TOP 10 najlepších slovenských CD pre deti

Text pripravila Alexandra Palásthyová. 
Autorka je učiteľka angličtiny a mama dvoch detí (2 a 5). Žije 4. rok v multilinguálnom prostredí - belgickom Bruseli. Okrem slovenčiny aktívne hovorí anglicky, francúzsky a nemecky. 
 

blog

"Audio záznam ma sprevádzal už od malička. Ako dieťa si z čias družiny pamätám ako som ležala na koberci spolu so spolužiakmi a sústredene počúvala platňu Polepetka s Mirom Nogom.

Platne mali čarovný praskavý zvuk a ten dodával celej rozprávke zvláštnu tajomnú atmosféru. Často som sa bála, že mi pre to praskanie niečo unikne. Učiteľky nás vôbec nemuseli volať, stačilo, aby sme začuli to úvodné praskavé ticho na začiatku platne a už sme boli zhŕknutí pred gramofónom.

Moji rodičia mi nakúpili celú hŕbu, vtedy ešte kaziet, týchto krásnych rozprávok a ja to teraz robím pre svoje deti vo forme CD. Piesne, zvukové efekty, herecké výkony, to všetko tvorí nezabudnuteľný zážitok a podporuje detskú fantáziu tým najlepším možným spôsobom.

Teraz máme vysokokvalitný zvuk na nových nosičoch a edícia Najkrajšie rozprávky je momentálne dostupná na CD. Namiesto jednej rozprávky sú tam vždy dve. Mne sa zdá, že jedna je vždy trochu lepšia ako tá druhá, ale to je samozrejme na osobnom vkuse každého počúvajúceho."

Z takmer 50 CD u nás doma pre vás vyberám tie naj:

1. OPUS, Pôvodné nahrávky, Edícia najkrajšie rozprávky

Zvukové ukážky k týmto, ale aj ďalším rozprávkam si môžte vypočuť tu

Myšacia Bundička. Na námet ľudovej rozprávky Pavla Dobšinského, 19 min., 1975, 1983, 2013. Na CD spolu s rozprávkou Popolvár. Účinkujú: B. Turzonovová, J. Adamovič, M. Labuda, G. Valach a i. Príbeh je o princeznej, ktorá sa po roztržke s kráľovským otcom rozhodla utiecť a nájsť si nový život a prácu. Ako sa všetko šťastne skončilo si vypočujte na tomto CD. Malebnú hudbu dotvára štúdiový orchesteter ako aj malý komorný orchester.

Obrázok

Kráľ času. Na motívy ľudovej rozprávky napísal I. Stanislav. 23 min. 1981, 2007.                                           Účinkujú:  I. Mistrík, I. Letko, L. Chudík. Toto exkluzívne trio pánov hercov vám vyrozpráva rozprávku o lakomstve, ľudskej biede, vzťahu dvoch bratov a čestnosti. Zvukové efekty vás prenesú priamo do čarovného príbehu a vôbec nebudete mať pocit, že tri postavy v jednej rozprávke sú málo. Na CD spolu s rozprávkou Snehová kráľovná.

Obrázok

Pinocchio. Podľa rovnomennej predlohy C. Collodiho napísal V. Holan. 52 min. 1984, 2014. Na CD spolu s rozprávkou Prorok Rak. Účinkujú E. Rysová, E. Tomanová (Pinocchio), I. Krivosudský, I. Krajíček, Z. Kolínska, M. Labuda, E. Vášáryová, P. Mikulík, Ľ. Roman a i. Budem sa opakovať, ale opäť hviezdne obsadenie účinkujúcich vytvorilo túto krásnu, nezabudnuteľnú rozprávku, ktorú majú radi deti hádam na celom svete.

Pinocchio je bábka vystrúhaná z dreva tatkom Geppettom, ale je to veľký lapaj a vôbec neposlúcha. Prekoná mnoho útrap, nástrah a dobrodružstiev, aby sa z neho nakoniec stal riadny chlapec, ktorý robí radosť svojmu tatkovi. Štúdiový orchester sa tu postaral o kvalitný hudobný doprovod.

Tri groše. Na motívy ľudovej rozprávky napísal I. Stanislav. 21 min. 1981, 2013. Účinkujú: M. Dočolomanský, F. Dibarbora, M. Labuda, S. Dančiak, P. Debnár. V príbehu sú traja radcovia takí lakomí a bažiaci po peniazoch, že sa ich kráľ rozhodne vystaviť skúške vo forme prefíkanej hádanky. Hlavnú úlohu v nej hrá Jano Kopáč ako človek so zdravým sedliackym rozumom, ktorý prekábati každého, dokonca aj samotného kráľa.

