Kam s deťmi do Chorvátska

Nájdete tu romantiku aj dobrodružstvo. A ak nemáte radi pobrežie, požičajte si čln a navštívte jeden z 1185 chorvátskych ostrovov. Slnko, more a jeho prekvapenia, vôňa borovíc, chorvátska domáca kuchyňa a rybie trhy, kostoly a kostolíky, kaňony, hory, vodné športy, adrenalínové zážitky či lezecký raj. To je len veľmi krátky odpočet toho, čo môžete v tejto neďalekej krajine vidieť a zažiť.  
 

blog

Kidstown vám prináša niekoľko tipov kde letovať s rodinou v Chorvátsku. Dočítate sa, ktoré pláže navštíviť, kde môžete zažiť adrenalínové dobrodružstvá na vode, alebo nájsť športoviská a potom pri prechádzke starým mestom načerpať energiu na ďalší skvelý dovolenkový deň.   

1. Dubrovník  

Dubrovník je azda najvyhľadávanejšou letnou destináciou v Chorvátsku. Svojou krásou a géniom loci očarí asi každého. Aj preto dostal prezývku "Perla Jadranu". Nájdete ho na juhu Dalmácie, teda pomerne ďaleko z našich končín, ale vďaka tejto polohe je tu počasie subtropické a takmer vždy slnečno.

Historické centrum obkolesené hradbami v dĺžke asi 2 kilometrov a 16 obranných veží, ktoré kedysi mesto chránili - to je veľké bohatstvo Dubrovníka, vďaka čoku je zaradený do zoznamu pamiatok UNESCO.

Bez krásnych pláži a kvalitných služieb by sa sem ale tursiti toľko nehrnuli. Láka ich sem priezračné more, ktoré je podľa európskych kritérii jedno z najčistejších. Aj preto jeden z reklamných sloganov na túto lokalitu znie:  "Stredomorie ako to bolo kedysi".

Väčšina hotelov v Dubrovníku má svoju vlastnú pláž, ale využívať ju môže aj široká verejnosť (pre hotelových hostí sú napr. pripravené lehátka). Niektoré hotely najvyššej kvality ako Excelsior alebo Argentina majú uzavreté súkromné pláže.

Väčšina pláží je na veľmi dobrej úrovni, môžete sa tam aj občerstviť alebo zahrať. Nájdete tu kaviarne, reštaurácie, tenisové kurty, bazény s možnosťou zapožičania vodných pomôcok a hier, kajakov a pod. Najobľúbenejšie miestne pláže sú: Banje, Lapad(ská zátoka) a Copacabana.

Pláže: sú skalnaté kamienkové i pieskové. Kamienkové nájdete v zátokách, útesy su skalnaté, prevažujú však pláže pieskové. Pre milovníkov poslených odporúčame Kolocep a Lopud. Nachádzajú sa neďaleko Dubrovníka a sú súčasťou tzv. Elafitských ostrovov (Elafity). Navštívte aj pláže: Buza, Sv. Jakov (úžasný výhľad), Dance (skalnatá pláž), Neptun (nudistická, pekná skalnátá pláž), President (hotelová pláž s výhľadom na Elafity a Bellevue (hotelová pláž).  

ObrázokObrázokObrázok

2. Rabac

Ak hľadáte destináciu v Chorvátsku, no nechce sa vám cestovať príliš ďaleko, vyberte sa do Rabacu. Nájdete ho na slnečnej Istrii. Toto mestečko s majákom sa rozprestiera priamo na pobreží.

Pre deti sú tu samozrejme letné atrakcie, trampolína pri promenáde, detský vláčik a večer mesto samozrejme ožíva rôznymi vôňami a hudbou.

Rabac je známy malými plážami s kamienkami a dobrým prístupom do mora. Veľkým plusom je zeleň a tieň stromov. Borovice voňajú všade navôkol.

