Top 10 zimných prechádzok 

Potrebujete vypnúť hlavu, ísť na vzduch a zároveň vymyslieť deťom program? Choďte spolu na prechádzku do prírody, spoznávať lesy, pozorovať zvieratká a možno sa na týchto miestach dozviete veľa aj o sebe. Bratislava a jej okolie ponúkajú hneď niekoľko takýchto možností. My vám prinášame našich TOP 10.

blog

1. Horský park 

Horský park je rozľahlý a kopcovitý, čiže si na túto prechádzku dobre obujte. S deťmi môžete absolvovať prechádzku počas ktorej sa čosi nové aj naučíte. Sprievodcom po náučnom chodníku vám budú informačné tabule s popiskami a fotografiami, kde sa píše napr. o histórii tohto čarovného miesta a okolitých stavieb.

Ak máte radi moderné umenie, môžete ho tu vidieť len na skok od kaviarne Libresso, kde sa zasa vo vnútri pri peci alebo vonku v zimnej záhrade ohrejete. Hore nad kaviarňou je detské ihrisko a tiež tu žijú kozy Lolek a Bolek, zajačikovia a poník Nika na ktorom sa deti radi povoziť. Určite im prineste nejaké maškrty.  

ObrázokObrázokObrázok

 
2. Výlet na rozhľadňu Königswarte

Rozhľadňa vo výške 344 metrov nad morom ponúka krásny výhľad na okolie. Keďže sa nachádza neďaleko rakúskej obce Berg, deťom nezabudnite pribaliť vlastné pasy.

Trasa je dlhá asi 2 km. Rozhľadňa má 22,7 metra a postavili ju v roku 2001. Na Königswarte sa ale kráľovská rozhľadňa nachádzala už od čias Habsburgovcov: slúžila ako strategická pozorovateľňa kráľovských vojsk.

Ak budete mať pekné počasie, uvidíte až do Álp na Schneeberg alebo Rax, alebo aj na Neziderské jazero. Cesta je lesná, ale dostanete sa sem bez problémov aj s bežným športovým kočíkom. Ak chcete vystúpiť až na rozhľadňu, musíte zdolať 120 schodov.

ObrázokObrázokObrázok


3. Výlet na Schlossberg v Hainburgu

Ak máte radi históriu a deti majú pasy, zoberte ich na hrad Schlossberg. Túto zrúcaninu uvidíte už po ceste do Hainburgu. Prechádzka nie je náročná, zvládnu ju aj 4-ročné deti. Kočík neodporúčame, menšie deti budete musieť odnieť lebo hrad sa nachádza na kopci a zdolať treba vyše 160 schodov.

ObrázokObrázokObrázok

4. Chata poľovník na Plácku

Chatu Poľovník na Plácku nájdete ľahko, do navigácie si vložte Tešedíkovu ulicu v Záhorskej Bystrici. Ak sa rozhodnete zájsť si sem na dobre orosené pivko a teda bez auta, zvoľte si autobus číslo 37. Hore Tešedíkovou ulicou prejdete okolo potravín rovno až na koniec asfaltky, doprava poza záhradky je to asi 300 metrov.

V lete sa tu osviežite, v zime zasa zahrejete a niečo dobré dostanete aj pod zub. Klobásky, utopence, nakladaný hermelín, placky, grilované koleno, prípadne pri včasnej objednávke guláš, pečené rebrá a ryby vás dostatočne zasýtia. 

Vonku je rozľahlá lúka na ktorej sa deti aj dospelí dosýtosti vybláznia.  

5. Sad Janka Kráľa 

V Sade Janka Kraľa sa dá príjemne poprechádzať aj s kočíkom. Terén je rovinatý a chodníky spevnené. Ak by ste sa chceli zahriať počas prechádzky, popri Dunaji nájdete viacero podnikov, kde sa občerstvíte. Detské ihrisko sa poblíž nachádza napríklad v Detskej záhrade Leberfinger, pri Auparku alebo na Tyršovom nábreží

Za pokus stojí aj Dunajský Pivovar - loď na vode, odkiaľ budete mať krásny výhľad. Bonusom je detský kútik, milá obsluha a dobrá kuchyňa. 

ObrázokObrázokObrázok

6. Hrad Devín 

Okolie Devína a miesto, kde sa stretáva Dunaj s Moravou je čarovné aj v zimných mesiacoch. Na Devínsky hrad sa dostanete aj teraz. Od októbra do apríla je tam vždy otvorené po celý týždeň (okrem pondelka) v čase od 10:00 - 17:00 hod. a posledný vstup je o 16:30 hod. Cestou odtiaľ sa zastavte v Penzióne u Srnčíka.  

