Top 10 letných aktivít

Či je teplo a či dážď, deťom treba pripraviť program za každého počasia. Kidstown Vám rovnako ako vlani, prináša 10 skvelých tipov na superleto.

blog

1. Smolenický zámok, jaskyňa Driny a okolie 

Smolenický zámok je otvorený len v lete, využite preto šancu vidieť ho. Prekrásny anglický park uvidíte z vtáčej perspektívy ak pokoríte 99 schodov vedúcich do zámockej veže. Je tradičným lákadlom lebo aj celé okolie je ako z rozprávky.

Ďalším je múzeum Molpír, kde môžete vidieť rôzne archeologické nálezy a vykopávky aj spoznať malokarpatskú faunu a flóru. Sprievodca vám rád porozpráva fakty a zaujímavosti zo života Štefana Baniča, vynálezcu padáka.

Sladkú odmenu z medu môžete ochutnať v miestnom včelárstve a medovinárstve. Majú tu tri druhy medoviny, pre deti samozrejme med. Tiež sa tu dozvedia tajomstvo jeho výroby. Takýto výlet si môžete aj vopred rezervovať. Viac indormácii nájdete tu.

Len kúsok  odtiaľto sa nachádza Jaskyňa Driny, ktorá je jedinou sprístupnenou jaskyňou na západnom Slovensku. Uvidíte tu čarokrásnu kvapľovú výzdobu, ktorá sa dá obdivovať v dĺžke 450 metrov. 

ObrázokObrázokObrázok 

2. Zábavný park a výlet na Neziderské jazero 

Miluje vaša rodina dobrodružstvo a zábavu? Potom sa vyberte do Familyparku na Neziderskom jazere v Rakúsku. Deti milujú hry, atrakcie a chcú tiež prekonávať všakovaké preliezky. To všetko tu zažijú. Okrem toho stretnete rozprávkové postavičky alebo si precvičíte svoje lezecké zručnosti.

Rozprávkový les, Zážitkový hrad, Dobrodružný ostrov a Gazdovský dvor už na vás čakajú. Čerešničkou na torte je miestna ZOO v ktorej si deti môžu zvieratká pohladiť alebo nakŕmiť. 

ObrázokObrázokObrázok

3. Baťov kanál a cyklistika na Morave 

Ak rozmýšľate na jeden alebo aj viacdňovým výletom a máte radi vodu a loďky, vyberte sa na Baťov kanál neďaleko Skalice. Ak máte doma väčšie deti, alebo bicykle s detskými sedačkami, naložte aj tie: hranica je odtiaľto čo by kameňom dohodil a Morava je cyklistickým rajom.

Určite odporúčame okruh: Lednice - Valtice - Mikulov. Nepotrebujete českú diaľničnú nálepku, naopak, nezabudnite deťom pasy. 

Ak túžite po vodnom dobrodružstve, zvoľte Baťov kanál. Meno dostal podľa Tomáša Baťu - známeho podnikateľa. Táto historická vodná cesta je v súčasnosti splavná od Rohatca po Otrokovice čo je asi 50 kilometrov. Veľká časť vedie korytom rieky Morava, zvyšok tvoria umelé kanály a po ceste je 13 vzdúvadiel. Zaujímavosťou je, že na Baťovom kanáli je zhruba 20 malých prístavov a niekoľko požičovní rekreačných motorových i nemotorových lodí a hausbótov z ktorých veľkú časť môžete kormidlovať bez lodného preukazu. Na niektorých plavidlách sa dá prespať, v prístavoch sa dá zaparkovať a kde tu aj občerstiť. Viac informácii nájdete tu

ObrázokObrázokObrázok

4. Zvieratá, farmy a domáce pochúťky

Kedy ste si naposledy tak ľahli do trávy alebo si opiekli špekáčky a slaninku? Predstavte si tú pohodu, jazdu na koni, čerstvú bazovú limonádu alebo domáce kysnuté koláče. To všetko, aj ďaleko viac si môžete so svojou rodinou dopriať aj v okolí nášho hlavného mesta.