Obrázok

Snehová kráľovná. Na motívy ľudovej rozprávky H. Ch. Andersena. 44 min. 1977, 2007. Účinkujú K. Machata, J. Koleničová, Ľ. Roman, V. Bálintová, P. Mikulík, Z. Kronerová, S. Dančiak, E. Rysová, V. Jamnická a i.

Na túto Snehovú kráľovnú vďaka výnimočným výkonom hercov nikdy nezabudnete. Táto nahrávka je ukážkou toho, že rozprávky sú fascinujúci žáner, keď sa ich chopia správni ľudia a podajú kvalitný výkon. Notoricky známa rozprávka o dievčatku menom Gerda, ktorá sa vybrala hľadať svojho kamaráta Kaya, do ríše ľadu potom, čo ho uniesla Snehová kráľovná je klenotom tejto edície. Teším sa, že OPUS si nechal tieto nahrávky, lebo vtedajšia generácia hercov si naozaj robila svoju robotu dobre.  

2. Kocúr v čižmách. Ista. Cca 48 min.
Prekrásna rozprávka. Pán dramaturg Ivan Stanislav je majstrom svojho remesla. Rozprávka má krásne dialógy, ktoré v spolupráci s hereckými výkonmi I. Mistríka, O.Hlaváčka, I. Krivosudského, J. Kukuru a ďalších sprostredkujú nezabudnuteľné  chvíle pri počúvaní.

O čom je? Janko je po smrti svojho otca nespokojný so svojim dedičstvom - kocúrom Bonifácom a chce ho utratiť. Kocúr ho presvedčí, aby tak neurobil, ale aby mu radšej dal ušiť čižmy a začne mu slúžiť. Nadobudne mu majetok, slušný život na zámku a zariadi aby sa doňho zaľúbila princezná. Ako sa to všetko udialo? Pomohla šikovnosť jedného neobyčajného kocúra.

Toto pôvodné spracovanie sa mne osobne zdá oveľa lepšie ako nové z roku 2012. Hudobný doprovod je veľmi chytľavý až takmer tanečný. Celá rozprávka je plynulá a prilepí deti k reproduktoru čo ocení každá mama. 

3. O hlúpej žene. Na motívy Pavla Dobšinského. Cca 60 min, A.L.I. 2004. 
Excelentné prevedenie tejto rozprávky v podaní Dušana Cinkotu a Táne Radevy za doprovodu Karola Machatu. Príbeh je o pracovitom a múdrom gazdovi Jurajovi, ktorý má vek na ženbu, ale akosi sa nevie odhodlať. Jeho totka (teta) mu poradí, ktorá dievčina by sa mu mohla pridať a zápletka je na svete.

O tom aká jeho nová žena bola, čo všetko mu vyparatila a ako to celé dopadlo sa dopočujete na tomto cd. Pesničky, ktoré tu budete počuť sú príjemným spestrením tohto výnimočného cd a navyše jeho kúpou podporíte Nadáciu datská nádej na pomoc deťom postihnutých onkologickými ochoreniami.

Obrázok

4. Železničné rozprávky. Napísal Ľ. Lehotský, rozpráva J. Uradník. 72 min. Audio-kniha 2011.
Toto zaujímavé CD sme kúpili na vláčiku smerom na Alpinku v Košiciach, kde je Košická detská historická železnica.

Cd sa predáva priamo na vláčiku i v stánku s lístkami. Je to zaujímavý projekt, pre deti fascinujúci autentickými zvukmi vlakov a hlavne veľmi pútavým čítaním pána Uradníka. Príbeh je o vláčikoch - parných lokomotívach Vaneske a Tónovi, ich kamarátoch, zmenách v ich živote a o parných lokomotívach v minulosti i v dnešnej dobe. Tlieskam tvorcom tohto nenápadného CD.

Obrázok

5. Dínom dánom. 41 min. OPUS 1993, 2003 Kukulienka, kde si bola. 44 min. OPUS 1993, 1999.               Ľudová hudba; súbor Lúčnica, spievajú 5 a 6 ročné deti. V obale sú zahrnuté texty piesní.
Ak hľadáte ľudové pesničky pre vaše deti, je to dnes celkom náročná úloha.

My sme kúpili tieto dve a neoľutovali sme. Ľudové piesne sme mali na raňajky, na obed aj na večeru, doma, na návšteve aj v aute. Spievali sme celá rodina od rána do večera. Vedia vylúdiť veselú atmosféru doma i na cestách a pocit, že slovenská ľudová hudba je naozaj prekrásna a oplatí sa ju počúvať a priblížiť aj dnešným moderným deťom. 