Pláže: Lanterna (získala modrú zástavu, čo je medzinárodné ocenenie, ktoré získavajú len tie "najčistejšie" pláže), Pláž sv. Andrei (skaly aj piesok, modrá zástava, reštaurácie), Ravni (nikdy tu nie je plno, vyhľadávajú ju často miestni, vďaka vetrom sa tu dá surfovať), Maslinica (500 metrov, modrá zástava, šmykľavky, vodné športy, reštaurácie, časť pláže je prispôsobená znevýhodneným turistom), Girandella (vodné športy, jazda na banáne, vodné bicykle, vodné lyže, v lete festival elektronickej hudby).

Neďaleká promenáda je vhodná na bicyklovanie alebo korčuľovanie.

ObrázokObrázokObrázok

3. Šibenik  

Šibenik je najlepšie chráneným prírodným prístavom na Jadrane. Leží totiž v zálive a ten je súčasne ústím rieky Krk.

Mestu dodávajú čaro a charizmu úzke uličky pod pevnosťou sv. Anny. Odtiaľ je nádherný vyhľad. Ak máte turistického ducha, zájdite do Katedrály sv. Jakova. Mlstné jazýčky poteší návšteva miestneho trhu.

Pláže: Banj (kamienková, kúsok od centra s výhľadom na historické mesto, vodné športy, často ju navštevujú rodiny s deťmi, modrá zástava), Jadrija (jedno z najobľúbenejších miest na plávanie od roku 1921, kúsok od mesta, autobusové prepojenie), Sandy beach Solaris (6 km od Šibenika, jedna z najkrajších pieskových pláží Chorvátska) - v Solaris rezorte sa nachádza niekoľko 3 a 4-hviezdičkových hotelov s bazénmi (a veľa atrakcí pre deti).  

ObrázokObrázokObrázok

4. Zadar 

Zadar je magický. História je tu akoby stále živá.

Toto mesto bolo v minulosti významným dopravným uzlom. Po mori sa sem dostávalli tovary a naopak. To Zadaru zabezpečilo bohatstvo a v bohatom meste sa ľahšie stavalo aj budovalo. Vďaka tomu je v meste dnes veľa múzeí a v Kostole sv. Františka sa ukrýva klenotnica. Obrovským klenotom je ale aj morský organ, ktorý si treba vypočuť na vlastné uši.

Pláže: Lojena (tyrkysová voda a biely piesok, očarujúci podmorský svet, hovorí sa, že v strede zátoky je potopená loď. Potápači tu ale často obdivujú potopenú nemeckú loď z 2. sv. vojny. Deťom určite zabaľte okuliare a šnorchel).

Zadar sa nachádza bízko skupiny 150 ostrovov nazývaných Kornati. 89 vápencových ostrovov z tohto súostrovia je od roku 1980 národným parkom a preto je tu potápanie možné len so špeciálnym povolením správy parku.  

ObrázokObrázokObrázok

5. Hvar  

Ak milujete levanduľu, Hvar môže opantať vaše zmysly. Tejto podmanivej byline s fialovým kvetom sa tu totiž dobre darí. Celý ostrov je nádherný, jeden z najkrajších na Jadrane.

Ak by ste počítali slnečné dni na Hvare, v celom Stredomorí ich má najviac.

Hvar je tiež najkrajšie mesto ostrova, no v okolí nájdete pamiatky aj inde.

Pláže: Dubovica (priezračná voda, idylické prostredie, možno ju poznáte z pohľadnice vďaka tomuto známemu kamennému domu), Lucisca (legenda hovorí, že je to miesto vhodné na počatie), Grebisce (rodinná piesková pláž), Zátoka Gdinj (tvorí ju asi 7 pláží, kde nájdete aj občerstvenie).   

ObrázokObrázokObrázok

6. Korčula

Milujete vôňu borovíc? Tak potom si pri výbere dovolenky v Chorvátsku zvoľte Korčuľu. Ostrov je zalesnený, zelený, okrem borovíc bohatý na duby.

