TOP 10 najlepších anglických kníh pre deti

Text pripravila Alexandra Palásthyová. 

Autorka je učiteľka angličtiny a mama dvoch detí (2 a 5). Žije 4. rok v multilinguálnom prostredí - belgickom Bruseli. Okrem slovenčiny aktívne hovorí anglicky, francúzsky a nemecky. Život tu a skúsenosti ju nadchli a chcela sa s vami podeliť o obľúbenú časť knižnice jej detí.

blog

"Moje deti veľa čítajú, detské knihy tvoria neoddeliteľnú súčasť našej domácnosti už od ich narodenia. Nikdy sme deti do čítania nenútili. Videli čítať nás, a tak prirodzene siahli po tom zaujímavom predmete v našich rukách, ktorý navyše tak nádherne šuští. Každé dieťa má inú povahu a je ťažké predvídať, ktorá kúpená kniha bude mať úspech a ktorá nie. 

Moja skúsenosť je taká, že deti si samé vyberú, ak im dáte na výber dostatok kníh. Vôbec sa mi neosvedčilo kupovať knihy podľa vekového odporúčania na knihe. Samozrejme, keď sú deti batoľatá, bavia ich malé, farebné, zvukové knižky s tvrdým obalom. Akonáhle však dosiahnu schopnosť samé otočiť stránku a ukážete im knihu so stránkami z tenkého papiera, nebudú chcieť robiť nič iné len otáčať práve tieto (pre ne nevhodné a ľahko roztrhnuteľné) stránky.

Obe moje deti takto “prečítali” veľa kníh a ja som takmer každý večer mala čo robiť aj s mojimi spoločníkmi Lepiacou páskou a Nožnicami. Ale stálo to zato. Čítanie, rozvoj ich fantázie a samotného zážitku z knihy sú pre každého rodiča veľkou odmenou. Moja dcéra si teraz knihy berie do postele, na záchod, do škôlky, do dopravných prostriedkov, na výlety a vlastne úplne všade. A to slovenské, francúzske, anglické aj nemecké. Má potrebu mať ich stále nablízku."

Z našej knižnice vyberám týchto 10 najošúchanejších a najpolepenjších anglických kníh, ktoré mali taký úspech, že sme ich niekedy museli aspoň na pár dní vyložiť na vyvýšené miesto, aby sme si my od nich oddýchli a knihy si zasa od mojich malých knihožrútov.

1. Percy and the Pirates od Russella Puntera

Obrázok

Táto kniha je z anglického vydavateľstva Usborne first reading. Edíciu vrelo odporúčam, pretože majú kvalitné detské knihy s krásnymi ilustráciami, každú v inom prevedení. Mnohé dopĺňa zvukový záznam na CD v britskej aj americkej verzii a majú naozaj široký výber.

Tento príbeh je o malom, chudobnom chlapcovi, ktorý sa vybral hľadať obživu pre svoju rodinu na more. Stretol tam pirátov a zažil s nimi niekoľko dobrodružstiev. Úspech tejto knihy je aj v angažovanosti rodiča. Je v nej priestor na dramatizáciu. Deti milujú zmenu hlasu pri zmene postavy a táto kniha je na to ako stvorená. S krásnymi ilustráciami je úspech u detí zaručený. Je to 48 stranová kniha, takže sa vám tak skoro nezunuje ako väčšina krátkych detských kníh.

 

2. Chicken Licken, pôvodne ľudová rozprávka, prerozprávaná Russellom Punterom

Obrázok

Príbeh je o malom kuriatku z farmy, ktoré sa všetkého bojí a jedného dňa sa vydá za kráľom, ktorému chce povedať dôležitú správu. Po ceste sa k nemu pridávajú ďalšie zvieratá z farmy až nakoniec stretnú líšku.

Táto posledná postava je pre deti mimoriadne atraktívna. Pekne ilustrovaná kniha pre menšie deti má úspech, lebo sa v nej veľakrát opakuje rovnaký text s malými obmenami. Deti si ho časom zapamätajú a s veľkou obľubou recitujú spolu s rodičom alebo, ak im necháte priestor, dopĺňajú časti viet, ktoré už poznajú.



 

3. The Boy Who cried Wolf. Ezopova bájka

Obrázok

Táto kniha je o Samovi, ovečkách, dedinčanoch a vlkovi. Sam sa nudí, lebo každý deň robí to isté; vyvádza ovce na pašu do hory, celý deň ich stráži a večer ich berie naspäť do dediny. Jeho nuda naberie také rozmery, že sa s tým rozhodne niečo urobiť. Niekoľkokrát oklame dedinčanov, že sa pri ňom zjavil vlk. 