Viola, husle, píšťalka, cimbal, basa a klarinet sú hudobné nástroje, ktoré sa harmonicky zladili v týchto dvoch čarokrásnych hudobných CD-čkách a budú sprevádzať vaše deti za hudobným poznaním.

6. Denník SME deťom, Slovenské prostonárodné povesti. Dobšinský. Číta Dušan Jamrich. Cca 65 min. 3-4 rozprávky na jednom CD.
Táto klasika je vybratá zo samotnej kletnotnice našich rozprávok. Pán Jamrich má neuveriteľne pútavý hlasový prejav.

Všetko číta sám, v jeho prevedení je to radosť počúvať. Archaickú slovenčinu, ktorou číta rozprávky už len tak hocikde nebudete počuť. Podotknem, že táto edícia je vhodná pre staršie deti, ktoré sa už vedia sústrediť na dlhší text bez množstva dopĺňajúcich zvukov.

Obrázok

7. Pesničky pre deti. Mária Podhradská a Richard Čanaky, TONADA 2008.  
Detské ľudové a zľudovelé piesne spolu s textami vytvárajú jedinečné hudobné výkony v podaní týchto dvoch umelcov, detí, skupiny Bashavel a iných hudobníkov. Budete počuť gitaru, ústnu harmoniku, flautu, pikolo, tubu, fagot, husle, kontrabas, klávesy, perkusie aj cimbal v ľubozvučných melódiách pre deti.

Obrázok

8. Veselá angličtina pre deti. M. Podhradská. 3CD TONADA, 2008, 2009, 2010.
Tri veľmi kvalitné hudobné CD, ktoré hravou formou uvedú vaše deti do sveta angličtiny. Zajko Cestovateľ vás zabaví svojími príhodami a každú jednu oživí anglickou pesničkou. Piesne sú živé, hudobný doprovod excelentný.

Škoda, že po fonetickej stránke sú tieto CD s chybami. Autorka si mohla dať trochu väčšiu námahu s overením výslovnosti niektorých slov a to možno odradí od kúpy nejedného anglicky hovoriaceho rodiča. Ja si však myslím, že je to aj napriek chybám, na slovenské pomery, kvalitne urobené CD a oplatí sa ho zaobstarať deťom práve ako úvod do anglického jazyka.

9. Polepetko. M. Podhradská, Richard Čanaky. 54 min, TONADA 2010, kniha spolu s CD. 
Účinkujú: R. Čanaky, M. Podhradská, T. Palonder, F. Kovár, M. Fajnor.
Hravý príbeh o popletenom, polepetenom, chlapcovi, ktorý sa vydal do sveta na skusy aby získal princeznú za ženu a stal sa kráľom vás okúzli a vaše deti pobaví.

Veľa veselých slovných hračiek robí toto CD nielen zaujímavým ale aj veľmi originálnym medzi ostatnými. Pôvodne z r. 1986 s Miroslavom Nogom je táto vynovená verzia aktuálnejšia po hudobnej stránke, zatiaľ čo obsahovo si zachováva kvalitu z pôvodného vydania. Celá pôvodná rozprávka sa nachádza na youtube.com.

Obrázok

10. Relaxačná hudba pro miminka. Robert Jíša. 60 min.
Posledné CD je niečo pre našich najmenších: batoľatá a nemluvňatá. Aj keď je to pôvodom české CD odporúčam si ho zaobstarať. Určite pri ňom zrelaxujú aj mamičky, oteckovia a možno aj starší súrodenci.

Zvuky prírody sú popretkávané jemnými melódiami, džavotaním a smiechom bábätiek. Krásne relaxačné CD ktoré vám dlhé hodiny spríjemní váš rodičovský život v jeho začiatkoch.

Obrázok

Príjemné počúvanie priatelia.

Odporúčame

divadlo

Divadlo na hojdačke: Žabí kráľ

So 27.4.2024 / Galéria Nedbalka
odporúčame!
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 21.4.2024 / DPOH
odporúčame!
zvieratá a farmy

Biofarma Príroda

Salaš Biofarma Príroda je ideálne miesto na poldenný výlet. Nájdete tu všetky možné domáce zvieratá, hladkaciu ZOO, ihrisko pre...Viac
iná akcia

Rodinná nedeľa: Zbierka

Vylepšený formát spoločnej nedele pre celú rodinu. Počas dvojhodinového stretnutia navštívime aktuálne výstavy či iné zaujímavé...Viac
Ne 28.4.2024 / Slovenská národná galéria Bratislava
odporúčame!