Nachádza sa tu hneď niekoľko fariem: napr. Abeland - gazdovská dedina Lozorno. Založila a s láskou ju prevádzkuje rodina Abelovcov. Na vlastné oči tu uvidíte ako žili naši predkovia. Chovajú mangalicu, husy, kačky... Duša vám podskočí pri bylinkovej záhradke. Deti sa zahrajú na detskom ihrisku s pieskoviskom, preliezkammi či šmykľavkou.

V Abelande často organizujú akcie, pri ktorých môžete vidieť tradičné remeslá. Tento výlet si naplánujte na sobotu, keďže tu žijú Abelovci, v ostatné dni majú pre verejnosť zatvorené.

Druhou možnosťou je Farma pod Gaštankou pri Modre. Leto medzi vinicami, vo vzduchu sa mieša všetko čo máte radi: pohoda, teplý vzduch, vôňa z grilu. Varia tu teplé domáce jedlá, ochutnať môžete modranské vína, oddýchnuť si na tuli vakoch, zatiaľ čo deti skušajú jazdiť na koníkovi, alebo tvoria v tvorivých dielňach. Lúka je taká rozľahlá, že si tu môžu zahrať futbal a na miestnej farme pozorovať pávov, kozy či zajacov.

Do tretice vás pozývame na Biofarmu do Stupavy. V kolibe si isto dajte bryndzové halušky alebo riadne omastené makové šúľance. Veru všeličo dobré tu majú, aj vzduch. Uvidíte zvieratká, deti sa vyjašia na ihrisku a odniesť domov si môžete aj čerstvé salašnícke produkty.      

ObrázokObrázokObrázok

5. Veda a technika nás baví alebo aj "škola hrou"

Rastie vám doma malý stavbár? Dieťa, ktoré rado skladá a buduje vám doma legové veľdiela? Nuž, vyberte sa s ním napríklad do Brick by brick. Toto príjemné centrum v bratislavskom Ružinove má nenadarmo prívlastok "Centrum kreatívneho vzdelávania". Využiť môžete veľkú letnú terasu a ihrisko, ale pozrite si aj aké kurzy tu robia. Isto vás niečo zaujme.

Alebo máte doma vedátora, ktorý sa veľa pýta a vy mu nie vždy viete odpovedať? Spravte si výlet do Brna do centra Vida. Na ploche takmer 5000 metrov štvorcových vás čaká viac ako 170 interaktívnych exponátov. Stála expozícia je rozdelená do 4 tematických celkov: Planéta, Civilizácia, Človek a Mikrosvet. 

Samostatná časť Detské science centrum je venovaná deťom od 2 do 6 rokov. Vždy tu môžete zažiť nejakú interaktívnu výstavu vďaka ktorej deti nielen uvidia ale aj pochopia ako fungujú niektoré javy okolo nás. Aktuálne je tam výstava "Vraťme CO2 pod zem". Počas návštevy v tomto vedeckom centre môžete vidieť aj šou zábavných pokusov - tzv. Science Show. Pozor: kapacita predstavenia je 80 ľudí. Navyše každú nedeľu tu organizujú špeciálny rodinný program.

A napokon: fascinuje vaše dieťa obloha, hviezdy, voda, či Zem? Potom sa vyberte do Maďarska. Futura - rodinný park v Mosonmagyaróvári, kúsok od Bratislavy, ponúka stálu expozíciu rozdelenú na tieto sekie: Voda, Zem, Vzduch, Oheň, Hviezdy a obloha. Ba čo viac - vyskúšať si tu môžete aj let na simulátore lietadla. Lietadlo Boeing 737 NG je jedným z najpopulárnejších typov súčasnosti.

Technické vybavenie simulátora celkom zodpovedá pôvodnému stroju. Nachádzajú sa v ňom 2 sedadlá pre pilotov a 4 sedadlá pre pasažierov, tým pádom si naraz až piati hostia môžu užívať realistický let. Vybrať si môžu z viacerých možnosti letu. V ponuke je napr. prehliadka mesta. A to aj v daždi či hmle a podobne. Jedno vedecko-zábavné centrum je aj v Budapešti, ešte sa o ňom dočítate neskôr v texte.  