Mesto Korčula je jedným z najlepšie zachovaných stredomorských miest nielen Dalmácie ale aj Stredomoria. Schladiť sa tu dá nielen v mori ale aj v Katedrále sv. Marka z 15. storočia. Turisti tu obdivujú aj gotické a renesančné paláce.

Pláže: nachádza sa ich tu veľa, skôr menších. Najvyhľadávanejšími sú: Vela Przina (piesková) a Pupnatska Luka (kamienková). Aj preto je tam vždy plno. Dosť veľa pláží na tomto ostrove je skalnatých, ak máte menšie deti odporúčame preto tie s pieskom, napr. v meste Korčula - Luka Korculanska, v Lumbardii: Bilin Zal a Tatinju.    

ObrázokObrázokObrázok

7. Crikvenica  

Je malé mestečko v arnerskom zálive, 35 km juhovýchodne od Rijeky. Nachádza sa na úpätí pohoria Veľká Kapela.

Ak viete trochu po chorvátsky, isto viete ako vznikol názov mesta. Odvodený je od slova "crkva" teda kostol. Presnejšie odvodený je od chrámu tunajšieho pavlínskeho kláštora, ktorý v 15. storočí založil Nikola Frankopan. Ešte pred tým ako to spravil, sa tu nachádzala rímska osada Ad Turres.

Keďže v minulosti sa sem chodila slniť a liečiť najmä maďarská šľachta, dodnes tu stoja kúpele na liečbu morskou vodou.

Pláže: mestská pláž meste Crkvenica (asi 1,5 km, modrá zástava, výborne udržiavaná), Balustrada (pri Crikvenici, modrá zástava, vodné športy, plážový bar), Crni molo (pri Crikvenici, vodný aerobic, piesková), Kačjak (nachádza sa na tzv. Crikvenickej riviére pri meste Dramalj, poteší vás tieň pod stromami, minigolf, stolný tenis, badminton a iné plážové športy), Poli mora (v centre mestečka Selce v čistej zátoke - modrá zástava, prístup pre znevýhodnených).  

ObrázokObrázokObrázok

8. Poreč

Poreč je na Istrii. Aj toto mesto má rímsku históriu. Vďaka tomu sa tu zachovali zvyšky rímskych stavieb, benátske paláce, stredoveké veže a za obdiv stojí aj románska bazilika sv. Eufrazia zo 4. až 6. storočia. Zdobia ju mozaiky hodné návštevy. najväčší komplex, tvorený plážami a hotelmi s rôznymi službami sa volá Zelena Laguna.

Zelena Laguna Leží asi asi 5 km od Poreča. Nájdete tu napr. aj wake board park. Cestou po rezorte natrafíte na pláž Parentium (skalnatá s vybetónovanými plošinami na opaľovanie, málo tieňa), centrálna časť Zelenej Laguny je viac-menej vybetónová, čiastočne kamienková, možne sú rôzne športy, je tu malý detský vodný svet, požičovňa motorovćh člnov ale málo tieňa).

Z Poreča sa sem dostanete aj loďou - čo je dobrý typ na celodenný výlet. Južnejšie odtiaľto sa nachádza najobľúbenejšia porečská pláž Delfin (pri najväčšom chorvátskom hoteli, pobrežie je hornaté, promenáda bez služieb, časť pláží je len pre odvážnych, časť pokrývajú kamienky, ale všade voňajú borovice, ktoré rastú na celom polostrove - veľa tieňa).

Juhozápadne nájdete plážový bar Saint & Sinner, je tu reštaurácia, detské ihrisko, šmykľavku do vody, kurt na plážový volejbal, potraviny, palacinkáreň, hranolkáreň a všeličo iné. Pláž tu je čiastočne piesková, čiastočne kamienková, čiastočne betónová. Poteší vás veľa tieňa a veľká trávnatá plocha. Na veľkej pláži Delfin nájdete rôzne vodné adrenalínové atrakcie).  

