresová inkontinencia (únik moču pri zvýšenej záťaži), fekálna inkontinencia (neschopnosť udržať stolicu), nestabilná a bolestivá panva, krížová chrbtica.

Niektoré ženy po cisárskom reze nie sú paradoxne schopné relaxácie. Veľkým tabu sú ženy, ktoré sa po pôrode “boja” vrátiť k sexuálnemu životu, prípadne ho nevedia plnohodnotne prežívať ...

Panvové dno je centrum sily a súvisia s ním mnohé psychické a vzťahové problémy.

U mužov sú to hlavne problémy s močením, defekáciou, bolesti krížov. Tie sú často spojené so stresom a s obrovským dlhodobím psychickým tlakom. Nie nadarmo sa hovorí, že keď je niekto v strese stiahne sa mu riťka.

ObrázokObrázok

4. Dajú sa úplne zmierniť alebo odstrániť a ako?

Je to individuálne. Záleží od problému. Na to, aby sme vedeli presne povedať, či to dokážeme zmierniť alebo úplne odstrániť je dôležitá podrobná diagnostika, spolupráca viacerých odborníkov a hlavne práca pacienta.

Fyzioterapeut zhodnotí a vytestuje stav svalov panvového dna a súvislosti s pohybovým aparátom a prejavmi. Potom nastaví liečbu. Tá je komplexná cez rôzne opatrenia, tréning, zmeny v životnom štýle…

5. Dá sa takýmto problémom cieleným cvičením úplne predísť?

Môžeme mať genetickú predispozíciu, ktorá sa nemusí prejaviť pri našej vedomej snahe o jej pozitívne ovplyvnenie.

6. Pracujete v centre, kde sa takýmto problémom venujete. Nie každá žena má ale možnosť chodiť k vám do kurzu. Čo, teda aké cviky by ste takýmto ženám poradili?

Ženy by si mali najskôr vytestovať v akom stave panvové dno majú. Dobré je v ľahu na chrbáte, v sede a v stoji vyskúšať vtiahňúť panvové dno najväčšou silou a potom ho relaxovať.

Môžete si do pošvového otvoru vložiť ukazovák, aby ste cítili silu stisku. Tento test odhalí, či ste schopné kontrakcie a relaxácie. Ideálne by ste mali pevne prst objať pri kontrakcii a potom objatie povoliť pri relaxácii. Toto je základné orientačné vyšetrenie.

Môžete skúsiť v stisku vydržať 10 sekúnd alebo zakašľať. Ak si pri kašli vytláčate prst von, chýba už spomínané prednadstavenie feed-forward.

U nás sa cvičí podľa toho, ktorá s testovaných funkcií je nedostatočná. Používame rôzne pomôcky. Pri nulovej aktivite pracujeme so stimulačnými elektronickými prístrojmi, biofeedbackom, vaginálnymi závažiami atď. Cvičíme analyticky ale zapájame panvové dno aj v bežných denných činnostiach.

7. Jedna vec je cvičiť doma takpovediac na karimatke, ale máte nejaké triky napríklad na cvičenie v práci - tak ako sa dá cvičiť napr. zrak, alebo krčná chrbtica?

V prvom rade zabudnime na zadržiavanie moču. Viem, že aj v dnešnej dobe, keď už je jasné, že je to patologiké, to mnohí gynekológovia odporúčajú ako cvik pre posilnenie panvového dna. Prosím nerobte to.

Mikcia (močenie) je prirodzený dej. Naplní sa močový mechúr, podráždia sa receptory, dôjde k relaxácii a po vyprázdnení ku kontrakcii zvieračov močovej trubice. Pri cielenom prerušovanom močení doslova zblbne mozog a môžete si vypestovať urgentnú inkontinenciu.

Panvové dno môžete vťahovať (nie sťahovať) v sede na okraji stoličky alebo v stoji. Môžete využiť rôzne druhy kontrakcií. Najskôr je to vťah najväčou silou a následná relaxácia po 5 opakovaní. Potom je to výdrž vo vťahu 10 sekúnd a relaxácia. Výdrž 5 sekúnd a relaxácia 10 opakovaní. V stoji môžete vtiahnúť, poskočiť a uvoľniť 10 krát. Úžastné sú drepy a tonizačné vaginálne závažia.

Pozor však na panvové dno, ktoré je nefunkčné v zmyle vysokého napätia. Tu sú na mieste masážne techniky, relaxačné cviky...

8. Ako dlho by malo trvať 1 cvičenie ako intenzívne treba cvičiť?        

Na toto sa nedá odpovedať. To je individuálne.

9. Môžu sa ťažkosti opakovať?

Môžu.

Odporúčame

detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac
iná akcia

Rodinná nedeľa: Zbierka

Vylepšený formát spoločnej nedele pre celú rodinu. Počas dvojhodinového stretnutia navštívime aktuálne výstavy či iné zaujímavé...Viac
Ne 28.4.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!
cvičenie a plávanie

Jump aréna v Bratislave

Viete, kde si môžete v Bratislave zaskákať tak, že sa vam až zatočí hlava? Objavili sme veľkorysý priestor určený práve na...Viac
detské centrum

HappyBee

Centrum pre deti od bábatiek až po predškolákov, pohybová príprava už od 6 mesiacov, unikátny detský kútik. Nechýba kávička a...Viac