Top tipy na návštevu Viedne

Pestrá, farebná, ale hlavne bohatá na zážitky. Taká je Viedeň, vzdialená len hodinu od Bratislavy.Je ideálym miestom na výlety - nájdete tu vždy niečo nové aj keď sa budete vracať, alebo sa rozhodnete tu stráviť niekoľko dní.

Tu sú tipy, ktoré vám odporúča Kidstown. 

blog

1. Schmetterlinghaus - Dom motýľov

Nezabudbuteľný zážitok môžete zažiť počas celého roka ak navštívite Dom motýľov vo Viedni. Stretnutie s pestrofarebnými krídľami týchto krehkých stvorení očarí vás aj vaše deti. 

To všetko môžete zažiť na pôvabnom mieste: v zrekonštruovanom secesnom skleníku. Motýle a motýliky tu poletujú voľne, iné sú ešte len larvami. Aby život tu bol možný, teplota sa tu šplhá na 24 stupňov Celzia. Ešte vyššia je vlhkosť vzduchu - prekračuje 80 percent.

Aby sa tunajší obyvatelia cítili ako v raji, nechýbajú tu jazierka aj malý vodopád a najexotickejšie rastliny. Vyhliadková trasa vás zavedie cez vyvrátený strom či jaskyňou za vodopádom.

Presklenná vitrína zvedavcom prezradí motýlie tajomstvo: ako vzniká kukla a ako sa z kukly vyliahne motyľ. To všetko naživo akoby ste sledovali dokumentárny film v televízii. 

ObrázokObrázokObrázok

2 .Múzeum voskových figurín vo Viedni

V tomto múzeu môžete stretnúť najrôznejšie osobnosti Viedne aj európskych dejín. Nesmie medzi nimi chýbať cisárovna Mária Terézia. Miesto tu majú aj novodobí vládcovia sveta - napríklad americký prezident Barack Obama. A pod strechou tu stretnete aj duchovných lídrov - napr. pápeža Benedikta XVI

Samozrejme, stretnúť sa tu dá aj muž s podnikavým duchom, ktorému sa podarilo zachrániť nejeden ľudský život - Oskar Schindler. Pozrieť sa môžete aj do tváre - samozrejme tej voskovej, filozofovi Karlovi Marxovi. Velikáni zo všetkých oblastí akými nepochybne sú Mozart, Beethoven, Albert Einstein či Sigmund Freud - tých všetkých tu môžete vidieť v skutočnej veľkosti. 

Samozrejme autori figurín mysleli aj na súčasníkov a hviezdy popscény, idoly mladej generácie, fanúšikov športu či filmu.  

ObrázokObrázokObrázok

3. Therme Wien – najväčšie rakúske kúpele

Liečiť sa sem chodili už starovekí Rimania. Síra spravila z týchto kúpeľov vyhľadávané miesto. Oddýchnuť a relaxovať tu môžete v 26 bazénoch na ploche 75 000 m2. Teplota vody sa pohybuje od 27 do 36°C. V chladných dňoch oceníte aj možnosť zahriať sa v jednej z 24 sáun.

Pre deti je samozrejme najväčším lákadlom Kameň zážitkov, čo v preklade znamená vodný zábavný park. Deti potešia šmykľavky ale aj jazda v nafukovacom kolese, bazén s atrakciami, skokanské veže. Na suchu deti pobaví detské divadlo a animačné programy. Profesionáli vás odbremenia od starostlivosti o deti, v týchto kúpeľoch je totiž zabezpečené ich opatrovanie.

Ďalej tu nájdete tieto zóny: Kameň sauna (parné, potné kúpele aj soľné jaskyne), Kameň fitness (posilňovacie zariadenia, skupinové tréningy, dámske fitness a fitbar), Kameň pokoja (oddych pri bazénoch s minerálnou vodou, tématické oddychové zóny, 1. kúpeľná knižnica v Rakúsku), Kameň krásy (miestnosti s vodnými lôžkami určené pre aromaterapiu, kozmetika, pedikúra, kadernícke služby).