ObrázokObrázokObrázok

6. Bláznivý deň pri vode  

Vedeli ste, že len kúsok za našimi hranicami je najmodernejší vodný svet plný zábavy v celej Českej republike? Aqualand Moravia je svetový. 12 bazénov, 20 tobogánov a šmykľaviek, detské bazény, skákadlá, šplhacie siete aj detský kútik. Oddýchnete si v miestnom wellnesse, občerstvíte sa v tunajšej reštaurácii a ak sa vám nebude chcieť odísť vedzte, že sa tu dá už aj ubytovať.

Svelý deň s rodinou prežijete aj v Aquathermal Senec. Rodiny s menšími deťmi poteší detský kútik, vonkajší detský kútik, tie s väčšími deťmi zasa prenájom športovísk a volejbalových či futbalových lôpt. Maminy ocenia wellness služby so saunovým svetom, kúpele, zábaly a masáže. 

Horúcich dní bude isto veľa a ak radi spoznávate nové miesta, zbaľte deťom pas a plavky a poďte do Budapešti. Tunajší Aquaworld sa pýši 11-timi vodnými šmykľavkami a 9-timi bazénmi. Vonkajšia atrakcia Bongo Wonderland vám naženie adrenalín do krvi. Menšie deti tu majú pripravenú herňu. Malí surferi si môžu vyskúšať držanie rovnováhy na umelých vlnách, na viacerých šmýkačkách sa dá spúšťať na gumených kolesách. Nechýba wellness centrum a oddýchnete si aj v samotnom interiéri zariadenia lebo pripomína prales. Obed alebo večeru si môžete kúpiť v reštaurácii priamo na mieste. 

ObrázokObrázokObrázok

7. Budapešť 

Budapešť je pre rodiny s deťmi super. Ponúka veľa možností a my sme pre vás vybrali 10 jej naj. Navštívte Tropicarium, prezývané aj "žraločie ZOO". Priam dych vyrážajúci je 12 metrov dlhý pozorovací tunel pod akváriom so žralokmi a rajami. Slovom nádhera.

Deti bude baviť aj Miniversum, kde nájdete modely rôznych zaujímavostí Budapešti, Maďarska, Rakúska a Nemecka v mierke 1:100. Klasikou je ZOO a botanická záhrada. A skvelým zážitkom je samozrejme Centrum vedeckých zázrakov.  

Atraktívnym spôsobom tu deti môžu pochopiť rôzne fyzikálne, či prírodné javy. Všetko, čo tu nájdu si môžu na vlastnej koži vyskúšať, chytiť, vytvárať. Napríklad hovieť na fakírskej posteli s klincami alebo objavovať kráľovstvo krivých zrkadiel. Je toho ale ďaleko viac a všetky naše tipy nájdte tu

ObrázokObrázokObrázok

8. Viedeň

Viedeň je krásna sama o sebe. Ak máte doma milovníka vláčikov, choďte vlakom, ale takýto výlet sa dá absolvovať kedykoľvek v roku. V lete odporúčame plavbu loďou. Plavba rýchloloďou z centra Bratislavy do Viedne vrátane preplavenia plavebných komôr vo Freudenau trvá 1 hodinu 45 minút.

Obľúbený jednodňový výlet zahŕňa možnosti spoznávania prírodných krás Dunaja a jeho okolia. Ďalšou zastávkou môže byť tunajšia ZOO - najstaršia na svete. Na ploche 17 hektárov tu žijú zvieratá zo všetkých kontinentov. Stretnete tu pandy, koaly, nosorožce, slony, tulene, orangutany, žirafy aj polárneho medveďa.

Táto ZOO sa nachádza v meste, v zámockom parku Schönbrunn, ktorý kedysi obývali Habsburgovci. Ak máte deti vo veku, kedy sú už schopné vnímať dejiny, zoberte ich tam. Je čo obdivovať. Viedenský zábavný park Prater musí na vlastnej koži zažiť aspoň raz za život každý.

