Začať s lyžovaním môžete aj v obývačke

Rozprávali sme sa s trénerom oddielu Ski Lokomotíva Bratislava Igorom Plávkom. 

blog



V akom veku je vhodné začať s lyžovaním?
Závisí to od toho ako je dieťa pohybovo zdatné. Lyžiarky a lyže sú totiž ťažké a ťažko sa s nimi manévruje. Reálne sa dá s prvými krokmi začať v 3 - 4 rokoch. Najskôr na rovine - napríklad v obývačke na lyžiach, potom na snehu.

Akú "suchú" prípravu odporúčate pred začiatkom sezóny?
Čo najviac všestranných športov. Skoro každý šport rozvíja silu a rovnováhu, ideálne by bolo keby mali deti všestrannú prípravu. My s deťmi v klube v lete korčuľujeme, bicyklujeme, beháme, lezieme na umelej stene, využívame rôzne balančné pomôcky ako bosu, indoboardy, slackline, rôzne drevené kocky a podobne.


Akú výbavu by malo mať každé dieťa, ktoré ide na svah?
Od tohto roku je podľa novely zákona o horskej službe pre deti do 15 rokov na svahu povinná prilba na hlavu. V oddieli majú všetky deti na tréningu na snehu povinnú korytnačku na chrbát.

Nejde ani tak o to, že by sa mohli zraniť samé, ale vždy sa nájde na svahu veľa lyžiarov, ktorí jazdia veľmi nekontrolovane a nebezpečne. Asi samozrejmosťou je obliecť sa adekvátne poveternostným podmienkam, mať dobre nastavené viazanie.

Topánky by sa vraj nemali dediť. Platí to aj pre lyžiarky?
Asi je to jedno. Deti podľa mňa nezničia lyžiarske topánky takým spôsobom, aby ich nemohli využiť ich súrodenci.

Je lepšie aby dieťa učil inštruktor alebo rodič? Prečo?
Ľahšie to má inštruktor. Inštruktor má pre cudzie dieťa prirodzene väčšiu autoritu a dieťa ho skôr počúvne. Tiež by mal vedieť ako dieťa motivovať, ako deťom vymyslieť imaginárny svet rozprávkových postavičiek. Samozrejmosťou je, že inštruktor prešiel kurzom, kde ho naučili základy učenia lyžovania.

Rozdiel je ešte medzi inštruktormi a trénermi lyžovania. Inštruktori učia v lyžiarskych školách pri strediskách, tréneri učia deti v skikluboch, väčšinou na pravidelnej báze. Rozdiel medzi tým je taký, že pokiaľ lyžiarsky inštruktor chce deti naučiť lyžovať, pre trénerov je to iba začiatok k ďalšej fáze lyžovania.

Kedysi platilo pravidlo, že lyže by mali byť o niekoľko cm vyššie ako lyžiar. Doba aj lyže sa zmenili. Aké lyže odporúčate kupovať pre deti?
Čím nižšie, tým ľahšie sa deti naučia zatáčať. Niekde medzi bradou a nosom je asi optimálna výška.

Akú sumu si má rodič nachystať ak chce pripraviť svoje dieťa na lyžovačku? Je lyžovanie drahý špás?
Je drahé. Lyže s lyžiarkami sa však v bazáre dajú kúpiť za 50 €. Paličky malé deti pri prvých krokoch nepotrebujú. Do 6 rokov lyžujú zadarmo. Koľko stojí inštruktor sa líši od strediska a konkrétnej školy lyžovania. Keď sú v skupine viacerých detí asi menej.

Deti sa môžu báť zimy, snehu, svahu... Ako ich motivovať?
Ak sú dobre oblečené, zimy sa neboja. Snehu tiež nie, lebo ten im väčšinoou prináša radosť. Aj samotné lyžovanie. To majú radosť z rýchlosti.

Väčšinou deti netreba motivovať, lebo prirodzene sa na snehu hrajú, robia rôzne nešikovné veci, zaujimavé prvky, naháňajú sa, imitujú rozprávkové postavičky atď. Každý tréner má dačo v rukáve. Ja keď jazdím už so staršími, tých už dosť motivuje to, aby boli lepší. V tréningu je veľká motivácia časomiera, atď.

Aké bezpečnostné pravidlá by mali deti ovládať, resp. čo ich učiť pokiaľ ide o bezpečné správanie sa na svahoch a vlekoch?
Deti by sa mali najskôr naučiť zastaviť na akomkoľvek svahu v každom čase. Trénovať sa to dá tak, že buď zastavujú na povel, rozbehnú sa, urobia pluh, alebo sa musia zastaviť čo najbližšie k určenému miestu. Treba im spraviť rôzne prekážkové dráhy na drepovanie, zohýňanie sa, aby chytili predozadnú a tiež bočnú stabilitu...

Na svahu aby zastavovali na kraji, aby nestáli pod zlomami, kde ich zhora nevidno, aby nejazdili rýchlo a rovno bez kontroly rýchlosti. Keď vstávajú, aby dali lyže pod seba a tak sa naučili vstať, hlavne aby sa naučili vstávať sami. Ak spadnú na vleku, nech sa presunú z jazdnej dráhy, aby nezavadzali ostatným. Na svahu ich treba naučiť aby si dávali pozor keď idú za niekým, vždy je na vine pri zrážke ten čo ide zozadu. Deti učíme aby si kontrolovali svoj pohyb. Je toho veľa, ale deti to vnímajú často akosi automaticky.

Ktoré strediská odporúčate na výučbu detí, resp. sú tam dobré podmienky pre najmenších lyžiarov? 
My chodíme stále na Chopok. Veľa sa učí na Zochovej chate, Pezinskej babe, ale keďže tam chodí veľa základných škôl, može to byť preplnené. Hlavne do 50 km tu nič iné nie je. Nad 50 km sa už dá vyberať, čo je horšie, alebo lepšie sa ťažko hovorí. Všeobecne asi strediská s nie veľmi strmými ale veľmi širokými svahmi sú na výučbu najlepšie.

Na čo si treba dávať pozor?
Nenapadá ma nič špeciálne. Najnebezpečnejšie sú preplnené svahy a iní lyžiari. Pády bez prilby na ľade bývajú nebezpečné. Lyžovanie je rýchly šport. Pád v rýchlosti 70 až 80 kilometrov za hodinu, ktorou dokážu ísť bez problémov aj deti, na betónovú zjazdovku, je nebezpečný. Svahy sú väčšinou dobre upravené, čo rýchlosť len zvyšuje. Kapacita vlekov sa stále zvyšuje, zjazdoviek veľmi nepribúda, čiže lyžiarov na svahoch býva niekedy až príliš veľa.


(Fotoarchív: Igor Plávka a Ski Lokomotíva Bratislava)

Odporúčame

blog

Lyžovačka na Pezinskej Babe

Lyžiarske stredisko Baba nájdete len kúsok od Bratislavy, 12 km od mesta Pezinok. Nachádza sa na hrebeni Malých Karpát vo výške...Viac
10.01.2016
odporúčame!
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 21.4.2024 / DPOH
odporúčame!
ihriská a parky

Železná studienka a Partizánska lúka

Patria medzi najznámejšie bratislavské rekreačné lokality. Obe sú súčasťou Bratislavského lesoparku a nachádzajú sa na juhu...Viac
festival

Vševedko festival 2024

Ne 14.4.2024 / Stará tržnica
CITYLIFE odporúčame!