Ako si vyrobiť šarkana

Pamätáte si na ten pocit z detstva, keď ste si doma zhotovili vlastného šarkana a potom s nim preleteli "svet"? Zažite to znova, tentoraz so svojimi vlastnými deťmi. 

blog

Skvelý návod ako na to sme našli na stránke Farebneprsty.sk kreatívnej mamy dvoch detí - Dagmar Vinterovej.  

"Tento návod na výrobu šarkana je taký jednoduchý, že ľahšie to už nejde. Pritom šarkan lieta prekvapivo dobre. Zvládnete to s vecami, ktoré máte doma. Nemusíte nič komplikovane vymeriavať, úplne si vystačíte s meraním od oka. Do výroby sa môžu zapojiť aj deti. O štvrť hodinku už môžete byť na lúke a hrdo si púšťať svojho vlastného, jedinečného šarkana."

Čo budete potrebovať?

1 kancelársky papier, lepiacu pásku, nožnice, špajdľu, stuhu alebo pevnejšiu igelitku na chvost a šnúru. 

Postup

1. Zohnite kancelársky papier napoly.

Obrázok

2. Nakreslite si dva body, jeden asi 2 cm od skladu na vrchu papiera, druhý asi 2 cm od voľného okraja na spodku. Spojte body čiarou (alebo si ju iba predstavte). 

Obrázok

3. Podľa tejto čiary zložte papier do vonka.

Obrázok

4. Prevráťte papier na druhú stranu a tiež ju zložte do vonka.

Obrázok

Obrázok

5. Otvorte obe strany a zlepte sklady páskou. Vznikne vám horná strana šarkana.

ObrázokObrázok

6. Spevnite ju špajdľou. Položte špajdľu krížom. Odstrihnite alebo odlomte jej prečnievajúcu časť. Špajdľu prilepte páskou.

ObrázokObrázok

7. Teraz otočte šarkana. V “chrbtici” urobte dierku na navlečenie šnúrky: označte si bod asi v tretine zhora, asi tak centimeter od kraja. Spevnite papier, aby ho šnúrka neprerezala: prelepte vyznačený bod páskou z oboch strán.

Obrázok

8. Urobte nožnicami dierku (ide to prekvapivo ľahko).

Obrázok

9. Navlečte do dierky šnúru a dobre zaviažte. Môžete použiť bavlnku na háčkovanie, rybársky vlasec, kuchynskú niť – prinajhoršom poslúži aj obyčajná tenká niť na šitie.

Obrázok

10. Nastrihajte si z pevnejšej igelitky dlhé pruhy na chvost a prilepte ich páskou k šarkanovi. Ak máte, môžete namiesto igelitových pruhov použiť ľahkú stuhu. Pruhy sa najlepšie strihajú tak, že igelitku poskladáte do štrúdle alebo do harmoniky a prestrihnete.

Obrázok

Hotovo. Kidstown ďakuje za tento presný fotonávod Dagmar Vinterovej a jej Farebným prstom.  

Odporúčame

cvičenie a plávanie

Jump aréna v Bratislave

Viete, kde si môžete v Bratislave zaskákať tak, že sa vam až zatočí hlava? Objavili sme veľkorysý priestor určený práve na...Viac
film

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo

Jedenásťročný Tonko prináša svoje kúzelné svetlo, aby pred Vianocami rozžiaril srdcia malých i veľkých divákov. Spolu s tajuplnou...Viac
28.4.2024 - 1.5.2024 / Kino Lumière
odporúčame!
materské centrum

Rodinné centrum Kramárik

Rodinné centrum Kramárik je centrum pre rodiny s deťmi nielen z Kramárov. Vzniklo z iniciatívy mamičiek ako odozva na potrebu...Viac
blog

Lyžovačka na Pezinskej Babe

Lyžiarske stredisko Baba nájdete len kúsok od Bratislavy, 12 km od mesta Pezinok. Nachádza sa na hrebeni Malých Karpát vo výške...Viac
10.01.2016
odporúčame!