Exteriér: vo vonkajšej časti sa nachádza 25 m dlhý bazén so sladkou aj slanou vodou, slnečné lúče môžete chytať na okolitých ležadlách. Občerstvíte sa v letnom bare, športovci si užijú pri plážovom volejbale.

Therme Wien sa nachádzajú v príjemnom prostredí, obkolesené chráneným parkom Oberlaa s tématickými záhradami. Prejsť sa japonskou záhradou je veľmi inšpiratívne a keď vás to omrzí, zahrajte sa v kvetinovom labyrinte. Filmoví nadšenci môžu zájsť do kina
 

ObrázokObrázokObrázok

4. Zábavný park Prater 

Zábavný park Prater bol založený v roku 1766 na mieste bývalého cisárskeho loveckého revíru Jozefa II. Patrí k najznámejším zábavným parkom v Európe. Nájdete tu 250 atrakcií pre všetkých, no bezpochyby najznámejšie z nich sú Wiener Reisenrad a húsenková dráha Megablitz.

Wiener Reisenrad je ruské koleso s 15-timi kabínkami a výškou 65 metrov, odkiaľ budete mať nádherný výhľad na mesto. Lístok na Wiener Reisenrad stojí 8,50€. Ďalšou vyhľadávanou atrakciou je 550 metrová húsenková dráha Megablitz, ktorej už samotný názov naznačuje, že pôjde poriadne rýchlo. Znamená to, že vie dosiahnuť rýchlosť až 70 km za hodinu. Lístok na Megablitz stojí 4,50€. Prater sa pýši aj navyšším reťazovým kolotočom na svete s názvom Prater Turm. Je vysoký 117 metrov. Lístok naň kúpite za 5€. 

Nájdete tu aj Pratermuseum, kde sa dozviete všetko o histórii parku. Mlaď sem láka aj Praterdome - raskúska diskotéka s tanečnými parketmi a barmi. Vstup do parku je bezplatný, platí sa však za jednotlivé atrakcie. Pohodlne zaparkujete na platenom parkovisku pred vchodom.

ObrázokObrázokObrázok

5. Detské múzeum ZOOM

Nachádza sa tu niekoľkých sekcií: ZOOM Oceán - určený je pre deti od 8 mesiacov do 6 rokov. Zaujímavou formou vzbudí v deťoch záujem o podmorský svet a život v ňom. Cieľom je aj rozvíjať motoriku. Tunely aj preliezky im k tomu pomôžu a vyliezť môžu aj na palubu lode. 

ZOOM Štúdio je pre deti od 3 do 12 rokov. V tomto priestore sa deti zoznámia s umením, venujú sa im umleci, môžu si vyskúšať rôzne umelecké techniky, spoznávajú materiály a ich tvárnosť.

ZOOM Filmové štúdio je pre deti od 8 do 14 rokov. V tomto multimediálnom "laboratóriu" môžu experimentovať s modernými technológiami, zvukom a obrazom. Pracujú v tímoch a spoločne vyrábajú krátke animované filmy v nemekom jazyku. Kreativite sa tu medze nekladú.   

Zoom Veda - čo majú spoločné muchy, myši a ľudia? Spýtalo sa vás vaše dieťa túto otázku a vy neviete odpovedať? Potom ho to v tejto sekcii bude baviť. Je určená presne tým, ktorí milujú vedu a poznanie. Všetky zvedavé deti vo veku od 8 do 12 rokov sú tu vítané.

ObrázokObrázokObrázok

6. Haus der Musik

Haus der Musik alebo Dom hudby je interaktívne hudobné múzeum. Už roky sa na tomto mieste snažia návštevníkov skamarátiť s hudbou a lepšie ju pochopiť. To všetko hravou formou. Keď budete odchádzať, bude vás hudba naozaj baviť.  