Jednoduchý, opakujúci sa text, vhodný pre začiatočníkov a nováčikov, vyvinutý expertami na čítanie na Roehamptonskej univerzite ako súčasť Usborn čitateľského programu. Táto verzia je s CD nahrávkami v britskej aj americkej angličtine a dajú sa k nej stiahnuť pracovné listy aj poznámky pre učiteľov.

4. Locomotive od Brian Floca

Obrázok

Znie vám postavenie transkontinentálnej železnice v Amerike zo Sacramenta v Kalifornii do Omahy v Nebraske v rokoch 1865 - 69 ako nuda? Vôbec nie! Vlaky určite fascinujú každého chlapca a keď pridáte zvukové efekty, zaručene si získate aj nejedno dievča.

Táto kniha sa dá čítať aspoň dvoma spôsobmi. 1. pre malé deti pár viet z každej (druhej) strany alebo 2. podrobnejšie a s detailami pre väčšie deti a dospelých. Nádherné dobové ilustrácie sú príjemné knižné spestrenie. Železničné stanice, mosty, tunely, prírodné scenérie, parné rušne, detaily interiérov a celkovo bližší pohľad na vtedajšiu dobu a život ľudí vás jednoducho očarí a aj niečo naučí. Pretože pán Floca vie čo robí. 


5. A Walk in London od Salvatore Rubbino

Obrázok

Milá knižka o jednom dni matky a jej dcéry, ktoré vás sprevádzajú na farebnej prechádzke Londýnom. Ukážu vám najznámejšie atrakcie tohto rušného veľkomesta. Atraktívnym spôsobom naučíte svoje ratolesti všetko hlavné, čo toto mesto ponúka a v čom sa líši od ostatných veľkomiest. Povedia vám kde sa nachádzajú kráľovské šperky, kde býva kráľovská rodina, čo robiť, keď začne pršať, ako vyzerá rieka Temža, že aj pelikáni majú svoje miesto v tomto meste, kde sa šepká tak, aby vás bolo počuť aj o 30 metrov ďalej a mnoho ďalších zaujímavých faktov.

Po prečítaní zistíte, že celá kniha sa dá vlastne považovať za akéhosi sprievodcu po Londýne a ak by ste sa rozhodli do tohto mesta zavítať, nemusíte si robiť starosti s plánovaním programu. Pán Rubbino to urobil za vás. Pretože nikdy neviete. Možno to raz využijú vaše deti na hodine geografie, alebo aspoň neskôr v živote. Ak sa vám táto knižka zapáči, v ponuke je aj podobná verzia o New Yorku.

6. The Twits od Roald Dahl

Obrázok

V našej knižnici nesmie chýbať zaujímavý, veľmi tvorivý, veľakrát sfilmovaný a mnohými ospevovaný kráľ detských kníh - pán Roald Dahl. Jeho bohatá tvorba pre deti a jeho celosvetový úspech hovorí o kvalite jeho písania. Z desiatich kníh, ktoré od neho máme sú naše najobľúbenejšie Kamoš obor a Hastrošovci (The Twits). 

Práve tá druhá kniha opisuje bláznivý príbeh plný humoru o manželskom pare. Každý deň si pán a pani Hastrošovci niečo vyparatia, aby nahnevali toho druhého a urobili mu zle. Kniha je napísaná jednoduchým štýlom, ale okrášlená Dahlovými špecialitami - smiešnymi, vymyslenými slovami, ktoré nenájdete nikde inde. Deti sa veľmi rýchlo naučia, že zlo sa vôbec nevypláca a zlú myseľ, tú vidno aj navonok. Na konci sa dozviete niečo o živote samotného spisovateľa, jeho rodine a tvorbe. Ilustrácie Quentina Blakea sú čerešničkou na torte tejto originálnej knižky.

7. Moonshot. The Flight of Apollo 11. od Brian Floca

Obrázok

Let na mesiac fascinoval mnohé generácie a ešte mnohé generácie fascinovať bude. Táto kniha vám sprostredkuje každý dôležitý detail o misii Apollo 11. Opisujú sa v nej skafandre, raketa, motory, riadiace stredisko, štart, vzduchoprázdno, pristátie na mesiaci, astronauti a všetko, čo by vás mohlo zaujímať na túto nevyčerpateľnú tému. Ilustrácie sú verné a pútavé. Vo svojej podstate sa kniha číta sama.

