film

Čiapka

Chlapec, ktorý nemá vôbec nič a dievča, ktoré má zdanlivo všetko, sa uprostred vianočnej noci vydajú na dobrodružnú cestu po stopách Ježiška. V tú noc sa splnia všetky ich priania, lenže nie úplne tak, ako to očakávali. Intímny vianočný príbeh o vyrovnávaní sa s realitou.
Dátum premiéry:
20.10.2022, Št
05.12.2022, Po
06.12.2022, Ut
07.12.2022, St
10.12.2022, So
Kino Pezinok
17:00
18.12.2022, Ne
SĽUK
15:00
11.12.2022, Ne
17:00

Osemročný Erik žije vinou problematickej rodinnej situácie v detskom domove. Volajú ho Čiapka, kvôli čiapke, ktorú si z hlavy nikdy neskladá. Šikanujú ho tri staršie deti: Maja, Filip a Janko, ktoré si hovoria “Mafija”. Erik verí, že jeho rodičia dodržia sľub, prestanú piť a na Vianoce pôjde domov. Ale to sa nestane. V dobročinnej lotérii si vytiahne víťazný lístok a Vianoce strávi v rodine Štedrých so šesťročnou Luckou, ktorá si praje dostať psíka a malú sestru.

Uprostred noci si Erik a Lucka myslia, že v obývačke prichytili Ježiška. V skutočnosti je to prezlečený zlodej.
Deti sa ukryjú v jeho aute a keď ich zlodej nájde, vyhodí ich na ulicu. Erik sa rozhodne ísť za svojimi rodičmi a Lucka, ktorá sa bojí ostať v noci sama, ide s ním. Keď k nim konečne prídu, Erik si uvedomí, že sa vôbec nezmenili. Obaja sú opití a spia. Erik je sklamaný, ale nachádza útechu u Lucky. Spoločné nočné dobrodružstvo ich zblíži a stanú sa jeden druhému oporou. Opäť sa ocitnú na ulici, kde nájdu psa, ktorý sa k nim pridá. Uložia sa do betlehemu a rozprávajú sa o živote a vesmíre, až kým nezaspia.

Ráno sa prebudia na policajnej stanici a hliadka ich odvezie do detského domova. “Mafija” má strach, že polícia prišla po nich, ale uľaví sa im, keď sa ukáže, že Erik na nich nežaloval. Rodičia si prídu po dcéru a Lucka, aby ochránila Erika, si vymyslí, že bola námesačná. Deti sa musia rozlúčiť a Erik daruje kamarátke svoju čiapku. Lucka na záver povie rodičom, že si svoje vianočné prianie rozmyslela.

Už nechce malú sestru, ale staršieho brata.

Čiapka (SK), Beanie (EN), 2022, 86 minút, 6 +

Námet a scenár: Saša Eržen
Réžia: Slobodan Maksimović
Kamera: Sven Pepeonik
Strih: Jurij Moškon
Hudba: Michal Novinski
Architekt: Mateja Medvedić
Kostýmy: Carmen Di Pinto
Animácia a VFX: Michal Struss
Zvuk: Michel Schillings
Hrajú: Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, René Štúr
Producent: Senca Studio
Koproducenti: Wady Films, Studio Dim, objectif, Radiotelevizija Slovenija, RTVS

Finančne podporili: Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry SR, Slovinské filmové centrum, Luxemburský
filmový fond, Chorvátske audiovizuálne centrum, program pre vývoj projektov RE-ACT,
Chorvátska verejnoprávna televízia, program Kreatívna Európa Media a fond Rady
Európy Eurimages.

Distribúcia: Forum Film Slovakia

Každé dieťa miluje svojich rodičov bezpodmienečne. Rodinu dnes v médiách prezentujú šťastní ľudia, ktorí trávia spolu všetok čas, hrajú sa a užívajú si vzájomnú prítomnosť. Ale v realite sú pre mnohé deti takéto momenty rodinného šťastia zriedkavé.

Film Čiapka chce pomôcť deťom vyrovnať sa s ostrými hranami dospievania v dysfunkčných rodinách
a ukázať im, že nie sú jediní, ktorí sa cítia osamelí a neakceptovaní a že vždy existuje východisko a životu nikdy nesmie chýbať kúzlo, kamaráti, radosť a zábava. Lebo rodina nie je iba mama, otec, či príbuzní, môže to byť ktokoľvek, kto vás akceptuje takých, akí ste a zabalí vás do teplej deky lásky a prijatia, aby ste sa mohli cítiť doma so sebou samým.

Deťom, ktoré majú to šťastie, že majú vo svojich životoch milujúcich a starostlivých dospelých, chceme ukázať
rodinu niekoho iného, aby sme im pomohli rozvíjať empatiu a pochopenie pre slabších a zraniteľnejších.

Všetky deti chceme inšpirovať k tomu, aby hľadali silu predovšetkým sami v sebe, aby objavovali a rozvíjali svoju jedinečnosť a aby si uvedomili, že život im mnohokrát prinesie to, čo si priali, no nie vždy úplne tak, ako to očakávali.

Slobodan Maksimović (1975) sa narodil v Sarajeve v Bosne a Hercegovine a vyštudoval filmovú réžiu v Ľubľane. 

Jeho študentský krátky film 1/2 bol uvedený na 60. filmovom festivale v Cannes v rámci sekcie Tous Les Cinemas Du Monde. Jeho krátke filmy 1/2 a Agapé boli uvedené na viac ako 30 medzinárodných filmových festivaloch v rámci súťažného programu a získali 14 medzinárodných ocenení.

Vďaka za Sunderland je jeho prvým celovečerným filmom, ktorý získal štyri ceny Vesna na 15. ročníku festivalu slovinského filmu, vrátane ceny za najlepší film. Jeho druhý celovečerný film Nika získal cenu za najlepší mládežnícky film na FF Motovun 2017.

Jeho nedávny krátky film Neviditeľná ruka Adama Smitha bol premietaný na mnohých festivaloch a vyhral viac ako 15 ocenení.

Filmografia
2022 Čiapka (dlhometrážny detský film)
2017 Neviditeľná ruka Adama Smitha (krátkometrážny hraný film)
2016 Nika (dlhometrážny rodinný film)
2015 Technológia ľudstvu (stredometrážny dokument)
2012 Vďaka za Sunderland (dlhometrážna komediálna dráma)
2007 Agapé (krátkometrážny hraný film)
2007 1/2 (krátkometrážny hraný film)

 

Odporúčame

múzeum

Schloss Hof

Cisársky zámok Schloss Hof poskytuje perfektné prostredie vďaka jedinečnému prepojeniu imperiálneho zámku, umelecky sformovaného...Viac
divadlo

Bibiana dom umenia pre deti

Bibiana, Medzinárodný dom umenia pre deti, je kultúrna inštitúcia s medzinárodnou pôsobnosťou. Orientuje sa na umeleckú tvorbu...Viac
materské centrum

Rodinné centrum Kramárik

Rodinné centrum Kramárik je centrum pre rodiny s deťmi nielen z Kramárov. Vzniklo z iniciatívy mamičiek ako odozva na potrebu...Viac
detské centrum

HappyBee

Centrum pre deti od bábatiek až po predškolákov, pohybová príprava už od 6 mesiacov, unikátny detský kútik. Nechýba kávička a...Viac