Túžite po bábätku? Niekedy stačí zmena seba!

Vedeli ste, že problém s otehotnením môže súvisieť aj s blokádou kostrče? To je len jedna z celého radu ťažkostí, ktoré môžu spôsobovať funkčnú sterilitu žien. Mnohé z týchto problémov sa dajú odstrániť zmenou životného štýlu či správnym cvičením. Rozprávali sme sa o tom s Mgr. Zuzanou Wolekovou z Centra aktívnej fyzioterapie

blog

Vo vašom Centre aktívnej fyzioteriapie sa zaoberáte celým radom problémov, ktoré trápia mnohé ženy. Odstraňujete rôzne menštruačné ťažkosti, pomáhate ženám počas tehotenstva alebo aj po pôrode. No mnohé z nás sa do tohto bodu ani nedostanú. Viem o vás, že pomáhate aj ženám, ktoré majú problém otehotnieť. Teda s tzv. funkčnou ženskou sterilitou. Čo to je?                                                                    

Všeobecne gynekológovia označujú sterilitou stav, kedy pár pri nechránenom pohlavnom styku nie je schopní splodiť dieťa. Začnú hľadať príčinu. Nasleduje rad vyšetrení cez vyšetrenie partnera (spermiogram) až po vyšetrenie ženy (ultrazvuk, krvné testy, hormóny, laparoskopia). V prípade, že sú testy negatívne a nie je objektívne objasnená príčina, hovoríme o „funkčnej ženskej sterilite“. Väčšinou ide o komplexný problém.

Sedavý spôsob života a rôzne „neduhy“ v zmysle polôh, pohybu, životného štýlu , prostredia, stravy, tlaku spoločnosti a postoju k životu ako takému znižujú funkciu ženy. Tá je definovaná ako schopnosť otehotnieť, vynosiť, porodiť a starať sa o dieťa. Príroda sa takémuto stavu ženy „bráni“ a nechce ju vystaviť takejto
záťaži.

Ako takýmto ženám viete pomôcť?                                                                                                                            

Na prvom mieste je triezvy pohľad na seba. Ten nezískame inak ako sebaanalýzou. Roky žijeme v zabehnutých koľajách. Pracujeme a žijeme pre rodičov, školu, spoločnosť, partnera, peniaze, hypotéku a potom chceme dieťa. Keď príde takáto žena ku mne do centra, snažím sa jej prostredníctvom otázok vytvoriť sebeobraz o nej samej a o jej životnom štýle.

Cielene ma zaujíma jej pohybová aktivita a návyky. Potom vykonám vyšetrenie pohybového systému, kde sa snažím ženu zapojiť v zmysle vnímania skutočnosti, ktorú vidím ja a vníma ona. Často zistíme, že ani nevie, kde sú napríklad svaly panvového dna alebo vôbec pri dýchaní nepoužíva bránicu. Tieto si sadnú ráno do auta, odvezú sa do práce, potom domov a vrchol ich aktivity je nákup alebo prechádzka po parku.

Opakom sú ženy, ktoré sú v neustálom napätí. Majú 50 kíl a domnievajú sa, že nie sú dokonalé lebo ideál je tá vyretušovaná modelka v reklame na vložky. To sú tie paradoxy. Ženy, ktoré majú málo aktivované svaly sa snažíme stimulovať a aktivovať a naopak ženy, ktoré sú vo veľkom napätí učíme relaxovať.

Každá má svoju normu a stred niekde inde. Preto je dôležité ukázať im, čo je ich maximálne napätie a tiež uvoľnenie. Vtedy je žena schopná nájsť svoju rovnováhu. Tréning robí majstra. Nie je možné očakávať zázrak na počkanie. Ja im ukážem problém, naučím ich ako ho riešiť, ale ich prístup je kľúčom k úspechu! Pred samotným tréningom odstránim manuálnou terapiou blokády rebier, chrbtice a kostrče. Potom nám už nič nebráni v ceste.

Venujete sa metóde pani Mojžíšovej? Na čom je založená?                                                                                  

Pani Mojžíšová bola jedinečná osobnosť. Mala svoje čaro. V 80-tych rokoch minulého storočia nebolo módou cvičiť v skupinách alebo fitness centrách. Nebola tu jóga, pilatés, či iné aktivity pre ženy. TJ Sokol a spartakiáda. Nič čo by spájalo telo s mysľou, respektíve dalo možnosť precítiť celistvosť. Pani Mojžíšová bola veľmi vnímavá a pri svojej práci so športovkyňami si všimla ich preťaženie a rôzne blokády. Začala s nimi pracovať manuálnou terapiou a zosumarizovala 12 cvikov, ktoré si potom ženy cvičili doma.

