Ako vybaviť dieťaťu pas

Leto sa blíži a s ním aj letné dovolenky. Nezabudnite sebe aj deťom skontrolovať pasy. Ak sú náhodou už neplatné, alebo krátko pred vypršaním platnosti, rýchlo začnite vybavovať nové, aby ste svoju tohtoročnú dovolenku nemuseli rušiť. 

blog

Tu je zopár rád čo všetko vás čaká keď potrebuje vaše dieťa nový pas:  

Obrázok

Kto žiadosť podá za dieťa? Žiadosť o vydanie cestovného pasu musíte samozrejme za svoje dieťa podať vy.

Kde žiadosť podám? V mieste trvalého alebo prechodného pobytu, alebo v mieste, kde sa zdržiavate. Ak žijete v zahraničí, môžete podať žiadosť o vydanie cestovného pasu aj na príslušnom zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky. 

Musí byť dieťa prítomné? Áno.  

Musím doniesť nejakú fotografiu? Nie. Pracovníci oddelení dokladov musia nasnímať podobu jeho tváre a podpis v elektronickej forme priamo pri podaní žiadosti.

Čo budem potrebovať? Ak vybavujete dieťaťu pas, zoberte si so sebou doklad o (svojej) totožnosti - napr. občiansky preukaz alebo pas. Ak vybavujete svojmu dieťaťu prvý pas, budete potrebovať jeho rodný list. Ak už pas má a potrebujete nový, stačí ak zoberiete "starý" pas. 

Aký je postup? Na príslušnom oddelení vypíšete žiadosť, dieťa odfotografujú (ak je príliš malé alebo nevie obsedieť, posadí sa pri fotení na vaše kolená). 

Čo ak sme rozvedení? Ak sú rodičia rozvedení a nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu vo veciach týkajúcich sa cestovného pasu, (prípadne nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu o pozbavení výkonu rodičovských práv alebo obmedzení výkonu rodičovských práv), môže vybavovať tieto záležitosti ktorýkoľvek z rodičov, pričom súhlas druhého rodiča sa nevyžaduje.

Ako dlho je pas pre dieťa platný? Občanovi mladšiemu ako 16 rokov sa vydáva s platnosťou na 5 rokov a občanovi mladšiemu ako 6 rokov sa vydáva s platnosťou na 2 roky.

Koľko sa platí za detský pas? 
Deti do 6 rokov: do 30 dní 8 €, do 10 pracovných dní 16 €, do 2 pracovných dní 24 €.
Občan mladší ako 16 rokov: do 30 dní  13 €, do 10 pracovných dní 26 €,
do 2 pracovných dní 39 €.

Kde pas fyzicky preberiem? Vyhotovený cestovný pas vrátane urýchleného (do 2 pracovných dní alebo do 10 pracovných dní), si občan vyzdvihne v mieste podania žiadosti o vydanie – teda na oddelení dokladov, kde bola prijatá žiadosť.

Informácie sme čerpali zo stránky Ministerstva vnútra SR

Odporúčame

výstava

Laboratórium farieb

Interaktívna výstava je venovaná fenoménu farieb. Jednotlivé miestnosti Bibiany zmenili základné farby – žltá, červená, modrá...Viac
25.1.2024 - 8.9.2024 / Bibiana dom umenia pre deti
odporúčame!
detské oslavy

Rozprávkový Gašparko

Bábkové a činoherné predstavenia pre rodiny s deťmi, interaktívne predstavenia, otvorená scéna pre malé divadlá, rôzne workshopy...Viac
vážna hudba

Muflón Ancijáš

Nebojte sa plniť si svoje sny! Pôvodná slovenská opera (nielen) pre deti na motívy knižnej predlohy Braňa Jobusa.Viac
28.3.2024 - 27.4.2024 / Slovenské národné divadlo - Opera
odporúčame!
blog

Kam z mesta za zvieratami

Jar je konečne tu, príroda sa pomaly prebúdza zo zimného spánku. Chcete vedieť kde uvidíte malé jahniatka, kozičky, kuriatka,...Viac
24.03.2016
odporúčame!