Toto je naša najroztrhanejšia a najčastešie odkladaná kniha, pretože sa o ňu deti najviac naťahovali. Každé si chcelo prezerať inú stránku, inou rýchlosťou. Vzbudilo to v nich nemalý záujem o astronómiu, o mesiac, rakety, prácu stronautov. Táto kniha je dokonalý príklad toho, že deťom treba poskytnúť čo najširšie knižné obzory a keby sme sa my boli riadili vekom detí a vhodnosti tejto knihy, môj malý syn by prišiel o najobľúbenejšiu knižku. Naozaj vrelo odporúčam. Michael Collins, jeden z účastníkov misie, povedal o tejto knihe: "Čítanie Moonshot mi dalo pocit, akoby som bol naspäť vo vesmíre."

8. Oh No, Monster Tomato! od Jim Helmore, Kate Wall

Obrázok

V meste Grislygust je vyhlásená súťaž o najlepšiu zeleninu roka. Malý knihomoľ Marvin sa rozhodne zúčastniť so svojou paradajkovou rastlinou. Jeho brat Boris a sestra Prunella si z neho robia posmech. Marvin je však veľmi odhodlaný a nedá sa len tak odradiť. Ale ako vypestovať najchutnejšie paradajky?

Odpoveď je ľahká – zaspievate im špeciálnu pesničku. A čo sa s paradajkami stane potom? No predsa vyhrajú súťaž a potrestajú Marvinovu sestru aj brata. Krásne (väčšinou červené) ilustrácie zaujmú veľa detí. Jediná nevýhoda tejto knižky je v jej dvoch rozklápacích stranách, ktoré sú také neodolateľné, že si už teraz môžete nachystať lepiacu pásku a nožnice.

 

9. Dick Wittington, Read it yourself with Ladybird

Obrázok

Richard Wittington je skukotčná postava z dejín histórie Londýna, ktorá dala námet na túto ľudovú rozprávku. Zo začiatku smutný príbeh o chudobnom chlapcovi - sirote, ktorý prejde dlhú cestu pešo, aby sa dostal do Londýna a tam si našiel prácu.

Po mnohých útrapách a takmer odchode z tohto mesta sa z neho stane primátor, a to hneď trikrát po sebe. Dick nakoniec nájde lásku, bohatstvo aj šťastie za pomoci jedného láskavého človeka, jeho dcéry a jednej šikovnej mačky. Kniha sa predáva spolu s audiozáznamom na cd, kde je tiež kvíz vo forme otázok a správnych odpovedí.

 

 

10. Troll Wood od Kathryn Cave, Paul Hess

Obrázok

Toto je les trolov. Nikto tam nechodí. Odvážite sa vy? Áno! A vydali sa na cestu. Na prvý pohľad zvláštna kniha pre deti, málo textu ale s presvedčivými a nápaditými kresbami plnými trolov. Deti sú uchvátené tajomnom, ktoré vychádza z tejto knihy.

Príbeh sa týka rodiny, ktorá si hľadá nový domov. Po ceste narazia na záhadný les a v ňom na zvláštne divé zvieratá, lúky plné kvetín, ktoré nikto netrhá, stromy obsypané plodmi, ktoré nikto neje, nepreskúmané chodníčky a niekoľko prekážok, kým nájdu svoj vysnívaný domov. Táto kniha možno nie je podľa vkusu väčšiny ľudí, ale keď budete mať chuť na trochu inú knihu a rozhodnete sa práve pre túto, uchváti vás aj vaše deti ani nebudete vedieť ako. Ste pozvaní.

Odporúčame

vyhliadka

Rozhľadna na Veľkej Homoli

Ak máte radi krásne výhľady spojené s príjemnou turistikou, odporúčame výlet k rozhľadni na Veľkej Homoli. Rozhľadňa Alexandra...Viac
výstava

Laboratórium farieb

Interaktívna výstava je venovaná fenoménu farieb. Jednotlivé miestnosti Bibiany zmenili základné farby – žltá, červená, modrá...Viac
25.1.2024 - 8.9.2024 / Bibiana dom umenia pre deti
odporúčame!
divadlo

Takmer pyšná princezná

Takmer pyšná princezná je pôvodný slovenský rodinný muzikál Michala Babiaka a Milana Malinovského. Voľne vychádza z českej...Viac
1.6.2024 - 9.6.2024 / Dom kultúry Ružinov
CITYLIFE odporúčame!
festival

Urban Market 2024 (Spring Edition)

31.5.2024 - 2.6.2024 / Fakulta architektúry a dizajnu STU
CITYLIFE odporúčame!