Takto ich naučila nájsť si čas na to aby boli samé sosebou a robili niečo pre seba v súlade s očakávaním a prirodzenou funkciou ženy. Do cvičenia dokonca zapájala manžela. Doteraz ju podozrievam, že vedela prečo to robí. Zistila, že zrazu po rokoch čakania sa dočkali, otehotneli a porodili zdravé detičky.

Pre koho je táto terapia určená? Nie je obmedzená nejako vekovo, alebo inými faktormi?                            

Dôležité je nadstavenie! Vek nie je prekážkou, keď je žena mentálne na dieťatko pripravená. Horšie je to s objektívnou príčinou alebo problémom zo strany partnera. Ak chýba maternica, alebo sú poškodené vaječníky, či vajcovody...tu tento prístup veľa nezmôže.

Primárne pomáha ženám s nepravidelnou menštruáciou, polycystickými vaječníkmi, čiastočne nepriechodnými vajcovodmi, oslabeným alebo tenzným panvovým dnom. Ženám s bolesťami pohybového aparátu alebo častými migrénamy. Súvislosť medzi funkčnou ženskou sterilitou a otehotnením sa dá hľadať aj v blokáde kostrče po páde či iných poúrazových stavoch. Je účinná pri opakovaných potratoch ale aj ako podpora pri procese umelého oplodnenia.

Kým sa žena rozhodne u vás absolvovať terapiu, čo všetko by mala vedieť? Musí absolvovať nejaké iné vyšetrenia?                                                                                                                                                                       

Áno, je vhodné prísť už s konktétnym lekárskym nálezom od gynekológa. Ten by mal obsahovať výsledky krvných testov, hormonálny profil, ultrazvukové vyšetrenie, folikulometriu. Laparoskopiu, ako vyšetrenie ja neodporúčam, pretože tam dôjde k pre mňa zbytočnému poškodeniu orgánov a tkaniva. Tiež ma zaujíma spermiogram manžela.

Ako prebieha diagnostika a potom samotná terapia?                                                                                             

Prvá je telefonická konzultácia. Po nej nasleduje stretnutie. Vhodné je, aby bol prítomný aj partner. Porozprávame o ich probléme a vysvetlím im princíp tejto terapie. Potom sa rozhodnú, či je to pre nich tá správna cesta. Ak áno, nasleduje komplexná analýza a vyšetrenie.

Začíname pracovať na základe zistených skutočností. Zvyčajne odblokujeme rebrá, chrbticu, panvu a kostč. Potom nasleduje výuka cvikov. Cvičenie prispôsobujem väčšinou stavu pacientky. Musím sa priznať, že využívam aj iné metodiky. Doba pokročila a aj moje vedomosti a osobnosť je iná ako bolo pani Mojžíšová. Snažím sa, aby to žene „sadlo“ a aj ju to bavilo. 

Každý z nás je iný a preto sa iste nedá povedať ako dlho trvá liečba funkčnej ženskej sterility. Môžete ale aspoň odhadom podľa vlastných skúseností povedať aká je úspešnosť u vás v centre a ako dlho trvá kým sa ženy prepracujú k nejakému výsledku?                                                                                                                     

Keď žena po niekoľkých sedeniach (v priemere 5) ovláda zostavu a tiež je poučená o tom ako zábrániť príčinám vzniku jej problému a obe máme pocit, že to zvláda, praktizuje si svoju zostavu sama. Ku mne príde na kontrolu a prenastavenie zasa o 3 mesiace. To je doba, kedy je dokonca vhodné o dieťatko sa nepokúšať ale počkať možno aj polroka, kým sa zmena prejaví a ukotví. Potom je dobré pokračovať v tomto životnom štýle a užívať si partnera. 

Tie šťastné sa na konci tejto cesty môžu tešiť z potomka. Dôsledkom tehotenstva bývajú ale aj nepríjemné hemeroidy, inkontinencia, diastáza dutiny brušnej (rozostup priamych brušných svalov), prolaps maternice (pokles maternice) a rôzne iné. Viete pomôcť takýmto mamám?                                                                           

Pre tieto mamy je určený program fit-mama fyziotréning. Snažím sa intervenovať aj v tejto oblasti. Žena po ukončení gravidity potrebuje špeciálne vyšetrenie pohybového systému, aby bolo jasné a možné včas podchytiť patologické zmeny, ktoré jej vplyvom vznikly. Tiež je vhodné ešte pred samotným pôrodom naučiť sa správne polohy pri dojčení, nosení detí, aktivitách spojených so starostlivosťou o dieťatko. Ženu čaká fyzicky náročné obdobie. Keď sa nedostatočne zregeneruje a vytvorí si zlé návyky, môže to viesť  po čase k poškodeniu a vážnym zdravotným problémom.