Múzeum otvorili v roku 2000 a odvtedy Dom hudby navštívilo viac ako 2,7 milióna ľudí. V minulosti presne v tomto istom dome žil Otto Nicolai (1810 - 1849), autor opery Veselé panie Windsorské, ktoré napísal William Shakespeare. Kedysi tu koncertovala aj Viedenská filharmónia. 

ObrázokObrázokObrázok

7. ZOO Schönbrunn 

Na ploche 17 hektárov tu žijú zvieratá zo všetkých kontinentov. Môžete tu stretnúť pandy, koaly, nosorožce, slony, tulene, orangutany, žirafy, polárneho medveďa a veľa ďalších zaujímavých zvierat. Žije ich tu spolu viac ako 600. Pavilón akvárií a terárií a tirolský farmársky dvor sa zatvárajú na konci návštevnej doby zoologickej záhrady, pavilón vtákov hodinu pred koncom návštevnej doby, všetky ostatné pavilóny pol hodinu pred koncom návštevnej doby. 

Ak cestujete autom, máte možnosť zaparkovať v centre mesta a odtiaľ sa vybrať metrom (Metro U4 Stanica Hietzing), alebo zaparkovať na bezplatnom parkovisku z druhej strany ZOO a odtiaľ sa vybrať peši. Je to približne 10-minútová prechádzka.

Parkovisko: Seckendorff-Gudent-Weg (Vchod: Tirolerhof). Ak máte navigačné zariadenie, zadajte adresu: Seckendorff-Gudent-Weg, 1130 Wien. Na stránke ZOO uvádzajú, že cesta od parkoviska k vchodu do zoologickej záhrady Tirolská záhrada je veľmi strmá a pre imobilných ľudí skôr nevhodná, no my s kočíkom sme ju bez problémov zvládli. Viac informácií k príjazdu nájdete tu. 

Panoramatická železnica vás prevedie cez celý Schönbrunn. Na žltozelených vláčikoch sa môžete pohodlne dostať do všetkých dôležitých miest zámockého parku. Vláčiky premávajú denne od apríla do októbra od 10.00 do 18.00 hodiny a od marca do novembra podľa dohody. Kompletný okruh cez zámocký park vedie cez 9 zastávok a trvá pri rýchlosti jazdy 10 až 15 km/h cca 50 minút. Posledný vozeň vlaku má hydraulickú zdvíhaciu plošinu pre invalidné vozíčky a detské kočíky. Jazdu môžete ľubovoľne často prerušiť, ak sa preukážete lístkom a pečiatkou.

Kŕmenie zvieratok detí nielen baví, ale popritom sa môžu dostať aj do ich blízkosti. Informácie o časoch nájdete TU

ObrázokObrázokObrázok

8. Motorik Park

Aj vy ste sa už pristihli pri tom ako sledujúc vaše deti na ihrisku túžite hrať sa tiež? Skákať, otestovať si svoje sily, schopnosti a zdolať tú opičiu dráhu? Ak ste sa v týchto slovách našli, máme pre vás riešenie. Volá sa Motorikpark a leží kúsok za Bratislavou.

Viedenský Motorikpark je dostatočne veľký a zabavia sa tu rovnako deti ako aj dospelí. 23 stanovíšť dokonale prevetrá vašu kondičku a motorické schopnosti. Najmenší sa isto najviac potešia vodnej atrakcii. Ak chcete zažiť tréning pod kontrolou osobného trénera, môžete. Najlepšie spravíte ak si rovno pozriete galériu. 

ObrázokObrázokObrázok

9. Technické múzeum

Na najznámejšej viedenskej obchodnej ulicii Mariahilfer Straße stojí aj toto krásne múzeum. Koná sa tu vždy niekoľko výstav naraz. Obdivovať tu môžete napríklad staré vagóny. Okrem toho sú pripravené workshopy šité na mieru aj pre rodiny s deťmi a školské triedy. Konkrétne programy pre ne môžete v angličtine a nemčine sledovať TU. Samozrejme sa tu nachádza aj stála expozícia. Dokonca tu pre deti organizujú aj narodeninové oslavy.