ObrázokObrázokObrázok

9. Trogir  

Trogir si vás získa svojou atmosférou. Krútiace sa uličky, kostole a kostolíky, palaće, stavby, ktoré sú dôkazom bohatej minulosti tohto mesta.

Od roku 1997 je v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Trogir sa pýši napr. Dómom sv. Laurentia, ktorý je považovaný za najkrajšiu renesančnú pamiatku celej Dalmácie.

Navštívte aj prístavnú pevnosť Kamerlengo.

Pláže: Okrug Gornji (najobľúbenejšia pláž Trogirskej riviéry, má 2 km a je kamienková, nachádza sa 3 km od historického centra mesta, veľká ponuka služieb), Kava Slatine (kúsok od starej rybárskej obce Slatine, nedotknutá príroda, borovicove lesy a priezračná voda, piesok), Krknjaši (nedotknutá kráska, lagúna sa nachádza na východnom pobreží ostrova Drvenik, pláže sú kamienkové, dno čiastočne piesčité niektorí ho prirovnávajú k tropickému raju).  

ObrázokObrázokObrázok

10. Výlet do Paklenice a na Plitvické jazerá

Náš posledný typ sú tieto dve legendárne miesta, ktoré by ste mali navštíviť ak máte trošku dobrodružného ducha. Paklenica je národný park a tiež krasový riečny kaňon nad mestom Stari Grad v severnej časti Dalmácie.

Kaňony sú tu vlastne dva: Malá a Veľká Paklenica, prvý je vyschnutý. V kaňone Velkej Paklenice sa vypína Anića Kuk, najvyššia chorvátska skala s výškou 712 metrov. Tiež tu je jaskyňa Manita peć.

Blízko vstupu do kaňonu Veľkej Paklenice sa nachádza komplex štôlní, ktoré zohrávali kedysi dôležitú úlohu. Slúžili ako úkryt pre vodcu Josipa Broza Tita v čase napätých vzťahov Juhoslávie so Sovietskym zväzom. Najlepšie sa sem dostanete zo Zadaru, východ Stari Grad-Paklenica. 

ObrázokObrázokObrázok

Plitvické jazerá  

Tento národný park bol zapísaný na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Patrí k najkrajším nielen v Chorvátsku ale celej Európe.

Príďte a kochajte sa pohľadom na 16 smaragdovo zelených jazier, ktoré vytvorila rieka Korana. Nasledujte turistické cestičky a mostíky.

Do parku sa dá dostať dvoma hlavnými vstupmi, do dolnej a hornej časti, medzi ktorými jazdí turistický vláčik.  

ObrázokObrázokObrázok

Kidstown vám želá krásnu dovolenku v Chorvátsku! 

Odporúčame

vyhliadka

Drevená rozhľadňa na Kolibe

Pozrite sa z výšky 15-tich metrov na Bratislavu. Nová rozhľadňa na Kamzíku vám ponúkne jedinečný výhľad.Viac
blog

Kam s deťmi v zlom počasí

Či je leto a či zima, zlé počasie nás dokáže vždy potrápiť. Hlavne našu fantáziu. Najmä ak trvá dlhšie a vymyslieť zaujímavý a...Viac
09.10.2016
odporúčame!
film

Nina a tajomstvo malého ježka

Desaťročná Nina miluje otcove rozprávky o ježkovi, ktorý objavuje svet. Jedného dňa však otec stratí chuť rozprávať rozprávky. Je...Viac
SĽUK / Kino Nostalgia
odporúčame!
blog

Najlepšie ihriská v Bratislave a okolí

Radi chodíte s deťmi von, no otravuje vás už chodiť na to isté ihrisko? Tipov, kde ísť v rámci Bratislavy a okolia je viac ako...Viac
03.10.2016
odporúčame!