Výlet: Z Bratislavy do Košíc

vyhliadka

Košice sú ako stvorené na výlet. Kultúra, pamiatky, park s preliezkami, kaviareň pre malých aj veľkých, ZOO a všeličo iné. 

Doprava a detské kupé: Cestovať môžete autom, autobusom aj vlakom, voľba je len na Vás, všetko má svoje plusy i mínusy.   

Kam ísť 

Ak hľadáte preliezky a chcete ostať na čerstvom vzduchu, odporúčame centrálny - mestský park. Nájdete tu všeličo: preliezky, šmykľavku, hojdačky, trampolínu, lanovú dráhu, vlek, ale aj veľa posilňovacích strojov pre veľkých. Všetko je nové a bezpečné. Chodníky sú spravené tak, že sa na nich výborne kolobežkuje, či jazdí na odrážadlách. V parku sa počas prechádzky zastavte aj pri jazierku s kačkami a leknami. Deťom sa to vždy ráta.  

ObrázokObrázokObrázok

Reštaurácia

Najesť sa s dieťaťom, ktoré nemá žiadne dietetické obmedzenia je pomerne jednoduché. V centre Košíc ale nájdete aj reštauráciu, ktorá je vhodná pre deti napr. s celiakiou, intolerantné na laktózu, alebo alergické na rôzne potraviny. Volá sa Ajvega a nájdete ju na Orlej ulici číslo 10.

Kultúra

Kultúru v Košiciach nájdete v Kulturparku, teda v bývalých kasárňach. O tom, čo zažijete na tomto krásnom mieste, nájdete viac informácií TU

ObrázokObrázokObrázok

Veda

Kto rád poznáva a učí sa nové veci, nesmie obísť SteelPark. Teda, je určený hlavne pre staršie deti. Že ste o ňom nepočuli? Tak si skúste predstaviť vedeckú hračku na ploche 800 metrov štvorcových.

Je to kreatívna fabrika, kde si deti môžu všeličo vyskúšať a pochopiť tak zákony fyziky v praxi. Programy sa rôznia, ale na stálej výstave uvidíte a otestujete 50 interaktívnych exponátov. Tie vám odhalia "príbeh ocele".

Program aj potrebné informácie nájdete TU. Kulturpark aj so SteelParkom sa nachádzajú 5 minút chôdzou z mestského parku.

Detský kútik

Ak by ste mali chuť na dobrú kávu, koláč a trochu kreatívnej zábavy, zájdite do Happy Baby Café, priamo v srdci mesta, kúsok od Dómu sv. Alžbety.

Pre deti sú tu klasické guličky, šmykľavka a tak ale hlavne hračky z dreva od výmyslu sveta. Vstupné do kútika za 1 dieťa je 1,50 €, za 2 a viac detí 2,50 €. Majú tu všelijaké (aj bezlepkové) sladkosti, špaldové sušienky, detké výživy, horúce kakao, hroznový mušt, detský punč a všelijaké dobré koláčiky a kávoviny.

Nechýba prebaľovací pult a redukia na WC, samozrejme. 

ObrázokObrázokObrázok

Botanická záhrada

Zaparkujete rovno pred Botanickou záhradou, miest na parkovanie je len pár, ale sú bezplatné. 

V čase keď sme ju navštívili sa tu konala výstava živých motýľov. S deťmi sme v sklenníku obdivovali poletujúce tvory so silnými no krehkými krídľami, veľké aj menšie, rôznofarebné. Hľadali sme ich medzi stromami a podchvíľou nás nejaký dobre zamaskovaný prekvapil.

Ak by ste sa sem vybrali a táto výstava tu už nebude, uvidíte veľa pekný stromov, kríkov, kvetov, bylinkovú záhradu, nádhernú vysokú magnóliu veľkokvetú, jazierko s koi kaprami a množstvom farebných lekien, mohutné kaktusy, levanduľové záhony a všeličo iné.

Prechádzka botanickou záhradou je možná aj s kočíkom, nájdete tu aj tieň a lavičky na sedenie a oddych. Len pár krokov vyššie začína chodník, ktorý vás navedie na cestu k včelínom a drobným zvieratkám. Deti tu uvidia napr. sliepky, zajacov a podobne.

Nachádza sa tu aj drevená preliezka a veľká lúka ideálna na naháňačku.    

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

Zoologická záhrada (Foto ZOO Košice)

V Košiciach majú ZOO od roku1979. Zvieratá, ktoré tu žijú sú pôvodom najmä euroázijského pôvodu. Táto ZOO je sympatická tým, že podmienky v nej sú skutočne prírodné.

Terárium, akvárium, exotárium tu môžete s ich obyvateľmi vidieť tiež. Žijú tu levy, tulene aj opice. 

Informácie o otváracíich hodinách a cenách nájdete TU. Ak máte pred návštevou záujem o virtuálnu prehliadku kliknite SEM.  

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokGejzír v Herľanoch 

Herľany sa nachádzajú od Košíc asi pol hodinu. Gejzír je sprístupnení verejnosti bezplatne, pri areáli zaparkujete, z parkoviska je to kúsok - max. 3 minúty aj s kočíkom.

Dôležité je aby ste prišli v čase, kedy gejzír chrlí. Odsledovať sa to dá TU. Tento prírodný úkaz sa totiž objavuje v intervale 34 - 36  hodín.

Erupciu ovplyvňuje príroda, nie človek. Keďže čas erupcie je len orientačný, vyzbrojte sa trochu trpezlivosťou. Deťom radšej zoberte maškrty, hračku, bublifuk, alebo napr. kriedy, ktorými si môžu maľovať v parku na chodník. Zahrať sa môžu aj na miestnom ihrisku. 

Dĺžka erupcie je asi 25 minút. Keď sem prídete, uvidíte, že miesto, z ktorého vyviera gejzír už nahlodal zub času. Postavili ho v roku 1981 a pýtalo by si investíciu.

Keďže gejzír sa zmenšuje a preto bohvie aký osud čaká toto miesto, treba ho vidieť kým definitívne zanikne. 

Veľkým bonusom ale je okolitý park aj s expozíciou drevených sôch. V prípade zlého počasia sa môžete skryť do altánku odkiaľ gejzír uvidíte tiež. Sladkosť, vodu alebo nanuk si kúpite v malom budete s názvom Erupcia.   

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok    

Prechádzka mestom alebo krátka zastávka v Dóme sv. Alžbety potešia najmä dospelých, ale deťom tiež neuškodia. Ak máte málo času, ale chcete ešte niečo vidieť a spoznať, prevezte sa po meste vláčikom. V Košiciach toho isto nájdete ďaleko viac, no sú miesta, ktoré sú výnimočné a to sú tieto. 

ObrázokObrázokObrázok

Prajeme vám pekné zážitky v Košiciach. 

Košice





Otváracie hodiny:

Odporúčame

vyhliadka

Rozhľadna na Veľkej Homoli

Ak máte radi krásne výhľady spojené s príjemnou turistikou, odporúčame výlet k rozhľadni na Veľkej Homoli. Rozhľadňa Alexandra...Viac
ihriská a parky

Železná studienka a Partizánska lúka

Patria medzi najznámejšie bratislavské rekreačné lokality. Obe sú súčasťou Bratislavského lesoparku a nachádzajú sa na juhu...Viac
cvičenie a plávanie

Jump aréna v Bratislave

Viete, kde si môžete v Bratislave zaskákať tak, že sa vam až zatočí hlava? Objavili sme veľkorysý priestor určený práve na...Viac
divadlo

Bibiana dom umenia pre deti

Bibiana, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Orientuje sa na umeleckú tvorbu...Viac