ObrázokObrázokObrázok

7. Rusovský park

Rusovský park je tak trošku divočina, nenájdete tu ani veľmi funkčné lavičky a miestny kaštieľ je už roky zavretý. Napriek tomu ponúka tento park krásne zákutia, kde si vyvetráte hlavu a deti sa dosýta vyšantia. Dobre sa tu aj kočíkuje lebo terén je rovinatý. Viac..

ObrázokObrázokObrázok

8. Zámocké parky v Stupave, Pezinku, Malackách

Zámocký park v Malackách obkolesuje Pálfiovský kaštieľ. Poprechádzať sa tu môžete pod platanovou alejou, uvidíte duby, buky, smreky, či gaštany. Toto miesto sa postupne rekonštruuje, uvidíte tak napr. vynovenú fontánu a kamennú jaskyňu Panny Márie, domček záhradníka aj domček vrátnika.

Zámocký park v Pezinku zaberá 6 hektárov. Deti poteší najmä jazierko s kačičkami, či pávy. Náučný chodník s názvami rastlín a zvierat a detské ihrisko je súčasťou areálu. Park nadväzuje na pezinské korzo s reštauráciami, kaviarňami a cukrárňou takže v blízkosti sa môžete aj občerstviť.

Zámocký park v Stupave sa nachádza piamo v meste, ale zároveň tvorí súčasť okolitých lesov. Vybudovaný bol v štýle anglických záhrad. Na jeho začiatku sa nachádza kaštieľ, ktorý momentálne slúži ako domov dôchodcov. Na východnej strane je rybník a pagaštanová alej. 

ObrázokObrázokObrázok

9. Železná studienka a Koliba  

Tu je vždy o poznanie chladnejšie ako v meste, tak na to nezabudnite. Areál Železnej studienky spolu s Partizánskou lúkou je síce pekný, no práve pre svoju popularitu sa tu počas víkednov ťažko parkuje. Tunajšie ihrisko ponúka veľa možností, no v zime keď sú preliezky mokré, je alternatívou aspoň prechádzka k jazierkam. V lepšom prípade aj stavanie snehuliaka alebo guľovačka. Nezabudnite na kačky prípadne inú zver, poteší sa nejakej tej maškrte. 

Zahriať sa pri kozube aj najesť sa dá v Mlyne Klepáč. Ak sa rozhodnete pre prechádzku sem, môžete zažiť aj dobrodružstvo na lanovke, ktorá Vás odvezie na Kamzík a späť. Podľa aktuálneho prevádzkového poriadku premáva do konca roka 2016 od štvrtku do nedele a počas sviatkov každú celú hodinu. Prvá jazda je ráno o 10, posledná jazda oboma smermi o 17:45, jedným smerom o 18:00 hod. 

Zo Železnej studienky sa môžete vydať aj na Kolibu po trase: Červený most - Železná studienka - Koliba. Toto je vyhľadávaná destinácia pre všetkých, ktorí sa učia lyžovať, alebo sa chcú len spustiť na boboch a sánkach. V prípade, že je zima ale bez snehu sa aspoň prejdete a občerstvíte v Bufete u Krka. Nezabudnite, že vonku je celkom nové ihrisko.  

ObrázokObrázokObrázok

10. Pajštún

Môže to byť prechádzka alebo aj výlet z kategórie "malá túra". Všetko závisí od toho akou trasou sa na Pajštún vyberiete. Najľahšia "prechádzková" trasa vedie na Pajštún z Borinky, kam sa ľahko dostanete autom aj prímestskou dopravou.

Ak budete sledovať červenú turistickú značku a smerovník, ktorý ukazuje jednoznačný smer ku zrúcanine hradu. Prechádzku na túto zrúcaninu odporúčame v pevnej obuvy a s dostatočným proviantom. Pod hrad sa dá dostať snáď do 20 minút úplne pohodovým tempom. Chodník vás dovedie rovno ku vstupnej bráne do hradu. Celú vychádzku aj s prehliadkou hradu zvládnete do 1,5 hodiny.  

Odporúčame

vážna hudba

Muflón Ancijáš

Nebojte sa plniť si svoje sny! Pôvodná slovenská opera (nielen) pre deti na motívy knižnej predlohy Braňa Jobusa.Viac
28.3.2024 - 27.4.2024 / Slovenské národné divadlo - Opera
odporúčame!
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 21.4.2024 / DPOH
odporúčame!
cukráreň

Elezi - Vajnory

Rodinná cukráreň, ručná výroba, tradičné receptúry, klasické prírodné suroviny, bez pridania chemických konzervačných látok...Viac
film

Kina a Juk: Príbeh líštičiek

Rodinný dobrodružný film so skutočnými zvieratami podľa pravdivého arktického príbehu o láske a priateľstve páru polárnych líšok.Viac
Cinema City Eurovea / Kino Mladosť
odporúčame!