MFF Febiofest Bratislava pozná svojich víťazov

Osemdesiatštyri projekcií, dvadsaťjeden sprievodných podujatí a deväť rozdaných cien. V priestoroch Kina Lumière sa skončil 31. medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava. „Tešíme sa, že náš festival zaujal takmer dvojnásobne väčšie publikom ako vlani,“ vyjadril sa riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.
blog

Hlavný organizátor Asociácia slovenských filmových klubov a spoluorganizátor Slovenský filmový ústav udelili počas záverečného ceremoniálu niekoľko cien.

O víťazkách a víťazoch v súťažnej sekcii krátkych filmov V strede Európy rozhodla medzinárodná porota – Vincent Langouche, Ruben Corral a Grete Nellis. Cena Najlepší krátky film s finančnou dotáciou 3 000 € patrí filmu Echo. Podľa poroty je snímka symfóniou originality, pri ktorej sa všetky časti filmového procesu využívajú naplno: „Kompozícia, strih a zvukový dizajn sa navzájom hravo dopĺňajú, aby nám umožnili precítiť osobný zápas dvoch mladých ľudí, keď po prekročení hraníc terapie vchádzame do sveta vôkol nás a komunikujeme s druhými,“ povedala.

V súťažnej sekcii krátkych filmov odovzdala porota aj Zvláštne uznanie. Za prenikavý prierez dynamikou rodinných vzťahov, v ktorých nikto nie je hrdinom bez bázne a hany, ho získal poľský film Moja sestra.

Víťaza spomedzi celovečerných filmov v kategórii V strede Európy s finančnou dotáciou 2 000 € vyberali Marion Czarny – dramaturgička francúzskeho festivalu dokumentárnych filmov Fipadoc, Joshua Jádi – dramaturg nemeckého FilmFestival Cottbus a Roberto Cueto – dramaturg sekcie Východné prísľuby na festivale San Sebastian. Hlavnú cenu za najlepší film odovzdali tvorcom maďarského titulu Vysvetlenie na všetko.

„Zdanlivo banálna každodenná situácia vedie k vnímavej analýze politického napätia, ktoré v súčasnosti ovplyvňuje Európu. Za schopnosť spracovať kontroverznú tému nápaditou naratívnou štruktúrou s rôznymi uhlami pohľadu, s humorom a zmyslom pre detail,“ vysvetlili.

Podobne ako pri krátkych, aj pri dlhých filmoch porotcovia udelili Zvláštne uznanie. To získala snímka, ktorá pomocou odvážnej satiry nastavuje zrkadlo na jednej strane absurdným, na druhej strane až strašidelne realistickým excesom mocných a bohatých. „Zároveň nás vyzýva a pripomína nám, že sa proti nim môžeme, nie, musíme, vzbúriť,“ zdôvodnili výber rakúskej snímky Veni Vidi Vici režisérskeho dua Julie Niemann a Daniela Hoesl.

Ocenenie pre film, ktorý bude mať príležitosť putovať po Slovensku v rámci Ozvien festivalu, vyberala porota v zložení Nina Šilanová, Ľubomíra Olejárová a Boris Švirloch. Za výstižný kontrast medzi kameramansky dokonalou čistotou obrazu a morálnym úpadkom spoločnosti z vyššej triedy získala Cenu filmových klubov snímka Veni Vidi Vici.

Film podľa poroty originálnym a sarkastickým spôsobom zobrazuje, kam môže zájsť správanie ľudí posadnutých bohatstvom a mocou a znepokojujúco presne odkazuje aj na absurditu našej súčasnosti.

Zvláštne uznanie aj pre túto kategóriu dostalo Vysvetlenie na všetko. „Film je znepokojujúcim ponorom do reality maďarskej spoločnosti, v ktorej dominuje politická polarizácia. Režisér veľmi dôkladne a zároveň s prirodzenou ľahkosťou odkrýva motivácie a morálne konflikty svojich hrdinov a ich často ťažkopádne snahy o nápravy. Aj v tomto prípade ide o snímku, ktorá, hoci sa odohráva v susednej krajine, v mnohom až mrazivo pripomína naše domáce súčasné či možno i budúce reálie,“ dodali porotcovia. Film sa aktuálne premieta v bratislavských kinách.

Víťazné filmy 31. ročníka MFF FEBIOFEST Bratislava 2024

Súťaž celovečerných filmov "V strede Európy"

Víťazný film – Vysvetlenie na všetko
Zvláštne uznanie – Veni Vidi Vici

Súťaž krázkych filmov "V strede Európy"

Víťazný film – Echo
Zvláštne uznanie – Moja sestra

Best Febio Pitch Award

Víťazný projekt – Krásna utópia
Cena Pop Up Film Residency – Krásna utópia
Cena Cineuropa – Sláva

Cena filmových klubov

Víťazný film – Veni Vidi Vici
Zvláštne uznanie – Vysvetlenie na všetko

Tohtoročný program bratislavského filmového festivalu bol zaujímavý žánrovo aj druhovo. Ponúkol oceňované tituly aktuálnej festivalovej sezóny, čerstvých držiteľov Oscara a Českého leva, a taktiež naše a svetové klasiky.

Dramaturgovia zaradili do programu aj novú sekciu žánrových a podivných filmov s názvom Polnočné pokušenie a v spolupráci s pražským Festivalom otrlého diváka dve interaktívne projekcie. Ako je už zvykom, vďaka spolupráci s medzinárodnou vzdelávacou platformou Visegrad Film Forum sa na MFF Febiofest Bratislava zúčastnilo mnoho oceňovaných svetových filmárov.

Diváci sa mohli stretnúť so známym francúzskym režisérom Ericom Toledanom (Nedotknuteľní), s režisérom Rúnarom Rúnarssonom, ktorý bol v roku 2006 nominovaný na Oscara Zlatú palmu v Cannes 2008 a Európske filmové ceny v roku 2008, či držiteľom cien BAFTA a European Film Award britsko-americkým filmovým strihačom Tariqom Anwarom.

Festival ďakuje hlavným partnerom festivalu – Audiovizuálnemu fondu, Fondu na podporu umenia, SAPe – partnerovi súťaže V strede Európy, Ateliérom Bonton Zlín, JTRE a mestu Bratislava, ktorého primátor Matúš Vallo prevzal nad podujatím záštitu. 
Za mediálnu podporu ďakujeme partnerom TV JOJ, Aktuality, Teraz, Diva, Startitup, Moja kultúra, Citylife.sk, Kam do mesta, Inba a BKIS.