Februárové novinky v SNG

Slovenská národná galéria ponúka množstvo aktivít aj vo februári. Na svoje si prídu rovnako dospelí, ako aj deti. Kreatívne workshopy, rozhovory o umení, aktivity pre deti, či plno umenia na Webe umenia. Nechajte sa obklopiť aurou umenia s SNG.

blog

Novinky #offline #online 
Napriek tomu, že naše budovy sú stále pre verejnosť zatvorené, v SNG neprestávame pracovať. Opäť vám prinášame zaujímavé čítanie, cez ktoré spoznáte zbierky SNG. Naši galerijní pedagógovia vytvorili kreatívne workshopy pre rodiny s deťmi, ktoré si môžete urobiť sami doma. 
A čo sa deje Esterházyho paláci? Práve teraz v ňom pripravujeme novú samostatnú výstavu Erika Bindera (1974), ktorá nadväzuje na projekty umelcov a umelkýň strednej generácie pre SNG. Veríme, že výstavu otvoríme hneď ako to bude možné a zatiaľ budeme experimentovať s online programom. 

“Sedem vecí o…” domácej izolácii, alebo kde trávime najviac času?
Pomaly uplynie rok, čo sa náš život čoraz viac začal orientovať na domáce prostredie. V kontexte pandemickej situácie sme sa uzavreli na niekoľko týždňov a mesiacov do našich bytov, domov, prenájmov, chát a chalúp. Sedem pojmov vyjadruje základné priestory a činnosti, s ktorými sme sa konfrontovali (čo i naďalej pokračuje). Ich vizuálnu podobu vybrala pre vás kurátorka Katarína Beňová z bohatého fondu slovenských galérií, dostupného na Web umenia.
Prečítam si viac



Ó, šaty! / Andrea Pojezdálová
Výstava Ó, šaty! už síce skončila, ale online stále žije. Prinášame vám rozhovor s mladou odevnou a kostýmovou dizajnérkou Andreou Pojezdálovou, ktorá nemá o móde prehnané ilúzie. Pokladá ju za vyčerpanú a máločo z nej ju dokáže nadchnúť. Bavia ju staré textilné techniky aj lokálne remeselné príbehy. Etická a ekologická tvorba odevu pre ňu nie sú otázkou voľby, ale nevyhnutnosťou. 
Prečítam si viac



Zima - aktivita pre deti
Vonku nám opäť sneží a tak kolegyne z Galéria Ľudovíta Fullu pripravili online workshop určený pre deti vo veku 7–12 rokov, ale aj pre všetkých duchom mladých a tvorivých jedincov, ktorí obľubujú zimu. Výtvarné aktivity majú medzipredmetový charakter a navzájom prepájajú oblasti vizuálneho umenia, fyziky a chémie.
Prečítam si viac

   

Tajomstvo farieb II. / farebné experimenty
Niekedy aj tie najbežnejšie veci v sebe skrývajú tie najväčšie tajomstvá. Farby sa nachádzajú všade vôkol nás, väčšina z nás ich berie ako prirodzenú súčasť života. Skúste farby preskúmať dôkladnejšie a objavte ich zákonitosti cez rôzne aktivity. Galerijné pedagogičky zo SNG - Michaela Kováčová a Magdaléna Kuchtová, pre vás pripravili skvelé aktivity na hľadanie farieb okolo nás a v digitálnom postredí cez prácu s dielami. 
Prečítam si viac

“Sedem vecí o…” zobrazovaní času
Miroslava Maurery, asistentka zbierok starého umenia SNG, sa vo svojom texte pozrela na to, ako sa zobrazoval čas v starom umení pred tým, než sa jeho znázorňovanie radikálne odklonilo od konceptov pretrvávajúcich v umení po mnohé stáročia.
Prečítam si viac

Čierne diery na Webe umenia
Lásku k technickým a kultúrnym pamiatkam Slovenska ukazuje séria grafík z dielne združenia Čierne diery. Pre svoju mimoriadnu kvalitu a rozpoznateľnú tému sa diela veľmi rýchlo zaradili medzi najobľúbenejšie zberateľské poklady posledných rokov. Vďaka darovaniu grafík do zbierky SNG si ich môžete pozrieť v plnom detaile a žiarivej farebnosti už aj na Webe umenia.
Prečítam si viac

„Sedem vecí o …“ Zvolenskom zámku v dobe uhorsko-osmanských bojov
Zvolenský zámok bol vybudovaný ako komfortná kráľovská rezidencia. Zmeny jeho funkcií i podôb v priebehu storočí podliehali spoločensko-politickej situácii v Uhorsku. Prelomovým v jeho dejinách sa stalo obdobie po porážke uhorského vojska pri Moháči v roku 1526. Následné osmanské ťaženie do severných častí krajiny spôsobilo, že pôvodný kráľovský dom sa stal dôležitým strategickým miestom na prístupe do stredoslovenskej banskej oblasti, čo vyústilo v jeho adaptáciu na protitureckú pevnosť. Prečítajte si viac o tejto časti histórie Zvolenského zámku.
Prečítam si viac


 

Odporúčame

blog

Kam s deťmi do reštaurácie? Top tipy v Bratislave

Hľadáte miesto, kde zorganizovať rodinnú oslavu a obávate sa ako to zvládnu deti? Alebo máte chuť len tak večer zájsť s priateľmi...Viac
25.07.2016
odporúčame!
vyhliadka

Rozhľadna na Veľkej Homoli

Ak máte radi krásne výhľady spojené s príjemnou turistikou, odporúčame výlet k rozhľadni na Veľkej Homoli. Rozhľadňa Alexandra...Viac
detské oslavy

Makovice

Komunitný priestor s kaviarňou a vegetariánskou kuchyňou v Stupave. V Makovici sa pravidelne organizujú workshopy, diskusie,...Viac
výstava

Výstava Kocky, zbierky LEGO®

Interkatívna výstava Kocky spoločnosti Lego podporuje kreativitu a je zložená z viac ako 500 setov. Návštevníci majú možnosť...Viac
5.4.2024 - 7.4.2024 / DK Zrkadlový háj
CITYLIFE odporúčame!