Doprajte si takýto výlet, čaká tu na vás až 250 atrakcií, medzi nimi: Wiener Reisenrad (ruské koleso) s 15-timi kabínkami vo výške 65 metrov. Dalšou známou atrakciou je 550 metrová húsenková dráha Megablitz. Prater sa pýši aj navyšším reťazovým kolotočom na svete s názvom Prater Turm. Má 117 metrov. Na každú atrakciu sa kupuje lístok zvlášť tak sa na to patrične pripravte.  

ObrázokObrázokObrázok

9. Samozber, lekvár, koláč, dobroty

Chcete si aj vy tento rok uvariť vlastný domáci jahodový lekvár? Alebo navariť hráškovú polievku z hrášku, ktorý ste si sami naoberali? Zapojte do tejto aktivity aj svoje deti.

Uvidíte, že ich to bude baviť. Spojenie deti a záhrada vždu funguje lebo radi pomáhajú a majú radi pochvalu. Ak im ukážete ako na to a že je to zábava, budú na seba ešte aj pyšné. Možností je viacej len treba sledovať kedy a kde je práve zber. My máme pre vás tip na samozber kúsok od Bratislavy v Dunajskej Lužnej.    

ObrázokObrázokObrázok

10. Výlet na rozhľadňu

Kam na výlet s batohom na chrbte? Možností v okolí Bratislavy je neúrekom. My sme pre vás vybrali dva typy: dve rozhľadne. 

Výlet na Veľkú Homolu                                                                                                                                                       Ak vyšlapete na Veľkú Homolu, nájdete tu rozhľadňu z ktorej uvidíte do široka - ďaleka. Skúsení turisti tvrdia, že ak je dobré počasie, vidno odtiaľto aj Vtáčnik alebo alpský Klosterwappen. Veľká Homola sa nachádza vo výške 709 metrov nad morom. Leží v Malých Karpatoch a dostanete sa sem napríklad zo Zochovej chaty za Modrou. Rozhľadňa má 20 metrov, stojí tu od roku 2001. Prvá rozhľadňa tu ale stála vďaka modranským turistom už v roku 1894. Hoci tá nová je pomerne mladá, trošku sa pri výstupe kymáca. Nič sa ale nebojte, len hore stúpajte pomaly a po jednom. Na vyhliadkovej plošine by nemalo byť viac ako 10 turistov.  

Výlet na rozhľadňu Königswarte
Rozhľadňa vo výške 344 metrov nad morom vám ponúkne krásny výhľad na okolie. Nachádza sa neďaleko obce Berg. Postavená je na rovnomennom kopci. Má 22,7 metra a stojí tu od roku 2001. Na Königswarte sa ale kráľovská rozhľadňa nachádzala už od čias Habsburgovcov a slúžila ako strategická pozorovateľňa kráľovských vojsk. Ak budete mať pekné počasie, uvidíte až do Álp na Schneeberg alebo Rax, alebo aj na Neziderské jazero. Na cestu z Bergu na rozhľadňu budete s deťmi potrebovať tak pol až maximálne hodinku. Cesta je lesná, ale dostanete sa sem bez problémov aj s kočíkom. Ak chcete vystúpiť až na rozhľadňu, musíte zdolať 120 schodov.  

ObrázokObrázokObrázok

Želáme vám pohodové leto plné krásnych zážitkov. 

Odporúčame

detské centrum

HappyBee

Centrum pre deti od bábatiek až po predškolákov, pohybová príprava už od 6 mesiacov, unikátny detský kútik. Nechýba kávička a...Viac
blog

Najlepšie ihriská v Bratislave a okolí

Radi chodíte s deťmi von, no otravuje vás už chodiť na to isté ihrisko? Tipov, kde ísť v rámci Bratislavy a okolia je viac ako...Viac
03.10.2016
odporúčame!
festival

Vševedko festival 2024

Ne 14.4.2024 / Stará tržnica
CITYLIFE odporúčame!
vážna hudba

Muflón Ancijáš

Nebojte sa plniť si svoje sny! Pôvodná slovenská opera (nielen) pre deti na motívy knižnej predlohy Braňa Jobusa.Viac
26.4.2024 - 27.4.2024 / Slovenské národné divadlo - Opera
odporúčame!