ObrázokObrázokObrázok

10. Haus des Meeres

Na ploche 5000 m² žije viac ako 10 000 zvierat. Aqua Terra Zoo ako znie latinský názov Domu mora, vás ohúri krokodílmi, žralokmi, jedovatými hadmi. Žijú tu rôzne exotické zvieratá ako napríklad morské korytnačky, najrôznejšie koraly, ryby. samozrejme nesmú chýbať dravé pirane.

Senzáciou je nový tropický dom s voľne poletujúcimi vtákmi a skáčúcimi opicami v novom krokodílom parku.  Súčasťou areálu je aj stredomorská časť, kde môžete vidieť na vlastné oči bohatý podmorsky svet našich morí. 

Vyhliadka 

Zážitkom pre všetkých je aj vyhliadka z úrovne 9. poschodia, ktorá je prístupná od roku 2007. Na terasu sa dostanete len ak zdoláte 192 schodov, pre znevýhodnených návštevníkov máme dobrú správu: sú tu výťahy, ktoré vás vyvezú hore. Vstupenky sem kúpite na mieste, online sa nepredávajú. Nenechajte si návštevu na poslednú chvíľu, posledný vstup je pol hodinu pred záverečnou.

Súčasne cestou nahor môžete navštíviť Café Sharky na 4. poschodí. Deti od 4 rokov a dospelí zaplatia za tento zážitok 5€ na osobu. Pozor platí sa depozit 10€ za vstupnú kartu, po jej vrátení dostanete peniaze späť.

Terasa na 9. poschodí sa do roku 2011 dala navštíviť iba ak ste boli súčasne na návšteve ZOO. Dnes je vstup prístupný všetkým záujemcom. Uvidíte odtiaľto podmanivú Viedeň ako na dlani vrátane Dómu Sv. Štefana, opery, historických budov múzea umenia a prírodných vied a podobne. K dispozícii je ďalekohľad aj audiosprievodca. 

ObrázokObrázokObrázok

11. Belvedere

Belvedér alebo Belvedéry je barokový palácový komplex, ktorý nechal postaviť princ Eugenom Savojský. Zdobí juhovýchod Viedne. Princ kúpil pozemok v roku 1697, nasledovalo budovanie veľkého parku.
Belvedér začali murári stavať v roku 1714, kedy vznikla aj budova známa dnes ako Unteres Belvedere (Dolný Belvedér). Spoznáte ju dnes ľahko - nachádza sa tam oranžéria.

Pod palác sa podpísal rakúsky barokový architekt Johann Lukas von Hildebrandt a dnes môžeme povedať, že týmto dielom sa vpísal do dejín. na pomoc si prizval benátskeho sochára Giovanniho Stanettiho. Dolný Belvedér dokončili v roku 1716.

Následne sa podarilo vybudovať Oberes Belvedere (Horný Belvedér). V roku 1752 predali princovi dedičia komplex rakúskej cisárovnej Márii Terézii. Práve jej vďačíme za pomenovanie "Belvedér". Majetok zveľadila a rozšírila a v roku 1890 tu vzniklo Umeleckohistorické múzeum. Posledným obyvateľom Belvéderu, ktorému v žilách kolovala modrá krv bol veľkovojvoda František Ferdinand d’Este. 

Nájdete tu množstvo krásny vzácnych a jedinečných originálov. Od roku 2007 tu vystavujú aj diela secesistu Gustava Klimta. Okrem toho tu vždy priebieha niekoľko výstav. Do Belvédéru zavítalo už mnoho zvučných mien, ktoré netreba predstavovať. Spomeňme len tieto: Kupka, Picasso, Oberhuber.    