Spoločnosť nás neustále tlačí do moderného „šatkovania“ alebo tréningových programov, ženy sú zmätené. Cítia, že by mali so sebou niečo robiť, no nevedia odhadnúť svoje možnosti. Preto je dôležité nechať sa vyšetriť a poradiť sa. Naučiť sa pár základných cvikov a podchytenie ohrozených partií (panvové dno, bruško, panva), naučiť sa správne držať telo v rôznych polohách a neskôr pridávať silu a dynamiku. Takto systematicky nenásilne žena cíti pozitívnu zmenu a tiež nestráca motiváciu pri pomyslení, že to nezvládne. Zvládne!

Mnohé z nás majú problém cvičiť mimo domova pravidelne lebo niet kam „odložiť“ deti. Organizujete cvičenia, kde si môžu mamičky zacvičiť aj so svojimi deťmi?                                                                                  

Áno, pre takéto mamičky je tu kurz fit-mama fyziotréning v skupine. Je v súlade matky a dieťatka, preto si ho môžu zobrať so sebou. Tu si pod mojim vedením vykonajú diagnostiku, zistia ako na tom sú. Ak už majú zdravotný problém, odporučím im aj individuálne stretnutie. Ak ide o prirodzenú poruchu súvisiacu s tehotenstvom a pôrodom je pre kurz vhodný.

Ženy sa tu učia systematicky, cez uvedomenie si vlastného tela, reedukáciu dýchania, ovládanie svalov panvového dna...až po polôh pri nosení detí, dojčení. Momentálne sme s kolegyňou Luckou Medveckou „vyšperkovali“ kurz o učenie manipulácie s dieťatkom podľa pani Kiedroňovej – nežná náruč rodičov a stimuláciu dieťatka. Kurz je rozdelení do viacerých stupňov. Po zvládnutí základnej regeneračno-preventívnej časti nacvičujeme zostavu. Nestačí cvičiť raz do týždňa. Pomocou obrazového sprievodcu si mamička cvičí doma. Mamičky sa tu zároveň socializujú, vytvárajú si priateľstvá a vzťahy. Zdieľajú proste všednosť dňa zároveň krásu materstva.

Celý čas sa pýtam na odstránenie následkov nejakého problému. Vedeli by ste našim čitateľkám poradiť ako ale týmto problémom predchádzať?                                                                                                                     

Zastaviť sa. Pozrieť sa reálne na seba a svoj život. Spýtať sa čo chcem a čo som pre to urobila...Telo je múdre. Odpovie. A potom už len hľadať tú pre každú z nás jedinečnú cestu...

Odpovedala Mgr. Zuzana Woleková

Obrázok

Fyzioetrapiu vyštudovala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Počas štúdia získala praktické odborné vedomosti na zahraničných stážach v špecializovanej nemocnici na respiračné ochorenia v nemeckom Solingene a na rehabilitačnej klinike v Austrálii – Sydney.

Pracovala ako fyzioterapeutka v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (onkológia), na súkromnej poliklinike ProBios a vo Falck Healthcare.

Získala špecializáciu v Liečbe niektorých druhov funkčnej ženskej sterility metódou L. Mojžíšovej, Liečbe funkčných a štruktrurálnych porúch pohybového systému, Dysfunkcie panvy, PD a inkontinencie. Má absolvované kurzy Pilates, Jóga, Feldenkreis, Rolfing, Redcord, Funkčný tréning, DNS a iné.

V roku 2014 založila firmu ProFyzio, s.r.o., ktorá poskytuje poradenstvo v oblasti zdravého pohybu a postúry, pracovnej ergonómie a vzdelávania. Poradenstvo a kurzy vykonala vo firmách: Neulogy, This is locco, Mary Kay a iné. Je autorkou fyziokonceptu fit-mama. Organizuje a vedie rôzne vzdelávacie aktivity pre fyzioterapeutov.

Od roku 2015 je odbornou garantkou a tiež fyzioterapeutkou v Centre Aktívnej Fyzioterapie, NZZ v Bratislave, kde sa venuje diagnostike, terapii a prevencii porúch pohybového systému. Poskytuje individuálne konzultácie a poradenstvo v oblasti zdravého pohybu, postúry, ergonómie a iné. 

Odporúčame

múzeum

Múzeum dopravy

Múzeum sa nachádza v priestoroch koľajiska prvej bratislavskej stanice parostrojnej železnice 19.storočia. Cestnú dopravu...Viac
zvieratá a farmy

Biofarma Príroda

Salaš Biofarma Príroda je ideálne miesto na poldenný výlet. Nájdete tu všetky možné domáce zvieratá, hladkaciu ZOO, ihrisko pre...Viac
blog

Najlepšie ihriská v Bratislave a okolí

Radi chodíte s deťmi von, no otravuje vás už chodiť na to isté ihrisko? Tipov, kde ísť v rámci Bratislavy a okolia je viac ako...Viac
03.10.2016
odporúčame!
ihriská a parky

Železná studienka a Partizánska lúka

Patria medzi najznámejšie bratislavské rekreačné lokality. Obe sú súčasťou Bratislavského lesoparku a nachádzajú sa na juhu...Viac