V rokoch 2018-2020 budú mať návštevníci zámkov na Moravskom poli možnosť nahliadnuť za okraj taniera a dozvedieť sa aký zaujímavý je svet jedla. Pre barokový zámok vcelku netradičné moderné a interaktívne stvárnenie výstavy má za cieľ zaujať aj mladšie generácie i návštevníkov, ktorí hľadajú niečo iné ako historické témy . Poučnú cestu od semiačka až po hotový pokrm môžete absolvovať v severnom trakte prvého poschodia zámku a zaujímavé inštalácie nájdete aj v zámockých exteriéroch.
Sériu výstav otvára 15.3.2018 téma „Zo zeme na tanier“. Takmer každý pokrm nášho jedálnička je úzko spätý s pôdou. Preto je pôda už tisícročia opradená rôznymi mýtmi a uctievaná v podobe božstiev. Nazrite do hlbín kultu zeme prostredníctvom zemného tunelu. Ste zástancami domáceho varenia a hrdíte sa vlastne pripraveným jedlom? Ale koľko z toho, čo konzumujeme si skutočne pripravíme sami? Kto melie obilie, spracováva surové mlieko či varí pivo? Výstava poukáže aj na spracovanie a výrobu potravín.
Zámocký areál disponuje prenádherným statkom, na ktorom budú inštalované zaujímavosti ako akvaponické zariadenie, v ktorom ryby vyrábajú cenné hnojivo na pestovanie zeleniny. A v oranžérii môžete nahliadnuť na vertikálne farmy, ktorých význam neustále narastá.
Na tému jedlo pribudnú k tradične obľúbeným podujatiam aj celkom nové. Po veľkonočných trhoch sa na sklonku apríla môžete tešiť na kulinársky festival ( 21.-22.4.). Novinkou je aj podujatie s argentínskym grilovaním Asado (16.-17.6.) a prvýkrát si môžete na zámku Schloss Hof vychutnať Medzinárodný deň piknikov (23.6.)
Odhaľte zákulisie cesty jedla s novou výstavou na Moravskom poli.
DÔLEŽITÉ: Stála expozícia v barokových apartmánoch je prístupná aj počas mimoriadnej výstavy.
V prípade otázok kontaktujte prosím:
Mag. Barbora Hromjáková, Mobil: + 421 907 729 619, Email: hromjakova@schlosshof.at
www.schlosshof.at/sk