ObrázokObrázokObrázok

12. Bogi Park

Májú radi vaše deti vnútorné detské zábavné centrá a radi by ste s nimi vyskúšalli niečo nové? Zájdite do viedenského Bogi Parku. Zažijete kopec zábavy na šmykľavkách, trampolínach, v guličkovom svete, na lezeckej stene či za volantom.

Atrakcie sú rozložené na ploche 5000m². Tento zábavný svet je určený deťom od 1 do 12 rokov. Ak vám vyhladne, môžete sa občerstviť v miestnej reštaurácii. Dostanete tu aj dobrú kávičku alebo sladkosť.

Otvorené je denne od 11.00 do 18.00 hod. Pre tých z vás, ktorí sa chcete trošku potrénovať v nemčine tu majú aj dennú tlač.

ObrázokObrázokObrázok 

13. Albertina

Galéria vznikla v roku 1768 vo Viedni a pod jej vznik sa podpísali vojvoda Albert Saský a jeho manželka Mária Kristína, dcéra slávnej panovníčky Márie Terézie. Nájdete tu jednu z najväčších zbierok grafiky na svete. Tvorí ju asi 50 000 kresieb, leptov a akvarelov a viac ako 1,5 milióna rytín. Podľa katalógu sa pod strechou Albertiny nachádza 43 kresieb Raffaela Santiho, 145 diel Albrechta Dürera, 70 prác holandského maliara a grafika Rembrandta. A pozor, tu strážia a starajú sa aj o rozsiahle dielo Egona Schieleho. Spolu by tu malo byť asi 150 diel tohto umelca.

Albertine dodávajú cveng aj také mená ako Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Pieter Brueghel, Paul Cézanne, Pablo Picasso, Peter Paul Rubens, Hieronymus Bosch, Henri Matisse, Gustav Klimt či Oskar Kokoschka. Jednoducho a v skratke: velikáni plátna, ktorých život a dielo tu môžete osláviť. 

Albertina je od roku 1919 vo vlastníctve Rakúskej republiky. V roku 1920 bola zbierka rytín spojená so zbierkou starej dvornej knižnice. Svoj súčasný názov dostala Albertina v roku 1921. Koncom 2. svetovej vojny prežila bombardovanie a v roku 1998 sa dočkala rekonštrukcie. V súčasnosti je prístupná verejnosti. 

Berte do úvahy, že v zlom počasí môžu byť niektoré miestnosti z dôvodu ochrany diel uzavreté, rovanko aj ak sa tu konajú nejaké podujatia pre uzavretú spoločnosť. Informácie o takýchto výlukách vám radi poskytnú na tomto čísle: +43 (0)1 534 83-0. 

ObrázokObrázokObrázok

14. Diana Bad

Nájdete tu detský svet, saunu, v ponuke rôzne masáže, plus reštauráciu. 

V detskom svete sa nachádzajú atrakcie šité na mieru deťom. Na pirátskom člne je už všetko pripravené, chýbajú len piráti. Alebo si tu vyskúšajú bobovú vodnú dráhu. V týchto kúpeľoch môžete zájsť do biosauny, alebo drevenej sauny vyhratej na 90 stupňov.

Oddýchnete si aj v parnom kúpeli, alebo pri masáži. Vybrať si môžete z radu procedúr ako je lymfodrenáž, akupunktúra, reflexná masáž chodidiel, masáž lávovými kameňmi a pod. Reštaurácia je otvorená v pondelok, utorok a v piatok od 12:00 do 20:00 hod., v stredu a vo štvrtok od 13:00 do 20:00 hod., v sobotu od 11:00 do 20:00 hod. a v nedeľu od 11:00 do 19:00 hod.

ObrázokObrázokObrázok

15. Naturhistorisches Museum - Viedenské múzeum prírodných vied 

Prírodovedecké múzeum vo Viedni je veľkolepým miestom na ktorom spoznáte svet z veľmi zaujímavej stránky. Ak váhate či sa tam vidať, pozrite si stránku múzea. Je tam virtuálna prehliadka, ktorá vám priblíži múzeum a jeho poklady zvnútra.

Najstaršie zbierky uložili v tomto múzeu pred viac ako 250 rokmi. Obujte sa pohodlne, múzeum zaberá plochu 8700 m². V roku 2011 sa tu nachádzalo asi 30 miliónov rôznych predmetov a toto číslo stále rastie. O všetky sa stará a hlavne ich študuje asi 60 členný tím vedeckých pracovníkov.

Okrem pozoruhodných zbierok stojí ale za obdiv aj samotná budova múzea. Je dielom architektov Gottfrieda Sempera, Barona Karla von Hasenauera, Theophila Hansena, Heinricha von Ferstela a  Moritza Löhra. 

Planetárium

V tomto novom digitálnom planetárium premietajú "filmy", resp. šou z ktorých sa dozviete všeličo zaujímavé o našej Zemi a vesmíre. Za všetko hovoria názvy týchto predstavení: Život: Príbeh vesmíru, Pôvod života, Vývoj Zeme, Život stromov, Krehká planéta, Supersopky a pod. trvajú od 20 do 30 minút a skoro všetky až na výnimku sú v nemeckom jazyku. Ukážku si môžete pozrieť TU. Myslíme si, ale, že niekedy naozaj netreba poznaj cudzí jazyk aby človek prežil unikátny zážitok a pochopil autora. 

ObrázokObrázokObrázok

16. Kunsthistorische Museum Vienna - Umeleckohistorické múzeum vo Viedni

Za vybudovanie tohto múzea, v ktorom nájdete majstrovské diela vďačíme cisárovi Františkovi Jozefovi I. Rovno oproti budove tohto múzea sa nachádza Viedenské prírodovedné múzeum. Spolu mali vytvárať komplex v rámci rozšíreného cisárskeho paláca - Hofburgu.

Stavbu komplexu mal pod palcom nemecký architekt Gottfried Semper za asistencie Karla von Hasenauera. Podarilo sa im to rýchlo - stavali v rokoch 1872 až 1891. Obe múzeá, postavané v novorenesančnom štýle, otvorili 17. októbra 1891. Fasádu zdobí pieskovec, interiér budovy je vykladaný mramorom, zdobený štukami, zlatom, maľbami.

Nachádza sa tu reštaurácia aj obchod so suvenírmi. Múzeum poskytuje asistenčné služby znevýhodneným návštevníkom. Na svojej stránke odporúča nahlásiť sa deň vopred.   

ObrázokObrázokObrázok

Odporúčame

film

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo

Jedenásťročný Tonko prináša svoje kúzelné svetlo, aby pred Vianocami rozžiaril srdcia malých i veľkých divákov. Spolu s tajuplnou...Viac
29.3.2024 - 29.3.2024 / Kino Lumière
odporúčame!
vážna hudba

Muflón Ancijáš

Nebojte sa plniť si svoje sny! Pôvodná slovenská opera (nielen) pre deti na motívy knižnej predlohy Braňa Jobusa.Viac
26.4.2024 - 27.4.2024 / Slovenské národné divadlo - Opera
odporúčame!
divadlo

Websterovci: Lili a ukradnutá sieť

Dezorzovo lútkové divadlo v spolupráci s Bratislavským kultúrnym informačným strediskom a Vysokou školou múzických umení v...Viac
21.4.2024 - 21.4.2024 / DPOH
odporúčame!
výstava

Laboratórium farieb

Interaktívna výstava je venovaná fenoménu farieb. Jednotlivé miestnosti Bibiany zmenili základné farby – žltá, červená, modrá...Viac
25.1.2024 - 8.9.2024 / Bibiana dom umenia pre deti
odporúčame!